Πώς ξεκίνησαν τα σκυλιά;
Για αυτό και το σκυλί αναφέρεται πάντα σαν το πρώτο είδος ζώου που εξημερώσαμε και , σαν αποτέλεσμα, ο παλιότερος και πιο πιστός φίλος μας.
Αυτή τη στιγμή ο Νέστωρ, το μικρό αδέσποτο κουτάβι που υιοθετήσαμε πριν δυο βδομάδες, κοιμάται στα πόδια μου χωρίς να νοιάζεται ή να ανησυχεί για τίποτα.
Αλλά οι μακρινοί του πρόγονοι δεν είχαν ενεργά εξημερωθεί από τους προγόνους μας.
Οι πρόγονοι του σκύλου, οι λύκοι, επέλεξαν οι ίδιοι να ζήσουν κοντά στους ανθρώπινους καταυλισμούς και με αυτή τους την απόφαση σιγά σιγά εξημερώθηκαν (από δική τους πρωτοβουλία).
Με το να μετακινηθεί μέσα στη σφαίρα επιρροής μας και με το να προσαρμόσει τον τρόπο σκέψης, δράσης κ.λ.π. , ο λύκος, με τη "μεταμφίεσή" του ως σκύλος, έγινε το πιο επιτυχημένο σαρκοφάγο στο κόσμο.
Ο σκύλος δεν είναι ακριβώς όπως ο λύκος
Οι πιο αρχαίοι σκελετοί σκύλων που έχουν να ανακαλυφτεί από αρχαιολόγους είναι περίπου 12 000 ετών.
Διαφέρουν από τον σκελετό των λύκων κατά δυο μόνο σημαντικούς τρόπους.
Τα δόντια του σκύλου είναι μικρότερα και πιο πυκνά και η κοιλότητα του (το κρανίο) που περιέχει το μυαλό του είναι κατά ένα τρίτο μικρότερη.
Αυτές οι δυο διαφορές - μικρότερα δόντια και μικρότερο μυαλό- παραμένουν οι μεγάλες ανατομικές διαφορές ανάμεσα σε σκυλιά και λύκους.
Συνεπώς ο σημερινός σκύλος είναι περίπου ένας "μεταμφιεσμένος" λύκος.
Με άλλα λόγια ένα μικρό Τσιουάουα ξαπλωμένο στον καναπέ σας και ένας άγριος λύκος στα βουνά έχουν παρόμοια σετ γονιδίων.
Το ζευγάρωμα ενός λύκου και ενός σκύλου παράγουν "γόνιμους" απογόνους.
Αλλά πριν αρχίσετε να ψάχνετε να κάνετε έναν λύκο για κατοικίδιο (λόγω μεγάλου εγκεφάλου) , επιτρέψτε μου να σας πω γιατί νομίζω ότι το σκυλί (με το μικρότερο εγκέφαλο) είναι χίλιες φορές καλύτερη παρέα.
Αυτο-εξημέρωση
Όταν ο λύκος μετακινήθηκε στο καινούριο οικολογικό περιβάλλον και αναπτύχθηκε γύρω από ανθρώπινους καταυλισμούς, αυτοεξημερώθηκε.
Αυτό έγινε 12 000 με 15 000 χρόνια πριν σε κείνα τα μέρη της Ασίας όπου οι νομάδες πρόγονοί μας ανέπτυξαν αγροτικούς και μόνιμους καταυλισμούς.
Ο σχετικά μικρόσωμος ασιατικός λύκος προσέγγισε αυτούς τους καταυλισμούς για διάφορους λόγους.
Τα σκουπίδια / απορρίμματα ήταν πάντα μια καλή πηγή για φαγητό και η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό είχε λιγότερους κίνδυνους από άλλα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα.
Μικρότερος κίνδυνος σήμαινε ασφαλέστερη περιοχή για αναπαραγωγή και μεγάλωμα κουταβιών (λύκων) , το οποίο βέβαια έδινε και την ευκαιρία στους ανθρώπους να συλλάβουν ευκολότερα τα νεογέννητα λυκάκια στις φωλιές τους.
Τι συνέβη στο λύκο?
Οι λύκοι που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το καινούριο περιβάλλον, ζώντας στις περιοχές κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, φυσικό ήταν να αλλάξουν την εμφάνισή τους και τη συμπεριφορά τους.
Στην αρχή αυτό έγινε χωρίς την ενεργή ανθρώπινη παρέμβαση.
Η εξημέρωση ήταν μια πολλή απλή υπόθεση.
Οι λύκοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον ήταν εκείνοι που φοβόντουσαν λιγότερο και που ήταν οι περισσότερο κοινωνικοί.
Εκείνοι που η φυσική παρουσία του ανθρώπου δεν τους τρομοκρατούσε.
Χωρίς την άφθονη τροφή (οι άνθρωποι σκότωναν για δική τους τροφή τα μεγάλα ζώα της περιοχής), τα μικρότερα ζώα ήταν τα πιο κατάλληλα για επιβίωση.
Τα δόντια άρχισαν να γίνονται πιο πυκνά.
Το φυσικό καμουφλάζ του χρώματος του τριχώματος έγινε λιγότερο σημαντικό γιατί υπήρχαν λιγότερα ζώα από τα οποία έπρεπε να προφυλαχθούν.
Ο εγκέφαλος μίκρυνε και άλλαξε επίσης, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα νέα ζώα (τα σκυλιά) είχαν μικρότερη ευφυία από τους λύκους.
Συντάκτης: Γιάννης Αραχωβίτης
(StarDogs Positive Training Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων)
Πηγή Αδέσποτες Κουβέντες
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.