Crate σκύλου ή αλλιώς πάρκο


 Ο γρήγορος και χωρίς στρες τρόπος



Τα crates (κλουβιά - πάρκα) για σκύλους μπορούν να φανούν χρήσιμα για διάφορους σκοπούς. Η πιο δημοφιλής χρήση τους είναι μέσα στο σπίτι, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται και για μεταφορά των σκύλων μέσα στο αμάξι κ.ο.κ.

Ένας επιβεβλημένος κανόνας που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε εκπαίδευση με crate, είναι ότι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψετε ο σκύλος σας να δει το κλουβί σαν τιμωρία. Δεν πρέπει ποτέ να νιώσει ότι εξορίζεται μέσα στο crate. Τα σκυλιά χρειάζονται να νιώθουν το crate σαν ένα μέρος φιλόξενο και ασφαλές.

Η εκπαίδευση στο crate είναι ευκολότερη για ένα κουτάβι, καθώς δεν έχει κακές εμπειρίες να θυμάται, όσο το "δελεάζετε" προς το κλουβί. Τα ενήλικα σκυλιά μπορεί να είναι δυσκολότερα, ειδικά τα πρώην αδέσποτα, καθώς μπορεί να μην κατέχετε αρκετές πληροφορίες για το ιστορικό τους. Μπορεί να έχουν τραυματιστεί στο παρελθόν, ενώ τα έβαζαν βίαια στα κλουβιά ή να εγκλωβίστηκαν σε κάποιο περιορισμένο μέρος και να εγκαταλείφθηκαν.

Χωρίς να έχετε αυτή την πρόθεση, ίσως ζητάτε από το σκύλο να αναβιώσει έναν εφιάλτη. Εδώ είναι που έρχεται η μαγική λέξη στην εκπαίδευση σκύλων: "υπομονή". Πρέπει να έχετε σεβασμό στο σκύλο σας πάντα και να συντονίζεστε με το δικό του τρόπο σκέψης. Θα εγκλιματιστείτε με τα σημάδια που δείχνει όταν είναι ταραγμένος, λυπημένος, χαρούμενος, παιχνιδιάρης. Βεβαιωθείτε ότι παρατηρείτε προσεκτικά το σκύλο σας.

Όταν κάνετε εκπαίδευση με crate, είτε σε κουτάβι είτε σε ενήλικο σκύλο, η μέθοδος είναι σχεδόν ίδια. Αρχικά απλά τοποθετήστε το κλουβί στο πάτωμα, προτιμώντας το χώρο όπου παραμένει ο σκύλος. Βάλτε μέσα ένα όμορφο, άνετα μαξιλάρι για σκύλους και ένα ρούχο σας. Όλα τα σκυλιά αγαπούν να κουρνιάζουν πάνω σε κάτι μαλακό, το οποίο έχει τη μυρωδιά του ιδιοκτήτη τους. Μαζί με αυτά τα αντικείμενα τοποθετήστε και ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου σας μέσα στο crate. Στη συνέχεια, αφήστε την πόρτα ανοιχτή και απομακρυνθείτε.

Δώστε στο σκύλο σας την ευκαιρία να εξερευνήσει το crate μόνος του χωρίς πίεση από κανέναν, μην του δίνετε καμία σημασία, υποκριθείτε ότι δεν είναι καν εκεί. Με αυτό τον τρόπο, ο σκύλος δε διαισθάνεται καμία αρνητική σκέψη από εσάς σχετικά με το κλουβί - είναι τόσο ασήμαντο για εσάς που δεν το έχετε καν προσέξει.

Αφήστε το έτσι για κάποιες μέρες. Τελικά ο σκύλος σας θα ενδώσει στην περιέργειά του και θα νιώσει την ώθηση να το διερευνήσει εκτενώς. Όταν το κάνει, επαινέστε τον και προσφέρετέ του μια μικρή επιβράβευση. Η πρώτη φορά που ο σκύλος θα νιώσει τόσο ασφαλής ώστε να μπει μέσα στο κλουβί, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση με crate. Επομένως, πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνετε το σκύλο μέσα από έπαινο και προσπάθεια να τον πείσετε να καθίσει μέσα στο κλουβί, ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. Αν ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε τονίστε εντυπωσιακά την ευχαρίστηση που πήρατε από αυτή τη συμπεριφορά του.

Αφήνοντας το σκύλο σας να τα βγάλει πέρα μόνος του, δε νιώθει πιεσμένος και θα δει το κλουβί απλά σαν ένα μέρος για να κοιμάται. Τα σκυλιά είναι εκλεκτικά πλάσματα από τη φύση τους και έτσι, πολύ σπάνια θα κάνουν τις ανάγκες τους μέσα στο χώρο όπου κοιμούνται.

Αν θέλετε κάποια στιγμή να κλείνετε την πόρτα, ίσως κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο εκπαιδεύετε το κουτάβι για την τουαλέτα του, τότε ενσωματώστε το σταδιακά, σπρώχνοντας την πόρτα λίγο-λίγο τη φορά.

Μην ξεσηκώσετε το σκύλο με το γεγονός ότι κλείνετε την πόρτα. Απλά να τη σπρώχνετε ελάχιστα περισσότερο κάθε βράδυ. Όταν επιτύχετε να κλείνετε πραγματικά την πόρτα, βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα παρών για τις πρώτες φορές, καθώς ίσως το κουτάβι ξυπνήσει και πανικοβληθεί αν δε μπορεί να βγει από το crate.

Πάνω από όλα, πάντα να έχετε στο μυαλό σας το χρυσό κανόνα: ποτέ μην κάνετε το crate ένα μέρος τιμωρίας για το σκύλο σας. Η διαδικασία εκπαίδευσης με crate δεν πρέπει να είναι αγχωτική ούτε για σας ούτε για το σκύλο σας. Όσο πιο ήρεμη είναι η προσέγγιση, τόσο το καλύτερο για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας.

petcorner.gr

Διαβάστε επίσης: Περιορισμός σε πάρκο - crate

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld