Για νέους σκυλογονείς: Φροντίδα κουταβιών


ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Αφού φέρετε σπίτι το κουτάβι, αρχικά θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο για να εξετάσει την υγεία του. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το κουτάβι σας δεν έχει προβλήματα υγείας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού για αποπαρασίτωση και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.  

Μόλις κάνει τα πρώτα του εμβόλια, βεβαιωθείτε πως δεν θα έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά και ιδίως αδέσποτα, τα οποία θα μπορούσαν να του βλάψουν την υγεία τους πρώτους μήνες της ζωής του. Επίσης κρατήστε οτιδήποτε θα μπορούσε να το δηλητηριάσει μακρυά του, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Μερικά φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους γιαυτό μην αφήνετε το νέο σας μωρό να μασάει φύλλα ή να παίζει κοντά τους. Ρωτήστε ένα κτηνίατρο σχετικά με τα φυτά που θα μπορούσαν να βλάψουν το κουτάβι σας και ρωτήστε τον τι πρέπει να μην υπάρχει κοντά στο χώρο που παίζει το κουτάβι γενικότερα.

Αρχικά θα πρέπει το κουτάβι σας να το αφήνετε να κοιμάται πολλές ώρες, γιαυτό περιορίστε κάπως το παιχνίδι. Φροντίστε να το βάζετε σε ένα ήσυχο μέρος να κοιμάται και να τρώει. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να έχει φως, αλλά όχι ήλιο και θα πρέπει σίγουρα να είναι καθαρός. Το κουτάβι πρέπει να νιώθει ασφάλεια και άνεση στο χώρο που έχετε επιλέξει και να μην του προκαλείται ποτέ φόβος. 
Φροντίστε η διατροφή του να είναι προσεγμένη, μην του δίνετε ανθρώπινο φαγητό αλλά ειδική τροφή για κουτάβια, για να σιγουρευτείτε πως δεν θα αναστατώνεται το στομάχι του.
Αν έχετε επισκέψεις, δείξτε τους πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο μωρό σας, μην τους αφήνετε να του τραβούν τα μπροστινά πόδια ή να το σηκώνουν από το λαιμό και φροντίστε το κουτάβι να κοινωνικοποιηθεί αρκετά γνωρίζοντας ανθρώπους και παιδιά. Το κουτάβι σας με αυτό τον τρόπο αλλά κυρίως με υπομονή, θα μεγαλώσει φυσιολογικά, χωρίς φοβίες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, προσφέρωντάς σας την αγάπη και συντροφιά που περιμένετε από αυτό.
 ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ

Η σκυλοζωή δεν είναι πάντα ευχάριστη. Έχει καλές έχει και κακές στιγμές. Πολλά σκυλιά τρελλαίνονται για το μπάνιο αλλά τα περισσότερα μάλλον αρνούνται να πλησιάσουν την μπανιέρα. Για να μπορέσουμε να κάνουμε την στιγμή αυτή πιο ευχάριστη για το σκυλάκι μας αλλά και για εμάς, θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο πρώτο μπάνιο κάποια βήματα έτσι ώστε να αποφύγουμε τα κυνηγητά μέσα στο σπίτι με τις σαπουνάδες. 
 
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρώτο μπάνιο, πρέπει το κάθε σκυλάκι να το κάνει μόλις περάσει τους 6 μήνες. Τι γίνεται μέχρι τότε? Καλό θα είναι να το καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί όταν χρειάζεται, άν όμως δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε μπάνιο, τότε θα πρέπει το νερό να είναι ζεστό και να ετοιμαστείτε έχοντας κοντά καθαρή πετσέτα και σεσουάρ για να το στεγνώσετε.

Το κουτάβι δεν πρέπει να βγει από το σπίτι από την ώρα που θα κάνει μπάνιο και μετά.
Χρησιμοποιείστε σαμπουάν ειδικό που θα βρείτε στα καταστήματα για ζώα, για να είσαστε σίγουροι ότι θα προστατεύεται η γούνα του σκύλου από τα διάφορα παράσιτα του δέρματος. 
Το πρώτο μπάνιο του σκύλου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, σύντομο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρομάξει, ή να αντικρίσει κάποιο αντικείμενο που το φοβίζει. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα χρησιμοποιείτε τα καινούρια προς αυτό αντικείμενα, όπως το σφουγγάρι ή τα διάφορα μπουκάλια γύρω από την μπανιέρα και ποτέ μην βάλετε το σκυλί σας σε γεμάτη με νερό μπανιέρα. Το νερό θα πρέπει να φτάνει το πολύ μέχρι την μέση των ποδιών του και να έχει θερμοκρασία περίπου 35 βαθμούς Κελσίου (δηλ. χλιαρό).
ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ
  • Βάλτε το σκυλί στην μπανιέρα και κρατήστε το όσο πιο σταθερό μπορείτε κρατώντας το από το δέρμα του λαιμού του, από όπου ξεκινάει και το σαπούνισμα.
  • Στην συνέχεια σαπουνίστε όλο το σώμα του σκύλου, τρίβοντας καλά το δέρμα, προσέξτε όμως να μην βρέξετε το κεφάλι, καθώς θα αυτιά τους είναι πολύ ευαίσθητα και θα υποφέρει αν μπει μέσα τους νερό.
  • Ο τρόπος για να καθαρίσετε το κεφάλι, είναι να το βρέξετε μετά με βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι.
  • Ξεπλύντε πάρα πολυ καλά το σκυλί και προσέξτε ιδιαίτερα να μην μείνουν υπολείματα από σαμπουάν στο τρίχωμά του γιατί μετά υπάρχει πιθανότητα να ενοχλείται από ερεθισμούς στο δέρμα.
  • Διώξτε με το χέρι σας τα "πολλά" νερά από πάνω του.
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η πρώτη κίνηση του σκύλου μόλις πάρετε το χέρι σας από πάνω του, θα είναι να τιναχτεί, με αποτέλεσμα να γεμίσει παντού νερά.
  • Τοποθετήστε την πετσέτα πάνω του και αφήστε το ελεύθερο καθώς θα το τρίβετε με αρκετή δύναμη σκουπίζοντάς το.
  • Aν είναι χειμώνας, συνεχίστε το στέγνωμα με το σεσουάρ για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Μην σας τρομάξει που στην αρχή θα δυσανασχετίσει και δεν θα το θέλει. Μόλις συνηθίσει τον θόρυβο θα αρχίσει να απολαμβάνει την ζέστη και θα περιμένει υπομονετικά να στεγνώσει.
Το χτένισμα

Αγοράστε μία βούρτσα ειδική για το τρίχωμα του σκύλου σας (αν είναι κοντό προτιμήστε τρίχινη βούρτσα, άν είναι μακρύ, προτιμήστε μεταλλική). Το χτένισμα καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, ιδίως άν το τρίχωμα είναι μακρύ, γιατί θα πρέπει να απομακρύνονται όλες οι σκόνες και οι βρωμιές από την γούνα τους. Το μακρύ τρίχωμα μπερδεύεται εύκολα και δημιουργούνται κόμποι από τις νεκρές τρίχες που μένουν πάνω με αποτέλεσμα να κρύβονται παράσιτα και μικρόβια. Βουρτσίστε το σκυλί προς τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες και προσέξτε η βούρτσα να φτάνει μέχρι το δέρμα.
Aν το σκυλί σας έχει μακρύ τρίχωμα, θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω, αφαιρώντας πρώτα τυχόν κόμπους που έχουν δημιουργηθεί, για να μην το πληγώσετε. Σύντομα θα παρατηρήσετε οτι οι νεκρές τρίχες έχουν αφαιρεθεί και έχουν μείνει πάνω στην βούρτσα. Μην βουρτσίζετε το τρίχωμα του ζώου όταν είναι υγρό.

my-pet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld