Τα κατοικίδια και η μετακόμιση


Κάποια στιγμή στη ζωή μας, μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσουμε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτό το άρθρο απευθύνεται μόνο σε όσους θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους τα κατοικίδια και τα παίρνουν – εννοείται- μαζί τους στο νέο τους σπίτι και δεν βρίσκουν δικαιολογίες τύπου ‘’Δεν επιτρέπει ο ιδιοκτήτης ζώα’’ για να τα χαρίσουν ή να τα εγκαταλείψουν.

Ξεκινώντας να βρείτε σπίτι είναι παραπάνω από πιθανό ότι θα αντιμετωπίσετε το κλασσικό πρόβλημα: ‘’α, δεν θέλουμε ζώα’’. Λες και τα ζώα μας είναι γουρουνάκια που θα καταστρέψουν το σπίτι, τα φυτά ή το γκαράζ του ιδιοκτήτη που θα μας νοικιάσει. Επιμείνετε λοιπόν να ψάχνετε σπίτι που δεν θα έχουν πρόβλημα με το αν έχετε κατοικίδια ή όχι.


Ο νόμος βέβαια είναι σαφής. Επιτρέπονται 2 κατοικίδια ανά πολίτη και υπερισχύει κάθε συμβολαίου, συμφωνίας κλπ. Όμως αν δεν θέλετε να έχετε προβλήματα ψυχολογικού εκβιασμού ή ‘’θα φωνάξω το 100’’, ξεκαθαρίστε από την αρχή την θέση σας ώστε να γνωρίζει ο άλλος ότι έχετε ζώα από το πρώτο κιόλας τηλεφώνημα σε αγγελία. Αν σας δέχονται με τα ζώα σας καλώς, αν όχι πάμε στο επόμενο σπίτι.

Αφού λοιπόν βρεθεί το σπίτι που θα είναι pet friendly, αρχίζει η τοποθέτηση όλων των αγαπημένων πραγμάτων σε κούτες! Ιδιαίτερη προσοχή δώστε σε σελοφάν, σακούλες και ταινίες που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία. Κρατήστε τα μακριά από τα κατοικίδια. Τα κατοικίδια και από περιέργεια αλλά και επειδή έχουν συνηθίσει στη ρουτίνα τους, αγχώνονται με κάθε νέα αλλαγή. Έτσι και οι κούτες θα είναι κάτι που θα τους προκαλέσει ένα μικρό βαθμό νευρικότητας. Γι αυτό ένας καλός τρόπος να τους τις…συστήσετε είναι να τις αφήσετε διπλωμένες σε ένα σημείο για 1-2 μέρες ώστε να περάσουν και να τις μυρίσουν οι σκύλοι και/ή οι γάτες του σπιτιού με την ησυχία τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι αυτά τα χάρτινα πράγματα δεν είναι και τόσο κακά τελικά.


Όσο όμως τα πράγματα πακετάρονται και το σπίτι αδειάζει, τα ζώα αγχώνονται περισσότερο. Θα μας αφήσουν και θα φύγουν τα δίποδα? –αναρωτιούνται. Γι αυτό δεν πακετάρουμε τίποτα από τα πράγματα τους. Κρεβατάκια, μπολάκια, λουράκια, παιχνίδια, βούρτσες κ.α. καλό είναι να μείνουν στη θέση τους μέχρι και την τελευταία μέρα της μετακόμισης. Αυτό τους προσφέρει μια ασφάλεια, καθώς όλο το σπίτι μπορεί να αλλάζει, αλλά το κρεβάτι τους θα ναι πάντα στο ίδιο σημείο για τον βραδινό ύπνο…

Επίσης, επειδή η περίοδος της μετακόμισης μπορεί να σημαίνει περισσότερη φασαρία, άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν ή αλλαγή στο καθημερινό ωράριο φροντίζουμε καταρχήν να τρώνε πάντα στην ώρα που τρώγανε και πριν την μετακόμιση. Οι συνήθειες δεν αλλάζουν!


Αν χρειαστεί να λείψουμε περισσότερο δεν τα χαϊδεύουμε λες και δεν θα μας ξαναδούν ποτέ για να τα καθησυχάσουμε. ‘’Προσποιούμαστε’’ ότι όλα είναι καλά και τίποτα δεν είναι περίεργο.


Αν χρειαστεί να μπουν ξένα άτομα στο σπίτι (πχ μεταφορείς) τα ζώα καλό είναι να απομονωθούν σε ένα δωμάτιο για να είναι ήρεμα, να μην ξεγλιστρήσουν έξω από το σπίτι και για να μην αγχωθούν.


Σε κάθε περίπτωση επιβραβεύουμε με μια λιχουδιά το σκύλο που κάνει υπομονή και τη γάτα με ένα παιχνίδι.


Τα κατοικίδια μας μπορεί να κάνουν πολλά για να μας τραβήξουν την προσοχή λόγω του άγχους τους. Επειδή το σπίτι αδειάζει, για παράδειγμα έχουν χώρο για κουτρουβαλήματα ή μπορεί να σκαρφαλώσουν σε μέρη που δεν είχαν ξανασκαρφαλώσει ποτέ. Η αλλαγή προκαλεί νευρικότητα και τότε πρέπει να επιστρατεύσουμε το μαλλιαρό παιχνίδι-ποντικάκι για τις γάτες και το μπαλάκι για τους σκύλους να τους τραβήξει την προσοχή και να αφήσουν τις βλακείες! Τόσο απλά. Ούτε φωνές, ούτε τιμωρία.


Ένα κόλπο που βοηθά στην γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο σπίτι είναι η επίσκεψη εκ των προτέρων μαζί με τα ζώα, αν υπάρχει η δυνατότητα. Μια γρήγορη εξερεύνηση στο χώρο, λίγα τσίσα στο κήπο να δείξουμε ότι περάσαμε και από δω και μετά όλα θα είναι πιο εύκολα. Όταν θα μεταφερθούν εκεί τα ζώα οριστικά θα τους είναι γνώριμο το μέρος και θα ναι σαν να ‘’λένε’’: Α εδώ που είχαμε έρθει και την άλλη φοράαααα!


Όπως είπαμε, δεν πακετάρουμε τίποτα από τα πράγματά τους μέχρι την τελευταία μέρα στο παλιό σπίτι. Το πιο βολικό είναι να μεταφερθούν πρώτα όλα τα δικά μας πράγματα στο νέο σπίτι και τελευταία να μεταφερθούν τα ζώα μαζί με τα πράγματά τους. Η μυρωδιά των πραγμάτων από το παλιό σπίτι θα τα κάνει να αισθανθούν ασφάλεια ενώ τα δικά τους πράγματα θα είναι γνώριμα μέσα στο νέο χώρο.


Βέβαια, για κάποια ζώα μπορεί να είναι πιο εύκολο, να συνηθίσουν αμέσως στο νέο περιβάλλον και να χαίρονται, να παίζουν ή να πάνε για ύπνο ενώ για άλλα μπορεί ο φόβος και η νευρικότητα να μην φύγει από το πρώτο λεπτό. Μια ιδανική κατάσταση είναι να προγραμματίσετε αν είναι εφικτό την μετακόμιση να τελειώσει μέρα Παρασκευή ώστε να μπορείτε όλο το Σαββατοκύριακο να είστε στο νέο σπίτι μαζί με τα ζώα. Η παρουσία σας κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή απ’ ότι αν λείπετε στη δουλειά και τα ζώα είναι αναγκαστικά ‘’κλεισμένα’’ μέσα στο νέο σπίτι.


Πώς θα συμπεριφερθεί το ζώο μου στο νέο σπίτι?


Ο Σκύλος:
θα παίξει, θα τρέξει, θα μυρίσει, αν έχει κήπο θα ουρήσει και θα αφοδεύσει (σίγουρα πράγματα, για να αφήσουμε το σημάδι μας), θα μυρίσει όλους τους χώρους, θα κοιμηθεί στο αγαπημένο του κρεβάτι. Άντε να φοβηθεί λίγο να ανέβει σκάλες ή να βγει σε μπαλκόνι που δεν γνωρίζει.

Η Γάτα:
θα είναι φοβισμένη, θα μυρίσει, θα εξερευνήσει, θα ανέβει, θα μπει, θα χωθεί (σε ντουλάπια, κάτω από κρεβάτια κλπ) και ίσως κρυφτεί και για λίγη (ως πολλή-ανάλογα με το χαρακτήρα) ώρα και εννοείται ότι θα σνομπάρει το κρεβάτι της για να το παίξει θύμα ‘’πού με φέρατε το καημένο, πάμε πίσω στο σπίτι μας’’. Μάλλον θα κοιμηθεί σε κούτα ή στο πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού για να την λυπηθείτε.
(Αυτά τουλάχιστον κάνανε τα δικά μας σκυλογατοπαιδιά).

Πριν αφήσετε το σκύλο σας ελεύθερο στον κήπο ή τη γάτα σας στο σπίτι:

Ελέγξτε όλη την αυλή για πιθανά σημεία διαφυγής, ελέγξτε την περίφραξη και την πόρτα του κήπου (να είναι κλειστή)
Ελέγξτε το μπαλκόνι και αν μπορεί το ζώο να πάει σε διπλανό διαμέρισμα ή να πηδήξει στο ισόγειο, βάλτε συρματόπλεγμα
Μην αφήσετε τα ζώα ελεύθερα με ανοιχτές πόρτες. Όσο υπάκουα και αν είναι, το νέο περιβάλλον μπορεί να τα κάνει να αφαιρεθούν και να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να χαθούν σε μια περιοχή που δεν ξέρετε!
 
strayshelp.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld