Πώς να πιάσετε ένα αδέσποτο σκυλάκι


Η έλλειψη γνώσης χειρισμού σκύλων, ο φόβος που νιώθουν και η κακή οργάνωση μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημη εμπειρία αν προσπαθήσετε να πιάσετε ένα αδέσποτο, για να το βοηθήσετε κι αυτό σας δαγκώσει. Σπάνιο μεν, όχι όμως και απίθανο.

Μερικές συμβουλές λοιπόν για όσους προσπαθούν να πιάσουν αδέσποτα για στείρωση και εμβόλια ή ακόμα και υιοθεσία. Καταρχήν να θυμάστε ότι η συμπεριφορά κάθε σκύλου, όπως και κάθε ανθρώπου, είναι διαφορετική. Δεν μπορούμε να είμαστε ειδικοί και να την ξέρουμε 100% γι αυτό προσεγγίζουμε το κάθε αδέσποτο με νέο τρόπο.

Συνήθως, τα αδέσποτα σκυλιά δεν δείχνουν σημάδια κυριαρχίας. Όσο συνηθισμένα και αν είναι με το χώρο-δρόμο όπου ζουν, δεν θα τον υπερασπιστούν επιτιθέμενα σε όποιον τα πλησιάσει. Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει σε πιο κλειστούς χώρους,όπου βρίσκουν καταφύγιο τα αδέσποτα σκυλιά, όπως χωράφια, εγκαταλελειμμένα σπίτια ή ξέφωτα σε δάση.

Επομένως, πρέπει να δούμε αν ο σκύλος είναι φιλικός, κουνά ουρά, έρχεται αν τον φωνάξουμε οπότε μπορούμε να τον πλησιάσουμε ή αν σηκώνει ελαφρά τα χείλη του προειδοποιώντας μας, αν κάνει πίσω, αν δεν κουνά ουρά, οπότε δεν τον πλησιάζουμε άμεσα.Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να χαμηλώνουμε και να γονατίζουμε, ώστε να έρθουμε στο ύψος του ζώου.Πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποια νόστιμη λιχουδιά. Αν το ζώο είναι πεινασμένο ακόμα και η ξηρή τροφή είναι δόλωμα, αλλά καλύτερο είναι να έχουμε υγρή κονσέρβα ή κάτι σε κρέας.

Ένας φιλικός σκύλος μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα. Αφήστε να μυρίσει την παλάμη του χεριού σας και μετά χαϊδέψτε σιγά σιγά κάτω από σαγόνι και μετά στο κεφάλι ή στην πλάτη. Αποφύγετε τα πειράγματα και την ψηλάφιση που μπορεί να τον ενοχλήσει.

Μην προσπαθήσετε να του βάλετε κολλάρο ή σαμαράκι. Εχετε μαζί σας ένα αρκετά μακρύ λουρί και πριν το βάλετε στο ζώο, εφόσον είναι φιλικό, περάστε το γάτζο μέσα από το χερούλι του λουριού, δημιουργώντας μια θηλιά. Με απαλές κινήσεις περάστε το στο λαιμό του ζώου και σφίξτε το ελαφρά. Ένας φιλικός σκύλος μπορεί να μην αντιδράσει αλλά σίγουρα θα παραξενευτεί. Αν κάποτε ανήκε σε κάποιον θα περπατήσει κανονικά, αλλά αν είναι γέννημα θρέμμα του δρόμου θα προσπαθήσει να απελευθερωθεί, θα κλάψει ή θα ξαπλώσει...μουλαρώνοντας.

Μην είστε λοιπόν μόνοι σας. Εχετε ένα δεύτερο άτομο μαζί σας για να σας βοηθήσει να ελέγξετε το ζώο. Μην το τραβάτε με το ζόρι, μην το πιέζετε, μην φωνάζετε. Οσο αντιδρά ή τραβά, χαλαρώστε το κράτημα, καθήστε κάτω μαζί του, μιλήστε του γλυκά. Το λουρί θα πρέπει να το βάλετε όταν είστε κοντά πχ στο αυτοκίνητο ή στο κλουβί που θέλετε να τον βάλετε. Ομως ακόμα και αυτα μπορεί να αγχώσουν το ζώο, καθώς δεν τα γνωρίζει.

Μην έχετε την απαίτηση να μπει ο σκύλος στο αυτοκίνητο σας. Εχετε από πριν ανοιχτή πόρτα, έτοιμο το κάθισμα με ένα στρωμένο σεντόνι και φερθείτε απλά. Πλησιάστε το σκύλο στο αυτοκίνητο και μετά πιάστε τον απαλά κάτω από την κοιλιά μαζί με το 2ο άτομο για να τον βάλετε μέσα. Ακόμα και σε αυτή την κίνηση, ένας φιλικός σκύλος μπορεί να πονέσει και να αγριέψει. Πρέπει πάντα να παρακολουθείτε το σκύλο, τα μάτια του, τις αντιδράσεις του, χωρίς όμως να φοβάστε.

Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μπουν εύκολα ή και από μόνα τους στο αυτοκίνητο και άλλα που κάνουν λες και βλέπουν τον μπόγια προσωποποημένο. Υπομονή και επιμονή.
Πολλές φορές είναι καλύτερα να έχετε ένα κλουβί έτοιμο στο πορτ μπαγκάζ σας. Το ζώο νιώθει καλύτερα σε πιο περιορισμένο χώρο, δεν μπορεί να πηδήξει πάνω σας όσο οδηγείτε και το ελέγχετε. Είναι όμως πιο δύσκολο να μπει στο κλουβί καθώς το φοβάται. Βάλτε λίγο φαγητό στο πίσω μέρος του κλουβιού και αφήστε τον να τον μυρίσει. Μόλις πλησιάσει πιέστε τον σιγά σιγά να μπει μέσα, μιλώντας του γλυκά. Και για το αυτοκίνητο και για το κλουβί, μερικές φορές ετο καλύτερο είναι το ''γρήγορα και αποτελεσματικά''. ''Αρπαξτε'' γρήγορα το σκύλο και μην τον πιέζετε επί 2 ώρες να μπει στο κλουβί. Οσο το κουράζετε,τόσο ο σκύλος αντιδρά.

Επίσης, δεν δέχονται όλα τα σκυλιά με την πρώτη επαφή να γίνουν φίλοι μαζί σας. Για το αδέσποτο που θέλετε να βοηθήσετε, προσπαθήστε να γίνεται φίλοι μαζι του λίγες μέρες πριν. Την 1η φορά χαϊδέψτε το και ταϊστε το. Την 2η  φορά καθήστε λίγη ώρα μαζί του, παίξτε,μιλήστε του και ταϊστε το. Και μετά από λίγες μέρες αφού έχετε αναπτύξει μια κάποια σχέση εμπιστοσύνης δοκιμάστε το ''πιάσιμο''.

Για πιο επιθετικά σκυλιά, λόγω της κακοποίησης που έχουν υποστεί, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συνήθως δεν δαγκώνουν, αλλά φοβούνται και τρέχουν μακριά. Αν όμως τα ''στριμώξετε'' και νιώσουν ότι δεν μπορούν να φύγουν μπορεί να δαγκώσουν. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν θα πρέπει να τα πιέσετε.

Ειδικά οι θηλυκές σκυλίτσες που έχουν κουτάβια είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις. Οχι πάντα, καθώς υπάρχουν φιλικότατες σκυλίτσες που σε πλησιάζουν αμέσως μαζί με τα μικρά τους, αλλά αυτό εξαρτάται απ την περιοχή και πόσα..ουστ έχουν ακούσει από τους κατοίκους.

Η λεχώνα σκύλα είναι πιο φοβιτσιάρα και πιο επιθετική στην προσπάθεια της να προστατεύσει τα κουτάβια. Χαϊδέψτε τα κουτάβια αν έρθουν κοντά σας και βάλτε τους να φάνε. Δείξτε στη μαμά ότι δεν  θα πειράξετε τα μικρά της ή εκείνη. Και η έγγυος σκυλίτσα υπάρχει πιθανότητα να είναι πιο επιφυλακτική.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, συμβουλευτείτε κτηνίατρο και αφήστε στο ζώο ένα μπωλ με κονσέρβα όπου μέσα θα έχετε βάλει την επαρκή δόση ηρεμιστικού-υπνωτικού χαπιού. Όσο πιο μακριά είστε τόσο το καλύτερο για να μην αγχώνετε το ζώο.Οσο πιο γρήγορα χαλαρώσει, τόσο πιο γρήγορα επιδρά το χάπι. Φροντίστε να απομακρυνθείτε αλλά σιγουρευτείτε ότι το ζώο είναι στην περιοχή που μπορείτε να ελέγξετε και να δείτε και ότι δεν θα απομακρυνθεί στην κατάσταση του. Το ζώο θα ζαλιστεί, θα ξαπλώσει και τελικά θα είναι σαν να κοιμάται. Πλησιάστε το, χαϊδεψτε το, ηρεμήστε το και σηκώστε το με τη βοήθεια 2ου ατόμου.

Τα κουταβάκια είναι εύκολο να πιαστούν καθώς δεν δαγκώνουν, όσο φοβισμένα κ αν είναι. Αν φοβούνται μπορεί να ουρλιάξουν πολύ δυνατά.Μην αιφνιδιαστείτε.Παρτε τα αγκαλίτσα και όλα θα είναι καλύτερα!

Σε γενικές γραμμές, ελέγχουμε για κάθε σκύλο:

1.Πόσο πρόθυμος φαίνεται να μας ακολουθήσει? Φοβάται ή πηδά χαζοχαρούμενος?
2.Κατά πόσο δέχεται το άγγιγμα μας? Τον ενοχλεί ή του αρέσει?
3.Φοβάται με την παρουσία μας ή νιώθει άνετα, παίζει και φέρεται φυσιολογικά?

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Μόνο η αγάπη και τα φιλικά αισθήματα μας που καταλαβαίνει ο σκύλος μπορούν να βοηθήσουν και να μας εμπιστευτεί.

Απόχες, σιδερολοστούς και διάφορα άλλα εννοείται τα αποφεύγουμε γιατί προκαλούν αδικαιολόγητο άγχος ή και πόνο στα ζώα.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld