Είναι μύθος ότι τα σκυλιά δεν αισθάνονται τον πόνο όπως οι άνθρωποι ή τουλάχιστον, ότι δεν αισθάνονται τόσο πολύ όσο εμείς.
Η αλήθεια κρύβεται στο αποτέλεσμα μια κληρονομιάς τους από την προέλευση τους ως θηρευτές κυνηγιού. Τα σκυλιά κληρονόμησαν το ένστικτο να κρύβουν τον πόνο που προκαλείται από τραυματισμούς ή αναπηρία. Στην άγρια φύση ένα τραυματισμένο ζώο ή ένα ζώο με αναπηρία είναι ευάλωτο σε επιθέσεις και εάν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να ενεργήσει σαν να μην έχει τίποτα.
Έτσι, τα σκυλιά φαίνεται να εξακολουθούν να ενεργούν με το ίδιο στωικό τρόπο. Καταστέλλουν πολλά από τα πιο εμφανή σημάδια του πόνου για να προστατεύουν τον εαυτό τους και την κοινωνική θέση τους στην αγέλη τους. Κρύβουν τον πόνο τους και δείχνουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και δυστυχώς, λόγω αυτού, είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν πότε τα σκυλιά έχουν πληγωθεί.
Η ερευνητική βιβλιογραφία είναι αρκετά σαφές δείχνει ότι ο πόνος, ειδικά αν βιώνεται σε μεγάλη διάρκεια χρόνου, μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνος για την υγεία του σκύλου. Ο λόγος είναι ότι ο πόνος είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας και σε απάντηση αυτού το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει ένα σύνολο ορμονών, που σχετίζονται με το άγχος. Αυτοί επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, μεταβάλλοντας το ρυθμό του μεταβολισμού, προκαλώντας νευρολογικές αντιδράσεις, καρδιακά επεισόδια, επινεφρίδια και το ανοσοποιητικό σύστημα πάει σε μια κατάσταση υψηλής δραστηριότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα όργανα αυτά μπορεί πραγματικά να αρχίσουν να δυσλειτουργούν. Επιπλέον, η προκαλείται από τον πόνο και το άγχος μπορεί να μειώσει την όρεξη του ζώου, να προκαλέσει κόπωση των μυών και των ιστών και έλλειψη ύπνου. Στο τέλος ο σκύλος έχει εξαντληθεί καθώς και στεναχωρηθεί, και αυτό μειώνει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Κτηνιατρικής Σχολής μελέτησαν τα αποτελέσματα του ελέγχου ή τη διαχείριση του πόνου από τραυματισμούς, ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις σε σκύλους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα «οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία, μειώνοντας τις πιέσεις γύρω από τη χειρουργική επέμβαση, μειωμένη διάρκεια της νοσηλείας, ταχύτερη ανάκαμψη στην κανονική κινητικότητα, βελτιωμένα ποσοστά επούλωσης και ακόμη και μια μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης μετά την επέμβαση. Σχεδόν όλες οι μελέτες δείχνουν οι άνθρωποι και τα ζώα επιστρέφουν στην κανονική διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση νωρίτερα, όταν δοθεί ανακούφιση από τον διαρκή πόνο. “
Οι ερευνητές συνοψίζοντας τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η πρόληψη, η έγκαιρη αναγνώριση και η επιθετική διαχείριση του πόνου και του άγχους θα πρέπει να είναι ουσιαστικής σημασίας για την κτηνιατρική φροντίδα των σκύλων. Μας προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να είναι ευαίσθητοι στις λεπτές σημάδια πόνου σε μας, τα κατοικίδια ζώα , επειδή η θεραπεία του πόνου μπορεί να είναι η ίδια θεραπεία με τη μείωση του στρες που μπορεί να παρατείνει την ανάκτηση.
Σε γενικές γραμμές τα σκυλιά που πονάνε:
- συνήθως εμφανίζονται με λιγότερη εγρήγορση και είναι πιο ήσυχα από το κανονικό.- μπορεί να κρύβονται για να αποφύγουν να είσαι με άλλα ζώα ή ανθρώπους.
- μπορεί να έχουν δυσκαμψία στις κινήσεις του σώματος και να δείχνουν απροθυμία να κινηθούν.
- ένα σκυλί σε έντονο πόνο μπορεί να βρίσκεται σε μια ανώμαλη στάση του σώματος για να μειώσει τη δυσφορία του.
- σε λιγότερο έντονο πόνο, τα σκυλιά μπορούν να εμφανίζονται ανήσυχοι και περισσότερο σε εγρήγορση και μπορεί να αρχίσουν γρήγορο βηματισμό.
- ένα σκυλί που είναι σε πόνο θα δείξει τα σημάδια του στρες
- λαχάνιασμα
- ρηχή αναπνοή
- τουρτούρισμα
- οι κόρες των ματιών του μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.
- απώλεια όρεξης.
- ουρλιάζει
- γρυλίσματα ή δαγκώνει, όταν πάει κοντά του ή όταν χαϊδεύουν το σκυλί
Σε αντίθεση με ό, τι μπορείτε να φανταστείτε τα σκυλιά δεν θα γαβγίζουν όταν είναι στον πόνο. Ωστόσο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλαψουρίζουν και ουρλιάζουν, ιδιαίτερα αν μένουν μόνοι.
Ένας σκύλος που πονάει μπορεί να γρυλίζει, αν κάποιος πλησιάζει και αυτό μπορεί να φαίνεται να είναι πιο επιθετική. Μέρος του του οποίου θα μπορούσε να είναι απλώς το αποτέλεσμα των προσπαθειών για τη φύλαξη ή να προστατεύσει τα μέρη του σώματός τους που πονάνε.
Αν οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές προκύψει στη συμπεριφορά του σκυλιού σας μπορεί να σημαίνει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι σε πόνο, μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης πράγματα που μπορείτε να δείτε αν ο σκύλος σας είναι ανήσυχοι, νευρικοί ή σε κακή κατάσταση υγείας. Ως εκ τούτου είναι έγκαιρης προειδοποίησης σημεία που θα πρέπει να σας αναγκάσει να πάρετε το κατοικίδιο ζώο σας για τη σωστή ιατρική εξέταση.
Θυμηθείτε, όσο περισσότερο ο σκυλί σας είναι σε πόνο, τόσο περισσότερο καιρό μπορεί να πάρει η ανάρρωσή του λόγω των παρενεργειών που σχετίζονται με το στρες. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι κτηνίατροι έχουν πλέον πολλούς περισσότερους καλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για τη διαχείριση και τον έλεγχο του πόνου στο σκυλί σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.