Μπροστά στον πόνο είμαστε όλοι ίδιοι. Άνθρωποι και ζώα...
Ο ιός της γαστρεντερίτιδας είναι πολύ ανθεκτικός, και παραμένει ενεργός μέχρι και δύο χρόνια, στους χώρους που έχουν εκτεθεί, αν δεν γίνει σωστή απολύμανση.
Η μετάδοση γίνεται με όλους τους τρόπους, και αερόβια, οπότε το ποσοστό μεταδοτικότητας είναι υψηλό.
Ο χρόνος επώασης, από την στιγμή δηλαδή που θα μεταδοθεί μέχρι και την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (αδιαθεσία, διάρροια, εμετός), ποικίλλει από 5 έως 8 με 10 ημέρες, ανάλογα με τον οργανισμό.
Ο ιός εγκαθίσταται στο έντερο και προκαλεί εντερίτιδα, γαστρίτιδα και έλκη. Γι' αυτό και παρατηρείται αιμορραγική διάρροια σε περίπτωση ασθένειας.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγάλο, κυρίως λόγω των επιπλοκών που παρουσιάζονται (νεκρωτική παγκρεατίτιδα, ιλεός, αιφνίδιος θάνατος από μυοκαρδίτιδα και πολλές άλλες).
και πονάνε... και κλαίνε... |
Για να αποφύγουμε την γαστρεντερίτιδα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ.
Τα κουτάβια πρέπει να εμβολιάζονται στις 40 με 45 ημέρες από την γέννησή τους και ΟΧΙ μετά τους τρεις μήνες, όπως πολλοί πιστεύουν. Ειδικά κουτάβια που δεν έχουν εμβολιασμένη μαμά, ή δεν έχουν απογαλακτιστεί σωστά, και έχουν αποχωριστεί νωρίτερα από την μαμά τους, κινδυνεύουν περισσότερο.
Αλλά αυτά είναι επιστημονικά θέματα...
Κατά τον νόμο 3170/2003 κάθε ένας που υιοθετεί ένα σκύλο πρέπει να φροντίζει για την τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών, εφόσον υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία του κατοικιδίου του.
Όσον αφορά στα αδέσποτα, η ευθύνη της εφαρμογής των προγραμμάτων εμβολιασμού βαραίνει τον Δήμο, ειδικά όταν υπάρχει ένταξη σε πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων στην πόλη, και τις φιλοζωικές της κάθε πόλης βαραίνει η ευθύνη της επίβλεψης και του ελέγχου για την σωστή εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.
Αλλά αυτά είναι νομικά θέματα...
Και αν κάποιος μείνει ασυγκίνητος από το βίντεο που ακολουθεί, αυτό είναι μάλλον θέμα απανθρωπιάς!
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.