Pedigree και ΒΕΑ


Τι είναι το pedigree
Το pedigree, είναι ο αναλυτικός γενεαλογικός χάρτης του σκύλου. Πρόκειται για ένα επίσημο πιστοποιητικό όπου αναγράφονται: Το όνομα του σκύλου, η ημερομηνία γέννησης, οι πρόγονοι 3 τουλάχιστον γενιών (με όνομα και δικό τους αριθμό pedigree).
Τα στοιχεία που κάνουν αυτό το χαρτί επίσημο είναι η σφραγίδα και υπογραφή του εκτροφέα και της υπεύθυνης Κρατικής Κυνολογικής Ομοσπονδίας. Στην χώρα μας αυτός ο φορέας είναι ο Κ.Ο.Ε. (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος) και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (F.C.I. Federation Cynologique Internationale)

Το pedigree αποτελεί την μοναδική απόδειξη ότι το σκυλί μας είναι «καθαρόαιμο» (χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, και σε αυτόν τον τομέα δεν κυκλοφορούν πλαστά χαρτιά. Στην πραγματικότητα, μόνο μια εξέταση DNA με ταυτοποίηση από την βάση δεδομένων της F.C.I. μπορεί να θεωρηθεί απόλυτη απόδειξη).
Το pedigree είναι όμως απαραίτητο εάν θα θέλαμε ο σκύλος μας να συμμετέχει σε αγώνες μορφολογίας.

Προϋποθέσεις που ζητάει ο Κ.Ο.Ε. για να εκδώσει ένα pedigree:

  • Πρέπει να δηλώσουμε τη γέννα εντός 30 ημερών από την γέννηση του κουταβιού. Έστω και μία μέρα καθυστέρησης θεωρείται άκυρη. (Θα πρέπει η αίτηση να συνοδεύεται από φωτοτυπία γενεαλογικών χαρτιών και των δύο γονέων).
  • Οι ηλικίες ζευγαρώματος θα πρέπει να είναι: 16 μηνών εώς 12 ετών για το αρσενικό, και 18 μηνών έως 10 ετών για το θηλυκό. (H δήλωση θεωρείται άκυρη έστω και με μία μέρα απόκλισης).
  • Εάν το θηλυκό κάνει συνεχόμενες γέννες (δύο γέννες στο διάστημα ενός έτους), η δεύτερη γέννα δεν αναγνωρίζεται.
  • Εάν, μετά τη γέννα, πεθάνουν κάποια κουτάβια, είμαστε υποχρεωμένοι να το δηλώσουμε εγκαίρως και με υπεύθυνη δήλωση. Υπάρχουν επόπτες αναπαραγωγής του Κ.Ο.Ε. που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επισκεφτούν τον εκτροφέα, προκειμένου να ελέγξουν αν τα στοιχεία της δήλωσης γέννας είναι αληθινά. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με DNA, είτε με ταυτοποίηση των γονέων.
  • Την δήλωση της γέννας την υπογράφουν: Ο κτηνίατρος, ο οποίος με τη σφραγίδα και την υπογραφή του δηλώνει υπεύθυνα ότι εξέτασε τα κουτάβια το πρώτο 48 ώρο και την 15η έως 20η μέρα της γέννησής τους. Ο ιδιοκτήτης της μητέρας, αλλά και ο ιδιοκτήτης του επιβήτορα. Πρέπει να γνωρίζεται ότι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη δήλωση της γέννας είναι δερματοστοιχία των κουταβιών (τατουάζ).
  • Στην δήλωση πάνω αναγράφονται: Όνομα και αριθμός pedigree των γονέων, όνομα και διεύθυνση των ιδιοκτητών, τόπος και ημερομηνία που έγινε η πράξη αναπαραγωγής.
  • Πληρωμή παράβολου
Tι είναι το BEA και πώς μπορεί να αποκτηθεί;

Πρόκειται για μια διαδικασία διεθνή. Είναι η βεβαίωση που παρέχεται όταν οι γονείς ήταν εγγεγραμμένοι στο Βιβλίο Εκτροφής Αναγνωρισμένων (φυλών). Όταν σε μια χώρα η εκτροφή κάποιου είδους δεν έχει αναπτυχθεί μορφολογικά, αλλά τα κουτάβια ανταποκρίνονται στα πρότυπα της φυλής, τότε περνάνε από εξέταση κριτών η οποία βεβαιώνει ότι πληρούν τα πρότυπα της φυλής.

Με ζευγάρωμα δυο σκύλων ΒΕΑ προκύπτουν απόγονοι ΒΕΑ1 που παίρνουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό και οι απόγονοι δυο ΒΕΑ1 σκύλων παίρνουν πιστοποιητικό ΒΕΑ2, οι απόγονοι σκύλων τρίτης γενεάς (ΒΕΑ3) αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής στο Βιβλίο Εκτροφής Καθαρόαιμων (Β.Ε.Κ.) του Κυνολογικού Ομίλου.
Εδώ και αρκετά χρόνια στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας γίνονται αναγνωρίσεις ΒΕΑ2 και ΒΕΑ3 μόνο για τις ελληνικές φυλές (Ιχνηλάτες και Ποιμενικούς).

ourdogs.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld