Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά μας και ιδιαίτερα έξω από το σπίτι. Θα πρέπει, όμως, να προσέχουμε τα ζώα μας, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάστε τους 7 σημαντικότερους κινδύνους και πώς να προφυλάξετε τα ζώα σας.
Κίνδυνος 1: Θερμοπληξία
Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ το ζώο μας στο αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, με κλειστά παράθυρα. Ακόμη και 5 λεπτά, για να πεταχτούμε σ ένα μαγαζί, μπορεί να αποβούν μοιραία για το ζώο μας! Μες στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία είναι ακόμη πιο υψηλή απ' όσο έξω και αν το ζώο πάθει θερμοπληξία κινδυνεύει να πεθάνει. Παίρνουμε, λοιπόν, το ζώο μαζί μας ή αφήνουμε ανοιχτή τη μηχανή με το air condition ανοιχτό μόνο αν θα λείψουμε για πολύ-πολύ λίγο.
Κίνδυνος 2: Τζόκινγκ-γυμναστική
Όπως ζεσταινόμαστε εμείς οι άνθρωποι το καλοκαίρι και αρχίζουμε να φοράμε ελαφρύτερα ρούχα όταν τρέχουμε, έτσι και ο σκύλος μας! Σκεφτείτε τη γούνα που έχει πάνω του! Μπορεί να μην σας δείχνουν ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν να τρέχουν μαζί σας, όμως ο κίνδυνος για την καρδιά τους είναι μεγάλος, καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια. Φροντίστε, λοιπόν, αν παίρνετε μαζί σας το σκυλί σας, να τρέχετε αργά το απόγευμα, αφού έχει πέσει ο ήλιος ή νωρίς το πρωϊ που δεν έχει ζέστη.
Επίσης, μην αφήνετε το σκύλο σας να μπαίνει βαθιά σε χωράφια με ξερά χόρτα. Μπορεί να μπουν στα μάτια του ή στις πατούσες του άγανα που προκαλούν πολύ πόνο και μόλυνση και στην περίπτωση που μπουν στην μύτη του είναι επικίνδυνα για την ζωή του.
Επίσης, μην εκθέτετε στον ήλιο ζώα ηλικιωμένα ή με αναπνευστικά, καρδιακά ή δερματικά προβλήματα. Να συμβουλεύεστε πρώτα τον κτηνιατρό σας.
Κίνδυνος 3: Το σπίτι του σκύλου
Πού κοιμάται ο σκύλος σας; Αν τον έχετε στον κήπο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Όχι απλά να έχει σπιτάκι αλλά το σπιτάκι του να βρίσκεται κάτω από δέντρο ή υπόστεγο με επαρκή σκιά σε ακτίνα 4-5 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να έχει άφθονο νερό στην σκιά για να μην βράζει. Μην αφήνετε το ζώο σας στο μπαλκόνι όσο εσείς λείπετε.
Κίνδυνος 4: Θάλασσα
Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τη θάλασσα! Μην πιέζετε το σκυλί σας να μπει στο νερό αν δεν το θέλει. Μην τραβάτε το σκύλο σας μέσα στο νερό με το λουρί του. Βγάλτε το λουρί της βόλτας όταν είστε μες στο νερό για να μην μπλεχτεί και πνιγεί. Στη στεριά, φροντίστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος ώστε να ξεκουράζεται ο σκύλος, είτε κάτω από την ξαπλώστρα σας είτε κάτω από ομπρέλα.
Προσοχή στην άμμο, μπορεί να κρύβει ψύλλους, τσιμπούρια ή άλλα παράσιτα. Εχετε μια παλιά πετσέτα που να μπορεί να ξαπλώνει ο σκύλος σας επάνω. Μην ξεχνάτε να έχετε ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ για το σκύλο.
Κίνδυνος 5: Αντιψυκτικά
Πολλά ζώα μπορεί να γλύψουν αντιψυκτικό υγρό που τρέχει από air condition, αυτοκίνητα ή ψυγεία. Τους τραβά η γλυκιά μυρωδιά του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κινδυνεύει η ζωή τους γιατί το αντιψυκτικό υγρό είναι τοξικό. Ελέγχετε τακτικά τα καλώδια των παραπάνω μηχανών και αν υποψιαστείτε δηλητηρίαση, μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε κτηνίατρο!
Κίνδυνος 6: Ταξίδι-μετακινήσεις
Αν ταξιδεύετε για διακοπές, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βρείτε είναι τηλέφωνα κτηνιάτρων στο μέρος όπου θα μείνετε, για παν ενδεχόμενο. Για πρόληψη απώλειας του ζώου σας:
- Βάλτε ταυτότητα στο κολλάρο του (εκτός από το microchip).
- Φροντίστε το κολλάρο και το λουρί του ζώου να είναι καλά κουμπωμένα και να μην είναι φθαρμένα/ελαττωματικά/σπασμένα.
- Φροντίστε το κλουβί της γάτας να είναι καθαρό, η πόρτα να κλείνει καλά και να μην έχει φθορές, σπασίματα ή άλλα προβλήματα.
Με αυτοκίνητο: Μην έχετε τελείως ανοιχτά τα παράθυρα καθώς το ζώο μπορεί να πηδήξει έξω. Φροντίστε να είναι δεμένο με ειδική ζώνη ή σε κλουβί ή στον πίσω χώρο του οχήματος. Κάνετε συχνές στάσεις και κατεβάστε το ζώο πάντα με λουρί.
Με αεροπλάνο: Φροντίστε το κλουβί του να είναι άνετο, να κλείνει καλά και να έχει πάνω γραμμένα όλα τα στοιχεία σας. Δώστε ηρεμιστικό μόνο κατόπιν κτηνιατρικής συμβουλής.
Με πλοίο: Μην αφήνετε το ζώο ελεύθερο στο κατάστρωμα και μην πλησιάζετε στα κάγκελα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακουλάκι για ακαθαρσίες.
Κίνδυνος 7: Έντομα
Καθώς το καλοκαίρι ξυπνούν όλα τα έρποντα και ιπτάμενα έντομα που κοιμόνταν το χειμώνα, φροντίστε να κάντε μια καλή απολύμανση στο σπίτι σας. Κρατήστε το ζώο μακριά από το φάρμακο για 24 ώρες. Σε περίπτωση που το ζώο σας πρηστεί κάπου, αυτό μπορεί να σημαίνει τσίμπημα από μέλισσα ή σαρανταποδαρούσα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας προτείνει κάποιο αντιφλεγμονώδες.
Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ξυπνάνε οι σκνίπες του καλααζάρ. Ψεκάστε το σκύλο σας κάθε βράδυ με ειδικό spray πρόληψης και κρατήστε τον σε όσο γίνεται προφυλαγμένο μέρος. Κάντε του εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για να εντοπίσετε τυχόν μόλυνση.
Μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωση για τσιμπούρια και ψύλλους κάθε 3 μήνες με ειδικό spray ή κολλάρο και κάθε μήνα με αμπούλα για να αποφύγετε την ερλιχίωση.
Τέλος, θυμηθείτε τα αδέσποτα που υποφέρουν στους δρόμους. Βάλτε ένα μπωλ με φρέσκο νερό έξω από το σπίτι σας, σε σκιερό μέρος.
Για κουταβάκι ένα μισή μηνών κάνει να το πάρουμε στην παραλία εφόσον θα έχει το σπιτάκι του και την πετσέτα του ;
ΑπάντησηΔιαγραφή