Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σήματα ηρεμίας: ''Η διεθνής γλώσσα του σκύλου''


Επειδη οι σκυλοι ειναι  ομαδικα ζωα τα οποια θελουν να ζουν χωρις διαμαχες εχουν αναπτυξει κωδικες επικοινωνιας για να νιωθουν ασφαλεις. Η συμπεριφορα αυτη θυμιζει εμας οταν προσπαθουμε να ηρεμησουμε καποιο παιδακι το οποιο φοβαται.Οι κωδικες επικοινωνιας ειναι πολυ σημαντικοι, διοτι οι σκυλοι οι οποιοι ειχαν την δυνατοτητα να διαμορφωσουν την γλωσσα τους με την παρουσια αλλων σκυλων καθως μεγαλωναν, θα γινουν, κατα κανονα ,κοινωνικα, καλα προσαρμοσμενα σκυλια και θα επιλυουν ειρηνικα τις διαφορες τους.

Τα λεγομενα σηματα ηρεμιας ή calming signals ειναι η διεθνης γλωσσα του σκυλου η οποια δεν γνωριζει συνορα.Σε οποιαδηποτε χωρα του κοσμου  ανεξαρτητου ρατσας  θα δειτε τους σκυλους να την χρησιμοποιουν. Η γλωσσα αυτη μετραει 30 περιπου σηματα με τα οποια ο σκυλος περναει μηνυματα/σηματα σε οποιοδηποτε σκυλο ή ανθρωπο για τους εξης λογους:

Γενικα χρησιμοποιουνται για τον καθησυχασμο και την αποφυγη καποιας διαμαχης.Στοχος ειναι να αποφευχθει η απειλη και τα προβληματα, να καταπραυνουν το αγχος ,την ανησυχια, την νευρικοτητα, τους δυνατους θορυβους και αλλες δυσαρεστες και στρεσσογονες καταστασεις.

Οι σκυλοι θελουν με αυτον τον τροπο να δειξουν ποσο φιλικοι ειναι και οτι δεν εχουν σκοπο να επιτεθουν και να συγκρουστουν.Επίσης, επιθυμούν να δειξουν εαν ειναι στρεσαρισμενοι ή ηρεμοι εκεινη την στιγμη.

Υπαρχουν ωστοσο σκυλοι οι οποιοι εχουν χασει την ικανοτητα να χρησιμοποιουν την γλωσσα αυτη.Ειναι οι σκυλοι που εχουν τιμωρηθει απο τους ιδιοκτητες τους επειδη χρησιμοποιησαν τα σηματα αυτα, οπως επισης λογω της συνεχομενης κακομεταχειρισης και των επιθεσεων απο αλλους σκυλους στην προσπαθεια τους να επικοινωνησουν.
 
Η εφαρμογη των σηματων γινεται καθ ολη την διαρκεια της ημέρας ή και της νύχτας σε περίπτωση που δεν κοιμούνται.

Μερικες ρατσες σκυλων μεταχειριζονται πιο ατομικα καποια μηνυματα απο τα αλλα οταν αυτα ταυτιζονται περισσοτερο με την εμφανιση τους.Π.χ ενας σκυλος με πυκνο τριχωμα στο προσωπο τεινει να γλειφει τα χειλια του περισσοτερο παρα να ανοιγοκλεινει τα ματια του (τα οποια πολλες φορες δεν διακρινονται) οπως κανουν τα αλλα σκυλια.

Για να δουμε τα σηματα αυτα πρεπει να ειμαστε σε θεση παρατηρητικοτητας διοτι πολλες φορες μερικα απο αυτα στελνονται με ταχυτατους ρυθμους, οπως το γλυψιμο του ρυχους, το ανοιγοκλειμα των ματιων ή το στριψιμο του κεφαλιου.Ολα εξαρτωνται απο την κατασταση και την επικινδυνοτητα που αντιμετωπιζει εκεινη τη στιγμη ο σκυλος ,οπως επισης και το ευρος των σηματων που γνωριζει για να επικοινωνει. Οπότε μπορει να περναει ποιο γρηγορα σε διαφορα σηματα τα οποια τα εναλλασει μεχρι να του επιφερει το επιθυμητο καθυσηχαστικο αποτελεσμα .Οταν μας στελνει ενας σκυλος ενα απο αυτα τα σηματα ειναι καλο να ανταποδωσουμε και να φερθουμε ευγενικα.Π.χ οταν του φωναζουμε και αυτος μας γυρναει το κεφαλι ειναι επειδη θελει να μας πει "ηρεμησε μπαμπα /μαμα με αγχωνεις" και οχι γιατι σας αγνοει ή επειδη δεν σας σεβεται.

Στο σημειο αυτο θα αναφερθουμε στα σηματα ηρεμιας αναλυτικα.Σιγουρα θα καταλαβετε ποσο διαφορετικα εχετε ερμηνευσει τις συμπεριφορες αυτες. Μερικες μαλιστα ίσως να μην τις ειχατε παρατηρησει ποτε, ενω για αλλες δεν εισασταν σιγουροι. Μερικα σηματα μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε και εσεις προς τον σκυλο σας και θα εκπλαγειτε ποσο γρηγορα θα ανταποκριθει!

  • ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ  ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ για να δειξει την δυσαρεσκεια του
  • ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΥΣ /ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ για να αποφευχθει η συγκρουση λογο της κοντινης αποστασης .  
  • ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΑΤΙΩΝ το οποιο εχει μεγακη καταπραυντικη δραση
  • ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ π.χ οταν τον βγαζουμε φωτογραφια
  • ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ για αποβολη στρες και για την αυτοηρεμια
  • ΑΚΙΝΗΣΙΑ (FREEZE) οταν ο σκυλος δεν μπορει να διαφυγει τον κινδυνο τοτε ακινητοποιειται και αυτο θεωρειται αποτυχημενη προσπαθεια διαφυγης.
  • ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ τις χρησιμοποει σε διαφορες καταστασεις
  • ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ οποια δεν σημαινει παντοτε πως χαιρεται! Σημαινει πος ειναι εκνευρισμενος, σε επιφυλακη, ανησυχος, φοβισμενος!
  • ΥΠΟΚΛΙΣΗ  χρησιμοποειται για καλεσμα σε παιχνιδι
  • ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ πολλες φορες το χρησιμοποιει οταν δεν ειναι συγουρος ή θελει να μειωσει τον ογκο του
  • ΤΟ ΞΑΠΛΩΜΑ για να ηρεμησει την παρεα σκυλων οπου π.χ εχουν ξεφυγει στο παιχνιδι το οποιο εγινε εντονο και εκνευριστικο
  • ΜΥΡΙΣΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ οταν ερχεται αλλος σκυλος καταπανω του πολυ γρηγορα  ή ειναι ξενος και θελει να τον ηρεμησει
  • ΣΗΚΩΜΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥ ΠΟΔΙΟΥ εκδηλωνει την ανασφαλεια εκεινη την στιγμη προς το συγκεκριμενο ερεθισμα
  • ΣΗΜΑΔΕΜΑ
  • ΧΑΜΟΓΕΛΟ τα χαλαρα χειλια ειναι σημαδι ηρεμιας και χαλαροτητας
  • ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
  • ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΤΟΥΣ
  • ΚΟΥΤΑΒΙΣΙΟ ΦΕΡΣΙΜΟ (ΣΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ)
  • ΑΠΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  • ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ Ή ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ το σημα αυτο εχει παρεξηγηθει.Ενω πολλοι το ταυτιζουν με σεξουαλικη συμπεριφορα ωστοσο υποδηλωνει συνηθως αναγκη για επικοινωνια, δηλαδη για να τον προσεξουμε

απο το βιβλιο: Μιλωντας με τον σκυλο σας "Σηματα ηρεμιας"
συγγραφεας  :ΤURID RUGAAS

forumboxer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.