Αγχος αποχωρισμού


Είναι γεγονός πως οι σημερινοί σκύλοι πάσχουν από αυτό που ονομάζετε άγχος αποχωρισμού πολύ περισσότερο από ότι στα παλιότερα χρόνια. Δυστυχώς βρίσκομαι αντιμέτωπη όλο και περισσότερο με αυτήν την κατάσταση σε καθημερινή βάση. Μεγάλο ποσοστό τετραπόδων μαθητών μου έχει άγχος αποχωρισμού.
Στην σημερινή εποχή η πλειοψηφία σκύλων βρίσκονται μαζί μας στα διαμερίσματα μας και έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρούς δεσμούς σε βαθμό πολλές φόρες εξάρτησης.

Δυστυχώς όλα ξεκινάμε από λάθος χειρισμούς/συμπεριφορές μας. Το βασικότερο λάθος μας είναι πως συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά μας σαν να ήταν άνθρωποι. Μοιάζουν σε πολλές συμπεριφορές με ανθρώπους αλλά η ανατροφή τους διαφέρει σε κάποια πράγματα και βαθμό. Ξεκινώντας από την πραγματικότητα πως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με λόγια στον σκύλο μας «τι, πως και γιατί». Φυσικά στην ανατροφή τον σκύλων χρησιμοποιείται μέρος από παιδοψυχολογία διότι όπως ίσως μερικοί δεν γνωρίζετε τα σκυλιά μοιάζουν με δίχρονα παιδιά (συναισθηματικό δέσιμο).

Οι αίτιες στης οποίες οφείλετε το άγχος αποχωρισμού είναι οι εξής


    • Όταν το κουτάβι το αποκτάμε στην ηλικία κάτω τον 7 εβδομάδων. Είναι ένα από τα βασικά αίτια και πολλές φορές είναι από της ποιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζω. Δυστυχώς ο σκύλος επειδή δεν προλαβαίνει να γίνει σκύλος δηλ να ολοκληρώσει την συναισθηματική ανάπτυξη του δίπλα στην μητέρα του γίνετε ανθρωποκεντρικό συνεπώς εξαρτώμενο από εμάς.
    • Όταν κοιμόμαστε στο κρεβάτι μαζί του. Πολλές φορές ενισχύει υπερβολικά την σχέση μας με αντίθετα αποτελέσματα.
    • Όταν αποχωριζόμαστε τον σκύλο μας φεύγοντας από το σπίτι με αγκαλιές, χάδια, γλυκιά ομιλία γενικά ένα έντονο ενδιαφέρον τότε αυτό φυσικά φορτίζει τον σκύλο μας. Εάν ο σκύλος ήδη νιώθει ελάχιστο η μεγαλύτερο άγχος λόγο της αποχώρησης μας αυτό ενισχύεται και έτσι ξεκινούν τα δράματα. Πολλοί νιώθουν αισθήματα ενοχής που αφήνουν το σκύλο τους μόνο και έτσι συμπεριφέρονται λίγο υπερβολικά δείχνοντας πολύ αγάπη και ενδιαφέρον εκείνη την στιγμή. Είπαμε τα σκυλάκια έχουν ψυχολογία δίχρονου παιδιού όποτε καταλαβαίνετε πως είναι αναμενόμενο να αισθάνεται έτσι.
    • Όταν παίρνουμε άδεια την περίοδο που αποκτάμε το κουτάβι η ενήλικο σκύλο για να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί του. Κατανοητό διότι έχουμε μεγάλο ενθουσιασμό για το ερχομό του νέου μέλους. Όμως ο αρχικός χρόνος είναι επίσης πολύ σημαντικός για την πορεία της συμπεριφοράς του σκύλου ως προς εσάς και το περιβάλλον. Αφού λοιπόν το νέο μας μέλος συνηθίσει την συνεχή παρουσία σας τότε η ξαφνική εναλλαγή λόγο επιστροφής στην καθημερινότητα σας του προκαλεί στρες και δεν μπορεί να κατανοήσει την απουσία σας.
    • Επίσης η επιστροφή μας στο σπίτι όταν γίνετε με υπερβολικό καλωσόρισμα ο σκύλος σας ανυπομονεί να γυρίσετε πίσω για να του δώσετε την προσοχή σας και τα χάδια σας και έτσι δεν μαθαίνει να περιμένει.
    • Όταν μένουμε πολλές ώρες με τον σκύλο μας.
    • Όταν έχει υποστεί κάποια μορφή βίας /τιμωρίας στην ζωή του. Τα σκυλιά που έχουν δεχτεί βία/τιμωρία στην ζωή τους πολλές φορές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση κάτι που τους κάνει να αισθάνονται ανήμποροι χωρίς την παρουσία σας διότι νιώθουν μεγάλο φορτίο όταν πρέπει να λύσουν κάποιο «πρόβλημα» ή κατάσταση.
    • Οι σκύλοι που έχουν μειωμένη δραστηριότητα όπως λιγοστές βόλτες η βόλτες που διαρκούν λίγα λεπτά, όπως μια βόλτα στο τετράγωνο.
    Ένας σκύλος που δεν έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει την ενέργεια του σωστά γίνετε ευάλωτος ψυχολογικά και αποκτά ψηλό επίπεδο στρες. Οι βόλτες μας πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον τριάντα λεπτά της ώρας με συχνότητα τουλάχιστον 3 φόρες την ημέρα. Σε σκύλους με μεγάλη ανάγκη για εκτόνωση ο χρόνος ανεβαίνει στα 45 λεπτά της ώρας τουλάχιστον.
    • Η συνεχής μεταφορά του κουταβιού μας στην αγκαλιά η υπερβολικά χάδια.
    • Οι σκύλοι που ήταν πρώην αδέσποτα. Μερικά από αυτά είχαν απλά χαθεί η εγκαταλειφτεί και άλλα ήταν «από πάντα» αδέσποτα.
    • Η ξαφνική αλλαγή στην καθημερινότητα του επιφέρει αλλαγές στην συμπεριφορά του όπως αλλαγή περιβάλλοντος, ξαφνική απώλεια ιδιοκτήτη/γονέα, η μια ασθένεια του σκύλου.
    Οι αλλαγές στην καθημερινότητα σίγουρα βγάζουν τον σκύλο εκτός τροχιάς και επιφέρει και αλλαγές στον ψυχισμό του. Μια νέα ανάδοχη οικογένεια σε περίπτωση όπου το σκυλάκι έχει χάσει τον ιδιοκτήτη επειδή απεβίωσε πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και πολλή αγάπη για να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει το σοκ και να προσαρμοστεί στην νέα του οικογένεια.
    • Οι σκύλοι όποιοι έχουν ορμονικές αλλαγές στο σώμα ενδέχεται να υποφέρουν από παροδικό άγχος αποχωρισμού (όπως κύηση, η στείρωση κλπ).
    Οι συμπεριφορές και η ένταση οποία εμφανίζεται σε καταστάσεις άγχους αποχωρισμού διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο όπως και σε πιθανές ώρες της ημέρας. π. χ Εάν έχει κατά μέρος αποδεχτεί πώς λείπετε ένα οκτάωρο η συμπεριφορά του είναι πολύ ποιο ήπια σπανιότερα σχεδόν υποδειγματικό. Το πρόβλημα εντοπίζετε της υπόλοιπες ώρες όταν θέλετε να φύγετε στης επόμενες ώρες του ελευθέρου σας χρόνου όπου είχε συνηθίσει να σας έχει κοντά του. Μερικά σκυλιά φυσικά βιώνουν τέτοιο δράμα όπου η κάθε αποχώρηση σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι το ίδιο επώδυνη.
Πως εκδηλώνετε? Επειδή όλα ξεκινάμε ακόμη πριν φύγετε από το σπίτι, καθώς πλησιάζει η ώρα οπότε υπάρχουν τρία στάδια όπου η εκδηλώνετε το άγχος αποχωρισμού.
Πριν φύγετε από το σπίτι ο σκύλος καθώς πλησιάζει η ώρα αρχίζει να νιώθει ένταση και στρες και εκδηλώνει πιθανές συμπεριφορές όπως σηκώνεται/ξυπνά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και ίσως προσπαθεί να σας ξυπνήσει. Ξεκινά το κλαψούρισμα, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι σας ακλουθεί παντού, πηγαινοέρχεται σε όλο το σπίτι ίσως λαχανιάζει, να έχει σιελόρροια η και να αφοδεύσει. Υπάρχουν περιπτώσεις με πιθανή επίθεση του σκύλου σας την ώρα που ανοίγει η πόρτα του σπιτιού.

Όταν κλείσει η πόρτα οι μη επιθυμητές συμπεριφορές οποίες είναι πιθανές να εμφανιστούν είναι οι ακόλουθες:
Κλαψούρισμα, δυνατό κλάμα, γαύγισμα ,ουρλιαχτό, έντονο λαχάνιασμα, σιελόρροια, καταστροφή ή μασούλημα πραγμάτων, ξύσιμο/καταστροφή έξω πόρτας ή πόρτας δωματίου όπου είναι περιορισμένος, αφόδευση στο πάτωμα, καναπέ, κρεβάτι, να κάνει βόλτες πάνω κάτω στο σπίτι. Ο σκύλος συνήθως αδιαφορεί για το νερό ή το φαγητό ή και τα παιχνίδια του.
ʼλλο ένα γνώρισμα του άγχους αποχωρισμού είναι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι (ή όπου αλλού βρίσκετε) και αυτός μας αποδέχεται με υπερβολική χαρά όπως το να πηδήξει πάνω μας, να μας υποδεχτεί κλαψούρισμα, ενδεχόμενη ούρηση από την ένταση, στριφογύρισμα, κυνήγημα ουράς κλπ.

Γενικά από ότι καταβαίνετε είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει το φιλαράκι σας όπως και εσείς. Τα κακά νέα σε αυτό είναι πως οι γείτονες με έναν σκύλο που κλαίει ένα οκτάωρο σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι και τα παράπονα δεν αργούν να εμφανιστούν τα καλά νέα είναι όμως πως τα πράγματα διορθώνονται είτε εντελώς είτε σε μεγάλο βαθμό με την σωστή αντιμετώπιση με την βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή που δεν ασκεί βία. Ο χρόνος που θα χρειαστεί γα να αντιστραφούν οι συμπεριφορές είναι ανάλογος και διαφορετικός για κάθε σκύλο. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες. Φυσικά οι πρώτοι πρόοδοι δεν αργούν να φανούν οπότε αξίζει να έχουμε υπομονή. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις όπου ένας σκύλος τριών ετών με τεράστιο πρόβλημα αποχωρισμού από την ηλικία των έξη μηνών όπου μέσα ένα μήνα άλλαξε ριζικά. Φυσικά χάρη στην αποφασιστικότητα και την απόλυτη συνεργασία από μέρος του γονέα/ιδιοκτήτη οπότε και ανταμείφτηκε ο κόπος και υπομονή του.

Για αυτό πρέπει να μην θυμώνουμε με την συμπεριφορά αυτή του τετραπόδου φίλου μας διότι δεν φταίει για αυτήν την συμπεριφορά την οποία εξάλλου του την μάθαμε/ενισχύσαμε άθελα μας. Να έχετε στο μυαλό σας πως ο σκύλος σας δεν γνωρίζει ποιες είναι η αποδεκτές συμπεριφορές στην κοινωνία μας και έχει της ίδιες ανάγκες με ένα παιδί. Την ασφάλεια, προστασία, χάδια, φαγητό, παιχνίδια, βόλτες, ιατρική περίθαλψη κλπ. Ούτε όμως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα από μόνα τους νομίζοντας πως όταν μεγαλώσει όλα θα στρώσουν.
Πρέπει να σταματήσουμε να ενισχύουμε τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει. Να του μάθουμε με μικρά βήματα κτίζοντας την εμπιστοσύνη ότι θα ξαναγυρίσετε κοντά του οπός επίσης να του τονώσουμε/κτίσουμε την αυτοπεποίθηση.
Επίσης μια εξέταση από τον κτηνίατρο ίσως να είναι απαραίτητη για να αποκλείσουμε το γεγονός να νοσεί ο σκύλος μας μιας και είναι πιθανό το άγχος αποχωρισμού να εμφανίζετε σαν σύμπτωμα μιας άλλης ασθένειας.

forumboxer.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld