Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία εκπαίδευσης;


Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του κουταβιού είναι όταν βρίσκεται στην έβδομη έως δωδέκατη εβδομάδα, (περίπου 2-3 μηνών). Όταν βρίσκεται σε αυτή την περίοδο το κουτάβι έχει πλέον αναπτυγμένες εγκεφαλικές ιδιότητες. Αυτό το καθιστά ικανό να ανταποκρίνεται και να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για κουτάβια. 


Παράλληλα, η ανυπαρξία μνήμης και εμπειριών στα νέα δεδομένα ζωής διευκολύνει τη μάθηση.

Με την εκπαίδευση ανοίγεται ένας δρόμος επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη - κουταβιού ο οποίος οδηγεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση.

Παράλληλα μέσα από την μάθηση βασικών εντολών όπως το κάτσε, ξάπλα χαλαρό λουρί κτλ.
 

- αυξάνεται η προσοχή και συγκέντρωση του κουταβιού στον ιδιοκτήτη.

- παρέχουμε πνευματική άσκηση αναγκαία για την ψυχική ισορροπία.
 

- ξοδεύει με εποικοδομητικό τρόπο ενέργεια έτσι ώστε να χαλαρώνει και να ηρεμεί πολύ πιο εύκολα.

Η περίοδος αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες για την μετέπειτα συμπεριφορά τού κουταβιού επειδή:

Στο στάδιο αυτό το κουτάβι πρέπει να κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους, παιδιά, κίνηση, θόρυβο, αντικείμενα, αυτοκίνητο και γενικότερα με πιθανές καταστάσεις που θα αντιμετωπίζει καθημερινά. Αν εκμεταλλευθούμε λοιπόν το πρόσφορο έδαφος και καλλιεργήσουμε θετικές εμπειρίες, κάτω από την καθοδήγηση του θετικού εκπαιδευτή πάντα, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μειώνονται θεαματικά.

Το κουτάβι τών 8-11 εβδομάδων περνά την περίοδο πρόκλησης φοβιών. Οτιδήποτε το τρομάξει ή το φοβίσει, οποιαδήποτε άσχημη εμπειρία βιώσει θα έχει μακροχρόνια επίδραση στην συμπεριφορά του. Συνήθως επειδή δεν γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αφήνουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες να εξελιχθούν σε προβληματικές συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, επιφυλακτικότητα λόγω φόβου κτλ. κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στον ιδιοκτήτη που έχει μεριμνήσει για την εκπαίδευση του κουταβιού. Ακόμα και αν συμβεί κάτι αναπάντεχο στο σκύλο του η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον εκπαιδευτή θα τον αποτρέψει από λάθος χειρισμό της κατάστασης.

Έτσι είναι πλέον κατανοητό το πλήθος των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα σκύλο που καθυστερεί να εκπαιδευτεί:


- Δυσκολία ή και έλλειψη επικοινωνίας με τους «νέους γονείς».
 

- Δυσκολία προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
 

- Δημιουργία σφαλμάτων και από τις δύο πλευρές σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές που πολλές φορές επαναλαμβάνονται και γίνονται πλέον τρόπος ζωής.
 

- Λάθος χειρισμοί λόγω άγνοιας σε απρόοπτες καταστάσεις και εμφάνιση επιθετικότητας η φοβίας.
 

- Κακή ψυχική κατάσταση του σκύλου που οφείλεται στην ανυπαρξία πνευματικής άσκησης ή στην ύπαρξη στρες.

- Αρνητικές εμπειρίες οι οποίες δημιουργούν προηγούμενο στο σκύλο και χρειάζονται πολλή δουλειά και υπομονή ακόμη και για να μειωθούν.


Αναφέρουμε πάντα στους ιδιοκτήτες την σημαντικότητα της πρόληψης και της πρόβλεψης, χαιρόμαστε δε ιδιαίτερα όταν μας καλούν για να τους συμβουλέψουμε και να τους ενημερώσουμε, πολύ πριν την απόκτηση σκύλου.

Η άγνοια, η ημιμάθεια και το άγνωστο είναι κακοί σύμβουλοι στην λήψη αποφάσεων. Αντίθετα με τη γνώση και την ενημέρωση οδηγούμαστε σε:


- ασφαλείς επιλογές.


- αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.


Η απόκτηση ενός σκύλου αποτελεί μια επιλογή που θα μας συντροφεύει τουλάχιστον για δέκα χρόνια και απαιτεί ώριμη σκέψη. Έτσι, θα ανταλλάσσουμε ευχάριστα τα «δώρα» της συμβίωσης με τον καλύτερο φίλο τού ανθρώπου…



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld