Πόσο αναγκαία είναι η εκπαίδευση;


Το να μοιράζεσαι τη ζωή σου με ένα σκύλο που έχει καλή συμπεριφορά μοιάζει με… όνειρο. Απ’ την άλλη πάλι το να ζεις με ένα «κακομαθημένο» σκυλί, μπορεί να μετατραπεί σε έναν αφόρητο εφιάλτη για την οικογένεια... τους φίλους... τους γείτονες... τον κτηνίατρο... τον κομμωτή... και οποιονδήποτε άλλον έρχεται σε επαφή μαζί του!!!
Για ένα σκυλί, η έλλειψη εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή... Ακόμα και τα απλά και συνηθισμένα προβλήματα όπως το να μασάει πράγματα, να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι και να πηδάει από δω και από κει... μπορεί να γίνουν ισοδύναμα με την... τελική ρήξη!!!
Τα σκυλιά έχουν ανάγκη τόσο από σωματική όσο και από πνευματική άσκηση. Αυτό ακριβώς και εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε έτσι ώστε να ικανοποιούμε επιτυχώς τις ανάγκες τους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία υγιή σχέση με έναν απόλυτα ισορροπημένο σκύλο.
Όλα αυτά μπορεί να τους τα προσφέρει η εκπαίδευση. Και μιας και ζούμε σε έναν κόσμο που... καλώς η κακώς λειτουργεί με «ανθρώπινους» κανόνες σίγουρα η εκπαίδευση θα τα βοηθήσει να ενσωματωθούν και να ζήσουν αρμονικά με τον άνθρωπο. Τα σκυλιά δεν είναι τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα λιγότερο από σκυλιά!!! Και όσο περίεργο και αν ακούγεται, εάν δεν εισπράξει το οποιοδήποτε κουτάβι κατάλληλη «καθοδήγηση» και συγκεκριμένες «οδηγίες» απλώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν... σκυλί!!!

Οι άνθρωποι ξέρουν πως τα κουτάβια μασάνε πράγματα, σκάβουν και γαβγίζουν επειδή είναι απλά... κουτάβια!!! Πιστεύουν όμως ότι μεγαλώνοντας θα ξεχάσουν αυτές τις «κακές τους συνήθειες»! Αυτό φυσικά δεν ισχύει.

Είναι αλήθεια πως η «περιέργεια» όπως και η ενεργητικότητα των κουταβιών αρχίζουν να «ξεθωριάζουν» καθώς εκείνα μεγαλώνουν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα ενήλικα σκυλιά δεν μπορούν να μασήσουν πράγματα, να γαβγίσουν και να ικανοποιήσουν τις «ανάγκες» τους μέσα στο σπίτι.
Έχουμε πολλά παραδείγματα σκυλιών που «υιοθετούν» πολλές από αυτές τις συμπεριφορές.
Γιατί λοιπόν ένα σκυλί μπορεί να συμπεριφέρεται «απρεπώς» ;;;
Πρώτα απ’ όλα επειδή συμπεριφέρεται με άξονα τη φύση του και δεύτερον - και κυριότερο - επειδή οι ιδιοκτήτες επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τις «κακές συνήθειες».
Πολλοί από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται καν την αναγκαιότητα του να αρχίζουν να «πλάθουν» το χαρακτήρα του σκυλιού από όταν είναι ακόμα μικρό -και αυτό είναι πρόβλημα- άλλοι πάλι το συνειδητοποιούν... αλλά το αγνοούν... κάποιοι ασυναίσθητα ενισχύουν από μόνοι τους τις άσχημες συμπεριφορές και κάποιοι άλλοι πάλι μπορεί να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση προσπαθώντας να τις θεραπεύσουν και να τις βελτιώσουν... με λανθασμένο τρόπο.
Είναι πολύ σημαντικό να μην μαθαίνουμε στα σκυλιά πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε και να μην ενισχύουμε συμπεριφορές που δεν θα θέλαμε να υιοθετήσει το σκυλί στο μέλλον.
Πρέπει η συμπεριφορά μας απέναντι τους να είναι συνεπής και οι πληροφορίες και τα μηνύματα που του «περνάμε» να είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα έτσι ώστε να μην το μπερδεύουμε και να μην του δημιουργούμε σύγχυση. Και να είστε σίγουροι πως αυτό θα το πετύχουμε αν ξεκινήσουμε όταν το σκυλί είναι ακόμα... κουτάβι !!! Τότε θα μπορούμε να «χτίσουμε» το χαρακτήρα του σε πολύ γερά θεμέλια!
www.dogsheaven.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld