Μια όμορφη και διδακτική ιστορία



Οι Πέρσες, αφού πέρασαν τις Θερμοπύλες, μετά την ηρωική αντίσταση του Λεωνίδα και το θάνατό του, έφθασαν μέχρι την Αθήνα και την κατέστρεψαν. Ειδοποιημένοι οι κάτοικοί της από το Θεμιστοκλή, που είχε την αρχηγία του στόλου, πήραν λίγα πράγματα και κατέφυγαν, οι πιο πολλοί, στη γειτονική νήσο Σαλαμίνα. Το θέαμα της αναχώρησης των Αθηναίων από την αγαπημένη γη τους ήταν συγκλονιστικό. Άφηναν πίσω, βωμούς, σπίτια με πολυτέλεια.

Ανάμεσα σ' όλους αυτούς ήταν και ο στρατηγός Ξάνθιππος, ο πατέρας του μεγάλου Περικλή. Ο Ξάνθιππος αγαπούσε πολύ ένα κυνηγετικό σκύλο, που κι εκείνος ήταν πολύ αφοσιωμένος στον κύριό του.
Όταν είδε την οικογένεια του Ξανθίππου να φεύγει, σαν να διαισθανόταν ο σκύλος την καταστροφή της Αθήνας, τους ακολούθησε πιστά. Με χίλιους τρόπους προσπάθησε να τον αποχωρισθεί ο κύριός του, αλλά τελικά τον ακολούθησε μέχρι τον Πειραιά και, όταν μπήκε στο πλοίο, μπήκε κι αυτός μέσα.

Όμως εκείνες τις ώρες, που οι άνθρωποι χωρίζονταν από τους συγγενείς τους, πώς ήταν δυνατόν να βρεθεί τόπος για το σκύλο του καθενός; Κάποιος τον έπιασε και τον έριξε στη θάλασσα. Όμως το πιστό και αφοσιωμένο σκυλί κολυμπώντας ακολούθησε το πλοίο μέχρι τη Σαλαμίνα. Όταν έφθασε στο νησί, κατάκοπο έπεσε στην άμμο ακίνητο. Ο Ξάνθιππος, που κάποιος του είπε πως ήρθε το σκυλί του κολυμπώντας, έτρεξε κοντά του, αλλά μόλις πρόφθασε να δει μια μικρή προσπάθεια να κινήσει την ουρά του και να δείξει έτσι άλλη μια φορά την πιστότητά του. Με δάκρυα στα μάτια, ο Ξάνθιππος τον έθαψε εκεί. Τον τάφο τον ονόμασαν «κυνός σήμα».

Αυτήν την πιστότητα ενός σκύλου τη σεβάστηκαν οι αιώνες και στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα ακρωτήριο που λέγεται Κυνόσουρα. Είναι το ακρωτήρι, όπου έθαψε ο Ξάνθιππος το πιστό σκυλί του.

Και ένα συμπέρασμα. Τα ζώα, πολλές φορές, μας ξεπερνούν στην πιστότητα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Σωτήρα Αμμοχώστου

sigmalive.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld