Τετράποδοι ..."γιατροί"!


Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Και όχι μόνο. Όπως προκύπτει, τα συμπαθή και πανέξυπνα τετράποδα έχουν την ικανότητα να κάνουν τους ασθενείς να νιώθουν καλύτερα, κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά.

Έρευνα έδειξε ότι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δέχονταν επισκέψεις από σκύλους, τα επίπεδα άγχους και αρτηριακή πίεσης μειώνονταν σημαντικά.
"Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση το ότι κάτι που κάνει τα άτομα να αισθάνονται ευχάριστα και τους απελευθερώνει από το άγχος τους μπορεί να μετρηθεί για την επίδρασή του στον οργανισμό τους," σχολιάζει ο καρδιοχειρούργος Dr. Marc Gillinov.
"Το βλέπουμε στο πρόσωπό τους, πρώτα ένα χαμόγελο κι έπειτα μια έκφραση σαν να έφυγαν από πάνω τους όλα τα βάρη του κόσμου," αναφέρει η Kathie Cole, νοσοκόμα στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επικεφαλής της έρευνας.
Η Cole και οι συνεργάτες της μελέτησαν 76 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια – με μέσο όρο ηλικίας 57 χρονών- που δέχτηκαν επισκέψεις από κάποιον εθελοντή, από κάποιον εθελοντή μαζί με ένα σκύλο ή που δεν είχαν καμία επίσκεψη.
Οι επιστήμονες μέτρησαν σχολαστικά τις αντιδράσεις στον οργανισμό των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις επισκέψεις.

Η νευρικότητα και το άγχος, όπως μετρήθηκαν με μια καθορισμένη κλίμακα, έπεσαν κατά 24% στους ασθενείς που τους επισκέφθηκαν οι εθελοντές μαζί με τα σκυλιά ενώ μόλις κατά 10% στους ασθενείς που δέχθηκαν την επίσκεψη μόνο ενός εθελοντή. Στην ομάδα ασθενών που δεν είχαν καμία επίσκεψη τα ποσά παρέμειναν τα ίδια.
Τα επίπεδα της επινεφρίνης, της ορμόνης που παράγει το σώμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, μειώθηκαν κατά 17% στους ασθενείς που τους επισκέφθηκαν οι εθελοντές και τα σκυλιά και μόλις κατά 2% σε όσους τους επισκέφθηκαν μόνο εθελοντές. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τρίτη ομάδα, σε αυτούς που δεν δέχθηκαν καμία επίσκεψη, τα επίπεδα της ορμόνης αυξήθηκαν κατά 7% περίπου.
Επίσης, μετά την επίσκεψη του εθελοντή και του σκύλου, η αρτηριακή πίεση των ασθενών έπεσε 10% ενώ αντίθετα αυξήθηκε από 3% έως 5% στις άλλες δυο ομάδες.

Ο Gillinov θεωρεί την εν λόγω έρευνα ιδιαίτερα εντυπωσιακή γιατί προσφέρει πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από μετρήσεις και όχι απλές παρατηρήσεις συμπεριφορών.
Η Cole ελπίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα τονίσει τη σημασία και συμβολή των ζώων στη θεραπεία των ασθενών.
Οι σκύλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα – από κουτάβια μέχρι λαμπραντόρ – είχαν εξετασθεί από κτηνιάτρους και είχαν περάσει από κάποια τεστ συμπεριφοράς στο UCLA. Επίσης οι ασθενείς, πριν τη συμμετοχή τους στην έρευνα, είχαν ρωτηθεί αν ήθελαν να λάβουν μέρος και αν τους άρεσαν τα σκυλιά.
Για τους ασθενείς, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, η επίσκεψη των σκύλων ήταν απόλυτα ευχάριστη και ανακουφιστική καθώς ένιωσαν την παρουσία κάποιου που το μόνο που ήθελε ήταν να τους δώσει αγάπη.

ΠΗΓΗ  PATHFINDER

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld