Θύματα της κρίσης ή της ανευθυνότητας τα ζώα
Θύματα της οικονομικής κρίσης αποδεικνύονται ακόμη και τα ζώα, καθώς οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες τους που τα εγκαταλείπουν στον δρόμο ολοένα και αυξάνονται, κυρίως σε περιοχές της Αττικής.
Μολονότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων, η κ. Αλκηστις Χατζηαγγελή, πρόεδρος του Φιλοζωικού και Οικολογικού Συλλόγου «Ο Υμηττός», υποστηρίζει ότι κατά την τελευταία διετία τα τηλεφωνήματα που δέχεται από ανθρώπους που βρίσκουν εγκαταλειμμένα ζώα έχουν αυξηθεί δραματικά. «Ολοι οι φιλόζωοι έχουμε προσέξει την αύξηση των αδέσποτων ειδικά σε περιοχές που έχουν πρόσβαση σε βουνό, όπως αυτές γύρω από τον Υμηττό και την Πάρνηθα. Τα εγκαταλείπουν εκεί γνωρίζοντας ότι κάποιος φιλόζωος θα τα μαζέψει», λέει η κ. Χατζηαγγελή και υπογραμμίζει:«Πιστεύω ότι το πρόβλημα έχει δύο όψεις. Η μία είναι τα οικονομικά προβλήματα καθαυτά, η άλλη είναι ότι πολλοί χρησιμοποιούν την κρίση σαν δικαιολογία για να πετάξουν στον δρόμο ένα ζώο που δεν θέλουν. Στην Αργυρούπολη συνέχεια βρίσκουμε αδέσποτα, ενώ πολύ δύσκολα βρίσκουμε ενδιαφερόμενους για υιοθεσία».Οπως τονίζει η ίδια, το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων, που οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και υπευθυνότητας και λιγότερο οικονομικής φύσης. Εξάλλου τα ζώα που εγκαταλείπονται είναι πολύ συχνά καθαρόαιμα σκυλιά ράτσας, για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν δαπανήσει κάποιες φορές υψηλά ποσά για να τα αγοράσουν: «Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ζώα επειδή θέλουν να παίξουν με αυτά τα παιδιά τους για ένα διάστημα. Ζητάνε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις οποίες εξακολουθούν να πληρώνουν, παρά την κρίση.
Αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν αντικείμενα που τα θέλουν καινούργια, γι' αυτό και συχνά παίρνουν κουτάβια σε ηλικία που δεν πρέπει να αποκοπούν από τη μητέρα τους. Δεν έχουν αντίληψη των οικονομικών και άλλων ευθυνών που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ζώου και όταν τις διαπιστώσουν τα αφήνουν αβοήθητα στον δρόμο». Με την ίδια λογική, σύμφωνα με την κ. Χατζηαγγελή, οι ιδιοκτήτες ζώων δεν τους κάνουν στειρώσεις. Ετσι, όταν τα εγκαταλείπουν, αφενός αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αφετέρου τα ίδια τα ζώα βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, όπως η αναζήτηση τροφής ή καταλύματος για τα παιδιά τους, στις οποίες δεν έχουν ασκηθεί κατά τη διαβίωσή τους στο σπίτι.
«Τα ζώα δεν χρειάζονται μόνο φαγητό και νερό αλλά και κτηνίατρο, εμβόλια και κάποιες φορές εξετάσεις, ειδική διατροφή, θεραπεία από ασθένειες. Δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν να ήταν καταναλωτικό αγαθό, έχουν ζωή», τονίζει η κ. Χατζηαγγελή.
Εθνος
imerisia.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.