DogTips | Ο σκύλος μου είναι φοβικός, τι να κάνω;
Κάθε φορά που βάζετε την ηλεκτρική σκούπα ο σκύλος σας εξαφανίζεται πίσω απο τον καναπέ, κρύβεται όποτε ακούει πυροτεχνήματα, αντιδρά στην παρουσία ξένων ανθρώπων και χρειάζεται να τον σύρετε για να μπει στο κτηνιατρείο....;
Όταν ξεσπά καταιγίδα προσπαθείτε να τον ξεκολλήσετε κάτω από το κρεβάτι και τρέμει τόσο, που μοιάζει σαν να έχει καταπιεί κομπρεσέρ...;
Όταν βλέπει άλλους σκύλους κάνει σαν την κούκλα του σατανά ή κρύβεται πίσω από τα πόδια σας;
Αν σε μερικά από αυτά ή σε όλα βλέπετε κάτι από τον σκύλο σας, τότε αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που οφείλετε στον φόβο και καλείστε να μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματα του σκύλου σας. Αυτό από μόνο του είναι πιο δύσκολο και περίπλοκο από την διδασκαλία εντολών. Εξάλλου ένας σκύλος σε πανικό δεν είναι σε θέση να εκτελέσει οτιδήποτε και σίγουρα δεν πρόκειται για ανυπακοή.
Ο σκύλος μπορεί να φοβάται ένα ερέθισμα γιατί:
α. Δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά
β. Είχε μία τραυματική εμπειρία και με τον καιρό το έχει γενικεύσει
γ. Γεννήθηκε από φοβική μάνα σε ακατάλληλες συνθήκες. (Τα πρώτα διδάγματα και οι πρώτες εμπειρίες μένουν βαθιά αποτυπωμένα στον σκύλο. Από 0-8 εβδομάδων διανύει μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής του).
Όταν ο σκύλος φοβάται υιοθετεί μία από τις τρεις συμπεριφορές:
α. Αποφυγή
β. Πάγωμα
γ. Επίθεση
Ένας σκύλος που φοβάται και υιοθετεί την αποφυγή ή το πάγωμα, αν πιεστεί θα καταφύγει στην επιθετικότητα. Επειδή πάντα έχει αποτέλεσμα όταν επιλέγει την επιθετικότητα, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αντιστρέψετε και πάντα περιέχει ένα ρίσκο.
Τρόποι αντιμετώπισης:
α. Σταδιακή απευαισθητοποίηση. Εκθέτετε τον σκύλο σταδιακά, σε πολύ μικρές ποσότητες του ερεθίσματος που του προκαλεί φόβο. Όταν δείχνει άνετος και χαλαρός, μπορείτε να ανεβάσετε τον πήχη. Αν δείξει δείγματα στρες, τότε έχετε προχωρήσει πολύ γρήγορα.
β. Αντίστροφη εξάρτηση. Διδάσκετε στον σκύλο ότι αυτό που μέχρι τώρα του προκαλούσε φόβο, πλέον σημαίνει κάτι υπέροχο. Για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα σημαίνει λαχταριστό και ζουμερό κοτόπουλο.
Θα πρέπει να παρατηρήσετε τον σκύλο σας πολύ προσεκτικά. Να δείτε πότε ξεκινάει να δείχνει τα πρώτα δείγματα φόβου και να διαιρέσετε ό,τι φοβάται σε πολλές επιμέρους ενέργειες. Για παράδειγμα αν φοβάται πολύ την ηλεκτρική σκούπα και όποτε τη βλέπει κρύβεται, τρέμει κι έχει σιελόρροια. Δεν είναι δυνατόν να βάλετε σε λειτουργία την ηλεκτρική σκούπα και να προσπαθείτε να ταΐσετε τον σκύλο για να μην φοβάται. Το πιο πιθανό είναι να μην δέχεται καν την τροφή. Συνήθως ο σκύλος αντιλαμβάνεται και ξεκινά τα πρώτα δείγματα άγχους με το που πλησιάζετε το σημείο που έχετε την ηλεκτρική σκούπα. Θα πρέπει λοιπόν να μάθει ο σκύλος πρώτα να μην αντιδρά στην θέα της ηλεκτρικής σκούπας, μετά στον ήχο της και τέλος στον συνδυασμό ήχου και θέασις.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ελέγχετε το περιβάλλον και να μπορείτε να δημιουργείτε μόνο θετικές εμπειρίες. Ο σκύλος δεν θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εξασκήσει την παλιά του συμπεριφορά. Όταν δεν μπορείτε να έχετε τον έλεγχο, ή αν δεν έχετε τον χρόνο μία δεδομένη στιγμή, προτιμήστε να αποφύγετε το ερέθισμα ή αποσπάστε την προσοχή του σκύλου, δελεάζοντάς τον στην μύτη με μία λιχουδιά ή βγάζοντας το μπαλάκι από την τσέπη σας.
Προσέξτε πότε και πώς επιλέγετε να ανταμείβετε τον σκύλο σας. Δεν θα πρέπει να τον ανταμείβετε όταν δείχνει δείγματα άγχους και χρειάζεται προσοχή, όταν χρησιμοποιείτε το χάδι και την φωνή σας. Για το σκυλί δεν είναι καθησυχασμός, είναι επιβεβαίωση του φόβου ή επιβράβευση αν επιδεικνύει επιθετικότητα. Μην μαλώνετε τον σκύλο σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο σας. Είναι πιθανό να συσχετίσει το μάλωμα με ότι έχει εστιάσει κι όχι με την συμπεριφορά που εξασκεί.
Επίσης πολύ σημαντική είναι και η δική σας συναισθηματική κατάσταση. Αν νιώθετε στρες ή φόβο, ο σκύλος σίγουρα θα το διαβάσει και θα αντιδράσει ανάλογα. Δεν μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο να ξεπεράσει τον φόβο του, αν εσείς ο ίδιος φοβάστε.
Ανάλογα την έκταση του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί από λίγες μέρες μέχρι και ένα χρόνο προσπάθειας. Αν ο φόβος είναι βαθιά αποτυπωμένος και ειδικά σε περιπτώσεις που επιδεικνύεται επιθετικότητα, η διαδικασία θα πρέπει επαναλαμβάνεται τακτά καθ΄ολη την διάρκεια ζωής του σκύλου, καθώς ανα πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει στην αρχική του συμπεριφορά.
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr
καλησπερα παιδια!εγω εχω ενα θυληκο μαλτεζ 1,5 χρονων!μου ειναι φοβικη!εχω τα συμπτωματα που εκθετετε αλλα εχει ενα ακομη,την ωρα που φοβαται ορθια της φευγουν ακαθαρσιες οπου και αν ειναι ειτε πανω σε ανθρωπο ειτε μεσα στο βαλιτσακι της ειτε ορθια!μπορειτε να μου πειτε τι συμβαινει????
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σκυλί μας φοβάται όταν φυσάει και κάποια από που αναφέρεται.Δεν κάθετε με τίποτα στο μπαλκόνι όλο γκρινιάζει και κλαψουριζει
ΑπάντησηΔιαγραφή