Φάε λάδι!


Το λάδι κάνει καλό στο τρίχωμα... Το κάνει πυκνό και του δίνει έξτρα λάμψη...
Πόσο μάλλον το ελαιόλαδο, το καλύτερο λάδι του κόσμου, που μια και ζούμε στην Ελλάδα και το παράγουμε το έχουμε άφθονο... 

Αλήθειες και ψέματα γύρω από την πιο ιερή σχέση, που μας κατατρέχει από τη βάπτισή μας μέχρι ... το μπολάκι του σκύλου μας. 

Μεσογειακή κουζίνα και ελαιόλαδο

Πόσες ευλογίες δεν έχουμε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο στον άνθρωπο; Με τα αντιοξειδωτικά του συστατικά που είναι ότι καλύτερο για να προλάβει κάποιος την αρτηριοσκλήρωση και να μην αποκτήσει ποτέ «κακιά» χοληστερίνη (αρκεί να το τρώει ωμό!). Ο κάποιος όμως είναι ο άνθρωπος, και αφού μιλάμε για τους ανθρώπους δε σημαίνει ότι αυτόματα ισχύουν τα ίδια και για τον σκύλο.

Γιατί ο μεν άνθρωπος δεν έχει την ικανότητα να μεταβολίσει τόσο το λίπος ώστε οι υπολειμματικές ουσίες να μη φράζουν τα αγγεία του, οπότε φράζουν, ο δε σκύλος έχει την τύχη να μεταβολίζει το λίπος σχεδόν πλήρως και έτσι να μην έχει ποτέ τέτοια προβλήματα. (Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να τρώει κάθε μέρα πατάτες τηγανιτές!)

Το λίπος είναι το κύριο μέσο παροχής ενέργειας αφού κάθε γραμμάριο του αποδίδει διπλάσιες θερμίδες και από τους υδατάνθρακες αλλά και από τις πρωτεΐνες. Υπάρχει όμως ένας περιοριστικός παράγοντας που καθιστά σημαντική τη διαλογή μεταξύ των πηγών και των λιπαρών οξέων. Δε θα κουράσω με ακόρεστα, πολυακόρεστα και κεκορεσμένα λιπαρά…. 

Εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνει σαφές ότι ο σκύλος έχει ανάγκη από συγκεκριμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα, η μορφή της αλυσίδας των οποίων παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του και στην εμφάνισή του.

Τι «λάδι» κάνει να τρώει ο σκύλος

Όταν η πηγή λίπους είναι ζωική τότε όλα πάνε καλά και μόνη σας μέριμνα πρέπει να είναι η συντήρησή του αλλά και της τροφής ώστε να μην ταγκίσει. Επίσης πρέπει να προσέξετε και την ποσότητα την οποία θα καταναλώσει ο σκύλος σας για να μην παχύνει.

Συνήθως όμως, όσοι δίνουν στο σκύλο τους «μαγειρευτό» φαΐ δε χρησιμοποιούν ζωικό λίπος. Χρησιμοποιούν λάδι και μάλιστα ελαιόλαδο. Γιατί πολύ σωστά θεωρούν ότι είναι το καλύτερο. Με μια διαφορά. Το ελαιόλαδο, είναι όντως το καλύτερο λάδι για τον άνθρωπο, όχι όμως και για το σκύλο.
Το κατοικίδιο σας πρέπει να τρώει σπορέλαιο όπως για παράδειγμα το καλαμποκέλαιο ή το σογιέλαιο κλπ.

Παν μέτρον άριστον
 

Μια κουταλιά της σούπας ωμού σπορέλαιου για κάθε 15kg βάρους είναι ιδανικό για να αποκτήσει γυαλιστερό τρίχωμα χωρίς «πιτυρίδα» και χωρίς πεπτικά προβλήματα.  

Όμως! Προσοχή!
 

Η υπερβολική ποσότητα σπορέλαιου μπορεί να προκαλέσει διάρροια και όπως είπαμε και πιο πριν και παχυσαρκία.
Η υπερβολική ποσότητα λαδιού έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε στο τρίχωμα του. Αντί για λαμπερό το κάνει «ματ» με λιπαρή υφή.
Και τέλος σε αρκετές περιπτώσεις λόγω του λαδιού ο σκύλος αναδύει μια οσμή που τον καθιστά «ανεπιθύμητο» στην παρέα.

Για άλλη μια φορά η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί. Ούτε λίγο λάδι ούτε πολύ. Επιλέξτε την πηγή προσεκτικά και αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας ξεκινήστε την εφαρμογή του στο φαγητό του σκύλου σας. Και τότε θα μπορείτε να λέτε: «φάε λάδι και έλα να σε χαϊδέψω γιατί είσαι λαμπερός και σταμάτησες να ξύνεσαι και να μυρίζεις». 

interpet.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει μια δημοσιευση διαιτας χορτοφαγικης για σκυλους που προτεινει ελαιολαδο στο site τελικα τι ισχυει ελαιολαδο η τα αλλα λαδια που προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld