Shar Pei (Σαρ Πέι)

Από που κρατάει η σκούφια του

Για αιώνες το Κινέζικο Shar Pei βρίσκονταν αποκλειστικά στις επαρχιακές πόλεις της Νότιας Κίνας. Το πιθανότερο μέρος της προέλευσής του είναι η περιοχή Kwum Tung ενώ, υπάρχουν ενδείξεις, από διάφορα αγαλματίδια που βρέθηκαν μέσα σε τάφους, ότι η φυλή υπήρχε από την εποχή της Δυναστείας των Χαν (202 π.Χ – 200 μ.Χ). Αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιούνταν από τους χωρικούς για να προσέχουν τα κοπάδια, για φύλακες στο σπίτι, ακόμα και για κυνομαχίες.

Πιθανότατα να έχουν στο αίμα τους κάτι από Chow-Chow εξαιτίας του μπλέ-μαύρου χρωματισμού της γλώσσας, ενώ διαθέτουν και έντονα στοιχεία από Μαστίφ.

Μετά την καθιέρωση της Κίνας ως κομμουνιστικού κράτους, η εκτροφή των φυλών παραγκωνίστηκε. Αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες του Matgo Law τα Shar Pei δε θα υπήρχαν στις μέρες μας. Εξαιτίας της αφοσίωσής του στη φυλή, ένας μικρός αριθμός μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 και αρχές του ‘70.

Το 1974 οι φανατικοί Αμερικανοί και Καναδοί απάντησαν στην έκκληση βοήθειας του Matgo και το 1976 έγινε η εγγραφή των πρώτων Shar Pei. Τα πρώτα δείγματα που μεταφέρθηκαν από το Χονγκ-Κονγκ δεν είχαν τα απαραίτητα pedigree. Όμως, από τον Αύγουστο του 1991 επίσημα πια, απέκτησαν όλα τα απαραίτητα προκειμένου ν’ αναγνωριστούν από το American Kennel club και από 1992 στο Canadian kennel club. Στην FCI ανήκει από τις 14-04-1999.


Έχεις μούτρα;

Αν και η έκφρασή του είναι συνοφρυωμένη, το Shar-Pei είναι ένα σκυλί εξαιρετικά καλού χαρακτήρα, ήρεμο, ανεξάρτητο και πολύ αφοσιωμένο στο αφεντικό και την οικογένειά του. Είναι φιλικό και πρόθυμο στο παιχνίδι και, αν τα συνηθίσει από μικρό, τα πάει μια χαρά με άλλους σκύλους αλλά και γάτες.

Είναι όμως ιδιαίτερα πεισματάρικα και δεν κάνουν για πολύ «μαλακά» αφεντικά. Απαιτούν πειθαρχία στην ανατροφή και πρέπει αμέσως να τους ξεκαθαρίσετε – με ωραίο τρόπο πάντα – πως σ’ αυτή τη σχέση, εσείς θα είστε ο αρχηγός της αγέλης. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, το Shar Pei σας δεν έχει καμιά αντίρρηση ν’ αναλάβει το... πάνω χέρι.

Ως σκύλος με ικανότητες φύλακα, είναι κυριαρχικός και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην εκπαίδευσή του. Αν και πρόθυμος, δεν υπακούει αυτόματα σε όλες τις εντολές – τουλάχιστον αν δε συμφωνεί με αυτές. Γι’ αυτό και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους πρέπει να διακρίνονται από υπομονή και αποφασιστικότητα.

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Αν και είναι δραστήρια σκυλιά, αρέσκονται στην «οικογενειακή» ζωή. Αγαπούν ιδιαίτερα το σπίτι και την οικογένεια και προτιμούν να βρίσκονται με ανθρώπους παρά με άλλους σκύλους. Άρα είναι ένα σκυλί κατάλληλο για ζωή σε διαμέρισμα αρκεί να μπορείτε να του εξασφαλίζετε αρκετή, καθημερινή άσκηση.

Φάτσας είναι

Το Shar Pei αποτελεί μια καλή επιλογή ως «οικογενειακός» σκύλος αλλά από αφεντικά που ξέρουν να τα βγάζουν πέρα με ένα κυριαρχικό πεισματάρη ο οποίος, είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά γλυκός. Είναι ένας αφοσιωμένος φύλακας – χωρίς να έχει απαγορευτικό όγκο - ο οποίος βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή. Η συμπεριφορά του μπροστά σε κόσμο κυμαίνεται από... πλήξη έως σνομπισμό. Αυτό όμως ισχύει για όσους κρίνουν ένα ζώο με την πρώτη ματιά, χωρίς να προσέξουν την πονηριά που κρύβουν τα όλο ζωντάνια, κέφι και ενθουσιασμό μάτια του.


XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΗΣ
 
Προέλευση: Χονγκ-Κονγκ - Κίνα

Προορισμός:
φύλαξη, κυνήγι

Ιστορία:
η Κινέζικη αυτή φυλή για εκατομμύρια χρόνια βρισκόταν στις επαρχιακές πόλεις της Νότιας Κίνας. Το πιο πιθανό μέρος προέλευσης είναι το χωριό Town go Dialak της επαρχιακής πόλης Kwum Tung.

Γενική εμφάνιση:
ενεργητικός, επιβλητικός, συμπαγής σκύλος μεσαίου μεγέθους. Ζαρωμένος γύρω από το κεφάλι με μικρά αυτιά. Οι ζαρώσεις του δέρματος, καλύπτουν το κεφάλι, το λαιμό και το σώμα και είναι υπερβολικά πολλές στα κουτάβια, ενώ στους ενήλικες σκύλους είναι αισθητά λιγότερες και καλύπτουν μόνο το κεφάλι και το λαιμό. Τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα και δυνατά από ότι τα θηλυκά.

Συμπεριφορά:
έξυπνος, σβέλτος, ήρεμος, ανεξάρτητος, πιστός. Με τους άγνωστους είναι ακατάδεκτος και επιφυλακτικός. Τα Shar-Pei είναι αφοσιωμένα στην οικογένειά τους, γίνονται θαυμάσιοι... μπέμπι σίτερ γιατί αντέχουν στην άγαρμπη μεταχείριση και αποδέχονται το άγριο παιχνίδι, το οποίο όμως επιτρέπουν να προέρχεται μόνο από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Κεφάλι:
είναι μεγάλο συγκρινόμενο με το σώμα. Ρυτιδώδες στα μάγουλα και συνεχίζει μέχρι τα σαγόνια τα οποία και κρέμονται.

Μύτη:
μεγάλη, μακριά και μαύρη, μπορεί να έχει και άλλα χρώματα αλλά ο πιο πιθανός χρωματισμός είναι μαύρη.

Μουσούδα:
έχει σχήμα ιπποπόταμου και προεξέχει διακριτικά από το κεφάλι

Στόμα:
η γλώσσα, ο ουρανίσκος και τα κρεμαστά χείλη έχουν μπλέ – μαύρο χρώμα.

Σαγόνι-δόντια:
το σαγόνι είναι δυνατό. Οι κυνόδοντες είναι κυρτοί, με αποτέλεσμα να βγάζει κάποιος με πολύ δυσκολία κάτι από το στόμα του άμα το έχει αρπάξει. Τα δόντια του είναι δυνατά και συμμετρικά με κλείσιμο «ψαλίδι».

Μάτια:
μαύρα, μικρά, βαθουλωτά με κατσουφιασμένη έκφραση. Ανοιχτόχρωμα επιτρέπονται μόνο σε ανοιχτόχρωμους σκύλους.

Αυτιά:
μικρά και στενά. Είναι αρκετά ψηλά στο κεφάλι και ακριβώς πάνω από τα μάτια.

Λαιμός:
μεσαίου μεγέθους, στενός. Το δέρμα δημιουργεί «πιέτες» γύρω από το λαιμό.

Σώμα:
η πλάτη είναι κοντή και δυνατή με βαθύ στήθος. Οι γλουτοί είναι κοντοί και φαρδιοί και τα καπούλια πλατιά και επίπεδα.

Ουρά:
είναι στρογγυλή, φτάνει πολύ ψηλά και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της φυλής. Υπάρχουν τρία σχήματα της ουρά τα οποία είναι επιτρεπτά: να είναι ψηλά και να κάνει κλειστεί καμπύλη, να σχηματίζει σπείρα σφικτή ή να είναι μεν ψηλά πάνω από τη πλάτη αλλά η καμπύλη να είναι ελαφριά και να μη φτάνει να ακουμπήσει την πλάτη.

Πόδια:
μέτριο μέγεθος, συμπαγή χωρίς κανένα δείγμα πλατυποδίας. Η άρθρωση των δακτύλων είναι καλή.

Τρίχωμα:
πολύ κοντό και τραχύ, με σκληρή υφή.

Χρώμα:
όλα τα ατόφια χρώματα είναι αποδεκτά εκτός από το άσπρο. Στο πίσω μέρος, το τρίχωμα είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Δεν επιτρέπεται να έχει κηλίδες. Το πιο σύνηθες χρώμα είναι το φαιοκίτρινο.

Μέγεθος:
ύψος 40-51 εκατοστά και βάρος 20-25 κιλά. Τα αρσενικά είναι βαρύτερα και μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Εκπαίδευση:
Δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση για να γίνουν φύλακες ή κυνηγοί γιατί το έχουν μέσα τους. Πρέπει να του διδάξει κάποιος τη σωστή κρίση γιατί, παρόλο που δεν είναι επιθετικό, δεν αρέσκεται καθόλου να αμφισβητείται η κυριαρχία του και μάλιστα από άλλον σκύλο. Όπως όλες οι φυλές έτσι και αυτά χρειάζεται να κοινωνικοποιηθούν από πολύ νωρίς γιατί είναι πεισματάρικα, ψυχρά και απόμακρα με τους ξένους.

Αρρώστιες:
υποφέρουν από τις βλεφαρίδες τους, οι οποίες γυρίζουν προς τα μέσα και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να επανέλθουν. Έχουν μεγάλη ευαισθησία με το τρίχωμά τους, επειδή είναι σκληρό μπορεί να δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα. Τα Shar-Pei ζουν από δώδεκα έως δεκαπέντε χρόνια.

Περιποίηση:
Δε μαδάει και δεν έχει κάποια χαρακτηριστική άσχημη οσμή όταν βραχεί. Δεν πρέπει να το χτενίζετε πολύ συχνά και αν θέλετε να του κάνετε μπάνιο πρέπει να το συνηθίσετε από κουτάβι γιατί απεχθάνεται το νερό.

interpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld