Εκείνος που έχει καρδιοχτυπήσει για μια ψυχούλα δεν την παρατά προφασιζόμενος την κρίση

Αύξηση του αριθμού των αδέσποτων κατοικίδιων στους δρόμους, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Παράλληλα, οι ζωόφιλοι, υπογραμμίζουν πως οι ίδιοι στερούνται καθημερινά αγαθά ώστε να μην λείψει τίποτα από τα κατοικίδιά τους. Μάλιστα, λόγω της πληθώρας των αδέσποτων και της έλλειψης πόρων, οι διάφοροι δήμοι της επικράτειας που είναι αρμόδιοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

«Τα έξοδα που χρειάζεται μία γάτα ή ένας σκύλος, είναι οι καθημερινές του τροφές και τα εμβόλια του», δήλωσε στον «Τ.Θ.» η κα. Αντιγόνη Παγκαλίδου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός σκύλου, ενώ συμπλήρωσε ότι σε μηνιαία βάση, τα απαιτούμενα, κατά την άποψή της, έξοδα κυμαίνονται από 30 μέχρι και 50 ευρώ τον μήνα (από μικρόσωμα έως και μεγαλόσωμα σκυλιά). Ακόμα υπογράμμισε πως «αυτά που χρειάζεται το κατοικίδιο στην αρχή της απόκτησης του, είναι τα πρώτα εμβόλια, απόκτηση βιβλιαρίου αλλά και μερικούς μήνες μετά η στείρωση». Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δεθεί τόσο πολύ με το κατοικίδιό τους, που στερούνται βασικά πράγματα για να έχουν δίπλα τους τον παντοτινό τους φίλο», καθώς η αγάπη και η συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο αξίζουν πολλά.

Είναι θέμα ανθρωπιάς και κοινωνικής μόρφωσης
«Σίγουρα πολύς κόσμος που θεωρεί τα κατοικίδια μέλη των οικογενειών του, προσπαθεί να μειώσει κάποια έξοδα για να μην στερούνται οι αγαπημένοι τους τετράποδοι φίλοι ούτε σε ποιότητα, ούτε σε ποσότητα τα απαραίτητα», τόνισε η Δέσποινα Πακαλίδου, ιδιοκτήτρια σκύλου, στον «Τ.Θ.» και συνέχισε: «Έχω ακούσει πολλούς που δεν έχουν σκύλους, να δικαιολογούν το φαινόμενο ‘αδέσποτα’ βασιζόμενοι στην κρίση αλλά εγώ δεν βλέπω διαφορά. Για μένα η έξαρση ή η εξάλειψη του φαινομένου είναι θέμα ανθρωπιάς και κοινωνικής μόρφωσης και όχι οικονομικών παραγόντων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος που έχει καρδιοχτυπήσει για μια ψυχούλα, η οποία εξαρτάται από αυτόν, να μπορεί να το παρατήσει, προφασιζόμενος οικονομικές δυσκολίες. Σε τέτοια έσχατη περίπτωση ίσως να ψάξει για καλύτερο περιβάλλον για το ζωάκι αλλά επ’ ουδενί να το παρατήσει στην μοίρα του».

Δημοτικά καταφύγια μετατρέπονται σε «αποθήκες» ζώων
Σύμφωνα με φιλοζωικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης τα περιστατικά εγκατάλειψης είναι, δυστυχώς, περισσότερα από ποτέ. Στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα, έρχονται να προστεθούν και τα μη στειρωμένα, καθώς οι δήμοι δεν έχουν χρήματα ώστε να διαθέσουν στο πρόγραμμα αδέσποτων. Επίσης την ήδη βεβαρημένη κατάσταση χειροτερεύουν τα ιδιόκτητα σκυλιά που εγκαταλείπονται λόγω κρίσης. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ανάλογης Παιδείας, οδηγεί πολλούς Έλληνες να εγκαταλείπουν στο δρόμο, με σχετική ευκολία, ζώα που είχαν υιοθετήσει, ακόμα και ακριβοπληρώσει. Αν και η διαχείριση του προβλήματος έχει περάσει στους δήμους, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πολλές φορές, τα δημοτικά καταφύγια μετατρέπονται σε «αποθήκες» ζώων. Έτσι, τη σκυτάλη στην επίλυση του προβλήματος παίρνουν αναγκαστικά οι φιλοζωικές οργανώσεις που καλούνται με πενιχρά μέσα, να συμβάλλουν στην επίλυση ενός τόσου μεγάλου προβλήματος που μόνοι μας δημιουργούμε.

Τα ζώα δένονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ στην αρχή δεν βλέπουν τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, παίρνουν μια βεβιασμένη απόφαση, προχωρούν στην αγορά και όταν φτάσουν σε σημείο που δυσκολεύονται, τα εγκαταλείπουν στους δρόμους, με αποτέλεσμα η τεράστια αύξηση αδέσποτων στους δρόμους. Ωστόσο, τα ζώα δένονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους, μεγαλώνουν μαζί τους και είναι η μοναδική οικογένεια τους.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό των κατοικιδίων, οι τιμές αγοράς κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα και υπάρχουν ακριβές και φτηνότερες τροφές. Σύμφωνα με έρευνες, οι μεγαλύτερες συσκευασίες είναι οικονομικότερες, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να δίνουν στα κατοικίδια είτε μαγειρευτό φαγητό, είτε περισσεύματα ανακατεμένα με λιγότερη τροφή για οικονομία.

typosthes.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld