Κοιμάστε με το ζώο σας;Μπορεί να πεθάνετε!
Με αυτό τον υπερβολικό τίτλο, ένα άρθρο αναφέρει την νέα έρευνα για γνωστές στους περισσότερους ασθένειες που μεταδίδονται από το (μολυσμένο) σκύλο στον άνθρωπο. Τα πράματα όμως δεν είναι τόσο απλά. .
Αν ανήκετε στο 56% των ιδιοκτητών σκύλων και στο 62% των γατόφιλων, που κοιμάστε μαζί με τα ζώα σας και τους επιτρέπετε να μοιράζονται το μαξιλάρι σας, κινδυνεύετε. Αυτό λέει μια νέα έρευνα, από το πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια και το τμήμα της Κτηνιατρικής.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα στο τεύχος του Centers for Disease Control and Prevention's (CDC) Emerging Infectious Diseases.
Οι δύο επικεφαλείς της έρευνας είναι ειδικοί στις ζωονόσους, τις ασθένεις και τις μολύνσεις δηλαδή που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.
Όπως λένε,ο κίνδυνος μετάδοσης παραγόντων από την κοντινή επαφή μεταξύ ζώων και ιδιοκτητών, μέσα από τα φιλιά, τα γλυψίματα ή τον ύπνο δίπλα δίπλα υπάρχει. Έχουν καταγραφεί ακόμα και απειλητικές για τη ζωή μολύνσεις, όπως κάποια εσωτερικά παράσιτα και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Όποιος βέβαια έχει ζώο στο σπίτι του και το φροντίζει, δεν εκπλήσσεται από την προειδοποίηση αυτή. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων γνωρίζουν πολύ καλά ότι το στόμα του σκύλου έχει πολλά μικρόβια, τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν τσιμπούρια που κάνουν τα σκυλιά να ασθενούν με ερλιχίωση, οι γάτες μπορεί να σκοτώσουν ποντίκι, που είναι μολυσμένο από κάποιον υπόνομο κλπ. Γνωρίζουν επίσης ότι όλα αυτά εκμηδενίζονται αν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης αλλά ακόμα και αν ασθενήσει το ζώο, υπάρχουν εύκολες θεραπείες για την αντιμετώπισή τους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων, που μεγαλώνουν από μικροί με ζώα, έχουν πολύ γερό οργανισμό και δεν ασθενούν εύκολα.
Παρόλαυτα, οι επιστήμονες επιμένουν και αναφέρουν τις κυριότερες ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο οι τετράποδοι φίλοι τους:
1. Φαγούρα γάτας: Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτηριδιακή μόλυνση, από ψύλλους που μπορεί να έχει η γάτα, αν δεν βάζουμε ειδικό προληπτικό φάρμακο. Αν μια γάτα είναι μολυσμένη και γρατζουνίσει έναν άνθρωπο μπορεί να του μεταδώσει την ασθένεια. Η μόλυνση προκαλεί φαγούρα και πόνο και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουμ: πυρετός, κούραση, απώλεια όρεξης.
2. Παράσιτα: Τα κουτάβια μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο Καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) μέσω των κοπράνων τους στον άνθρωπο. Με λίγα λόγια θα πρέπει ο άνθρωπος να ακουμπήσει ή να..φάει τα κακά ενός μολυσμένου (και όχι υγιούς) κουταβιού για να το κολλήσει. Σκύλος και άνθρωπος τότε θα έχουν έντονη διάρροια. Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κουτάβια και ενήλικα σκυλιά μπορεί να μεταφέρουν μια ποικιλία παρασίτων που μεταδίδουν ασθένειες, οι ιδιοκτήτες τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι με το προληπτικό αντιπαραιστικό χάπι κάθε 3 μήνες, το ζώο είναι καλυμμένο.
3. Σταφυλόκοκκος ( MRSA:methicillin-resistant Staphylococcus aureus): Η βακτηριδιακή αυτή μόλυνση προκαλεί πυώδη εξανθήματα στο δέρμα του ανθρώπου. Ωστόσο, τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις του ζώου εξουδετερώνουν αυτό το κίνδυνο.
Με λίγα λόγια, οι ασθένειες αυτές μπορεί να φοβίζουν τους ανθρώπους και ειδικά τους μη - φιλόζωους όπως ακούγονται. Ο πανικός όμως ποτέ δεν βοηθά και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν σημαίνει ότι όλα τα ζώα είναι μολυσμένα, επικίνδυνα και...ό,τι άλλο πιστεύει κανείς.
Απλώς θα πρέπει να τηρούμε κανόνες υγιεινής και για μας και για το ζώο μας, το πρόγραμμα εμβολιασμών του κλπ.
Η έρευνα πάντως αναφέρετε και στα ωφέλη από την συγκατοίκηση ανθρώπων και ζώων, όπως τη μείωση της πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στον άνθρωπο.
Επίσης, τα ζώα βοηθάνε τους ανθρώπους να μη νιώθουν μοναξιά ενώ οι ιδιοκτήτες ζώων ασκούνται περισσότερο απ όσους δεν έχουν ζώα.
Περάστε λοιπόν χρόνο άφοβα με το ζώο σας, αλλά φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας αλλά και τις πατούσες του ζώου, κάντε αποπαρασιτώσεις κάθε μήνα και πηγαίνετε το στο κτηνίατρο για όσα πρέπει.
Καλό θα ήταν να μάθετε σιγά σιγά τη φράση: Τζακ, σ αγαπώ αλλά φύγε από το κρεββάτι μου τώρα!
adespoto.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.