Μάθετε τα πάντα για την ηλεκτρονική σήμανση (microchip)


Από το 2003 σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003, άρθρο2, παρ.2 οι ιδιοκτήτες σκύλων επιβάλλεται να προβούν σε ηλεκτρονική σήμανση αυτών. Αν δεν έχετε βάλει τσιπ (ηλεκτρονική ταυτότητα) στον σκύλο σας, παραβιάζετε το Νόμο και μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές.

Τι είναι το τσιπ;
 
Το μικροτσιπ είναι ένα ηλεκτρονικό τσιπ, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που εμφυτεύεται υποδόρια στη δεξιά πλευρά του λαιμού κοντά στον ώμο του κατοικίδιού σας. Η διαδικασία, που γίνεται από κτηνίατρο, είναι γρήγορη κι εύκολη, δεν προκαλεί περισσότερη δυσφορία στο ζωάκι σας από ότι ένα συνηθισμένο εμβόλιο και δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία του. Το τσιπ, αφού εμφυτευτεί, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση και ο χρόνος ζωής του είναι ο ίδιος με αυτόν του κατοικίδιού σας.

Πώς λειτουργεί το μικροτσιπ;
 
Κάθε μικροτσιπ έχει τον δικό του μοναδικό αριθμό. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει
ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του κατοικίδιού σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθμό του τσιπ.Ένα αντίγραφο αποστέλλεται με ευθύνη του κτηνιάτρου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και ένα τρίτο αντίγραφο κρατά ο κτηνίατρος στα αρχεία του.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να απευθύνονται στον κτηνίατρό τους και να τον ενημερώνουν για κάθε αλλαγή των παραπάνω στοιχείων.Μετά την εμφύτευση, το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (scanner).

Πόσο κοστίζει η διαδικασία;
 
Οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν όμως, η μέση τιμή είναι περίπου 40-45 Ευρώ. Αν το κατοικίδιό σας ζήσει 10 χρόνια, η τιμή μεταφράζεται σε 4,5 Ευρώ το χρόνο. Αυτό το κόστος είναι σίγουρα ελάχιστο σε σχέση με το ψυχολογικό κόστος που θα σας προκαλέσει η απώλεια του ζώου σας.

Σημείωση: Επειδή έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά όπου καθυστέρησε ή δεν καταχωρήθηκε ποτέ το chip από τον  Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο σας προτείνουμε λίγους μήνες μετά την διαδικασία να επιβεβαιώσετε την καταχώρηση με ένα τηλέφωνο (210-52 02 901) για την ασφάλεια του κατοικιδίου σας. Μην το αμελήσετε γιατί υπάρχει περίπτωση ενώ έχετε τσιπάρει το ζώο σας, τα στοιχεία να μην έχουν καταχωρηθεί, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως αν χάσετε το ζωάκι σας δεν έχετε καμία ελπίδα να το βρείτε μέσω του τσιπ.

Επίσης πρέπει να ξέρουμε:

1. Αν το ζώο έχει ήδη σημανθεί σε άλλη χώρα
α) Ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα ( scanner – reader) που διαθέτει.
β) Θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στη τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων
γ) Μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και ειδικότερα αν δεν ανιχνεύεται η προηγούμενη κάψουλα, να επανασημάνει το ζώο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

2. Γιατί πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται τα ζώα
α) Για να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη τους, αν χαθούν.
β) Για να εξαλείψουμε τις κλοπές.
γ) Για να μειώσουμε τα εγκαταλελειμμένα και παρατημένα ζώα.
δ) Για να περιορίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων.
ε) Για να παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση ζώων.

3. Η νομοθεσία αφορά και τις γάτες;
Η ηλεκτρονική σήμανση είναι υποχρεωτική πλέον και για τις γάτες. Ισχύει επίσης και για αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld