Ρόδος - Στα σκαριά η ίδρυση Ομοσπονδίας Ζωόφιλων


Μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των φιλόζωων και των ζωόφιλων ομάδων του νησιού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο «Ακταίον» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή γραμμή και πορεία με σκοπό να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί.


Το προσεχές λοιπόν διάστημα, θα γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια συνομοσπονδία που θα ενώσει τους συλλόγους και τις ζωόφιλες ομάδες με σκοπό να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και εκπροσώπηση για τους τετράποδους φίλους μας.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο κ. Μαρτίνος Κανελλάκης εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Φιλοζωικής, ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος των κτηνιάτρων, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος εκπροσωπώντας το σωματείο «τυχερές πατούσες» που σκοπό έχει να βοηθά με νομικές συμβουλές σε ό,τι αφορά την κακοποίηση ζώων, η κ. Λεμονιά Νικολέττου εκπροσωπώντας τη δημοτική αστυνομία προκειμένου να ενημερώσει για τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας σε σχέση με τα δεσποζόμενα ζώα, ο κ. Νίκος Τσαταλιός που χειρίζεται τη νέα ιστοσελίδα της Ρόδου για τα ζώα, ο κ. Κώστας Θωμάτος από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Σορωνής ενημερώνοντας τους δεκάδες παραβρισκόμενους σε ό,τι αφορά τις διάφορες ενέργειες που γίνονται για τους τετράποδους φίλους μας.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η πρόεδρος της φιλοζωικής κ. Αναστασία Σταματίου αλλά και μέλη διαφόρων φιλοζωικών οργανώσεων του νησιού καθώς και δεκάδες εθελοντές που θέλησαν να εκφράσουν μια απορία ή ακόμη και να καταθέσουν την άποψή τους.

Η αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας


Εκ μέρους της δημοτικής αστυνομίας, η κ. Νικολέττου, αφού τόνισε πως η δημοτική αστυνομία είναι ουσιαστικά το εκτελεστικό όργανο των διοικητικών προστίμων βάσει του Ν. 4019, διευκρίνισε πως η δικαιοδοσία του σώματος αφορά μόνο τα δεσποζόμενα ζώα και όχι τα αδέσποτα.

Ουσιαστικά λοιπόν, στην αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας είναι έπειτα από σχετική καταγγελία, να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας ενός δεσποζόμενου ζώου (καθαρό νερό, τροφή, καθημερινή βόλτα κ.λπ.), αν υπάρχει ηλεκτρονική σήμανση στο ζώο (microchip), βιβλιάριο υγείας κ.λπ. ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες που αφορούν ζώα σε χωράφια και εξοχικά τα οποία μένουν για μέρες παραμελημένα και δεμένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοτική αστυνομία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι να ελέγχει τέτοιου είδους καταγγελίες, ενώ τα πρόστιμα για κάθε ζώο που κακοποιείται βάσει του νέου νόμου ξεκινούν από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ! Ανάλογα την περίπτωση, οι δημοτικοί αστυνόμοι μπορούν να ξεκινήσουν από μια απλή σύσταση και να καταλήξουν σε απομάκρυνση του ζώου, με νέο τόπο κατοικίας το κυνοκομείο Ρόδου, ως ο μοναδικός χώρος που τα ζώα μπορούν να φιλοξενηθούν.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως με στοχευμένες κινήσεις, η δημοτική αστυνομία κατάφερε να εξαλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των επαιτών που διέθεταν ένα κουτάβι προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τουρίστες αλλά και ντόπιους για να αποκομίσουν λίγα ευρώ.

Κτηνιατρικός Σύλλογος Ρόδου


«Είμαστε κρίκοι στην ίδια παθούσα αλυσίδα και αρκεί να είμαστε καλο-λαδωμένοι για τον ίδιο σκοπό» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαγεωργίου ο οποίος ανακοίνωσε δύο πολύ σημαντικά νέα για τα ζώα του νησιού. Έχοντας φτάσει τον αριθμό των 14 σχεδόν κτηνιάτρων στο νησί, έχει αποφασιστεί να λειτουργούν τα σαββατοκύριακα και τις αργίες με τη λογική των φαρμακείων, δηλαδή να λειτουργούν με εφημερίες, προκειμένου να μπορούν οι ιδιοκτήτες ζώων να εξυπηρετούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ μάλιστα, όλοι τους σκοπεύουν να πραγματοποιούν δωρεάν στειρώσεις στα αδέσποτα του νησιού προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ζώων.

Μάλιστα, στο χώρο του κυνοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί ιατρείο για τα αδέσποτα προκειμένου να εργάζονται οι κτηνίατροι στον χώρο αυτό μιας και δεν υπάρχει ούτε όχημα μεταφοράς για το κυνοκομείο.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή σε όσους έχουν στην κατοχή τους ζώα μιας και τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λύσσα, ζητώντας μάλιστα να πραγματοποιούν όλοι τα απαραίτητα για τα ζώα τους εμβόλια, ενώ εστιάστηκε και στους ιούς όπως είναι το καλαζάρ ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τόσο για τον τρόπο πρόληψης όσο και καταπολέμησης του.

Σε ό,τι αφορά τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως υπάρχει έντονος εθελοντισμός από τους κτηνίατρους του νησιού και πως όλοι τους έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες στειρώσεις σε αυτά. «Έχουμε έντονο εθελοντισμό, απλά όλα γίνονται χαμηλόφωνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες» σημείωσε ο ίδιος καταγγέλλοντας μάλιστα το γεγονός ότι έχουν έρθει διάφορες οργανώσεις από το εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιώντας σωρηδόν δωρεάν στειρώσεις, ανεξάρτητα αν τα ζώα είναι αδέσποτα ή όχι και κάποιες φορές σε πολύ μικρά ζώα (2-3 μηνών). «Από τέλη Αυγούστου, μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη ουδείς κτηνίατρος πραγματοποίησε στειρώσεις.

Δεν μπορεί να έρχεται ένας σύλλογος να παίρνει «σβάρνα» τα ξενοδοχεία, να μπαίνει στα υπόγεια και να πραγματοποιεί στειρώσεις»
σημείωσε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε «όλοι αυτοί ήρθαν στο νησί ως μεσίες, εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να στειρώνουμε τα αδέσποτα, δεν ζητάμε λεφτά, αν θέλουν να βοηθήσουν ας στείλουν φάρμακα, εργαλεία, ράμματα και θα πραγματοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τις στειρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να προγραμματίζονται από τους επίσημες ζωοφιλικές οργανώσεις. «Αν ο καθένας μας στειρώνει 10 γάτες το μήνα, σε δύο με τρία χρόνια, θα έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος τους σε όλο το νησί» επεσήμανε ενώ κατέληξε ο ίδιος: «οφείλουμε τη χώρα μας να τη σώσουμε μόνοι μας και σε αυτό το κομμάτι».

Τυχερές Πατούσες


Οι τυχερές πατούσες είναι μια νέα οργάνωση που σκοπό έχει να διευθετεί νομικά θέματα που αφορούν κατά βάση τις κακοποιήσεις ζώων ενώ όπως τόνισε ο δικηγόρος κ. Κυπραίος εκπροσωπώντας την οργάνωση προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει για το κάθε περιστατικό κακοποίησης να υπάρχει ένας μάρτυρας.

Ιστοσελίδα της Ρόδου για τα ζώα


Η νέα ιστοσελίδα που αφορά τα ζώα της Ρόδου είναι η rhodog.gr και ως σκοπό έχει να υπάρξει ενας τόπος συνάντησης προκειμένου να καλυφθεί ένα διαδικτυακό κενό. Μέσω της ιστοσελίδας θα μπορεί κάποιος να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε ό,τι αφορά θέματα για ζώα, να αναρτώνται νέα της φιλοζωικής, του κυνοκομείου και των άλλων ζωόφιλων οργανώσεων αλλά και να φιλοξενούνται αγγελίες που αφορούν είτε ζώα που έχουν χαθεί είτε ζώα που χαρίζονται.

Μάλιστα, τα έσοδα από τις διαφημίσεις που θα έχει η ιστοσελίδα, θα μοιράζονται ανάλογα τις ανάγκες στις διάφορες οργανώσεις. Ο κ. Νίκος Τσαταλιός, υπεύθυνος της ιστοσελίδας, ζήτησε τη βοήθεια εκείνων που διαθέτουν χρόνο και όρεξη προκειμένου να διαχειριστούν την ιστοσελίδα.

Ελάφια Ντάμα- Ντάμα


Ο κ. Θωμάτος αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τα ελάφια στο νησί μας αφού κάτω από τις συνθήκες που ζούσαν για χρόνια στο Ροδίνι, το DNA τους έχει αλλοιωθεί με αποτέλεσμα να έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις, ενώ όπως ο ίδιος τόνισε, τα μισά ελάφια είναι τυφλά αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για να δώσει λύση.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «όλα λύνονται αρκεί να υπάρχει θέληση» ζητώντας από τους εθελοντές να πιέσουν τους αρμόδιους προκειμένου να σωθούν τα ελάφια Ντάμα Ντάμα από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Θωμάτος ενώ όπως είχε αποφασιστεί , τα ελάφια θα προσαρμόζονταν στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα, κάτι τέτοιο στην ουσία δεν πραγματοποιείται, ενώ ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, παρότι δέχεται μεγάλη βοήθεια από τη νέα οργάνωση «Αιθρία» όπως επεσήμανε, δεν αρκεί.

Ο πληθυσμός των ελαφιών που πλέον εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται στον ʼγιο Σουλά όπως σημείωσε ο κ. Θωμάτος, έχει μεγαλώσει αρκετά και θα πρέπει να βοηθήσουν όσοι εθελοντές μπορούν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις δύο παραπάνω οργανώσεις.

Η κ. Σταματίου μεταξύ άλλων τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.500 στειρώσεις στα αδέσποτα του νησιού μας, ενώ ο κ. Κανελλάκης συμπλήρωσε πως θα πρέπει να γίνει μια δραματική παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει ο προοδευτικός πολλαπλασιασμός των ζώων.

Δεν ήταν λίγοι και οι παρευρισκόμενοι που αναφέρθηκαν στην ανάγκη να βοηθήσουν οι κτηνίατροι του νησιού σε ό,τι αφορά τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων, εκείνοι που θέλησαν να ενημερωθούν για τις επίσημες οργανώσεις του νησιού κ.λπ. ενώ η συζήτηση έκλεισε με μια φιλόζωο να διαβάζει ένα πολύ όμορφο κείμενο για την καθημερινή « μάχη» που δίνουν δεκάδες ζωόφιλοι στο νησί μας να βοηθήσουν τα χιλιάδες πλέον αδέσποτα.

«Με αμφισβητώ λοιπόν γιατί όταν βλέπω άρρωστο αδέσποτο ή χτυπημένο η πρώτη μου εγωιστική σκέψη είναι «όχι θεέ μου... τι θα το κάνω τώρα; είναι εκείνα τα δευτερόλεπτα που περνά από το μυαλό σου, το φύγε, δεν έχεις άλλα λεφτά, δεν έχεις χρόνο και κυρίως δεν εχεις χώρο ..που θα το πας...; Εκεί οργίζομαι με τον εαυτό μου και κυρίως με το σύστημα και τους φορείς που δε με στηρίζουν.. δε μ’ αφήνουν να ενδιαφερθώ μα με σπρώχνουν να γίνω απάνθρωπη.. Πού είναι αυτοί που κι αν είναι Κυριακή, ή γιορτή, ή αν είναι βράδυ είναι δίπλα μου να το αντιμετωπίσουμε;

Πού είναι αυτοί που θα του δώσουν φιλοξενία μέχρι να γίνει καλά; Που θα φροντίσουν ώστε να ζήσει κάπου καλά μέχρι να μπορέσω (αν μπορέσω να του βρω ένα σπίτι;) Δεν έχω αντίρρηση να πληρώσω νοσήλεια, να δώσω και τροφές για τη φιλοξενία του ή μια μικρή εισφορά αλλά να υπήρχε κάποιος..
Με αμφισβητώ όταν βλέπω παρατημένα αδέσποτα και δεν απλώνω τα χέρια να τα σώσω από τις δύσκολες συνθήκες που ζουν γιατί δεν έχω πού να τα πάω.

Με αμφισβητώ όταν βουλώνω το στόμα στο κακό γείτονα μου που με απειλεί γιατί δεν έχω λεφτά να τον πάω δικαστικώς και να διεκδικήσω ό,τι ξέρω ό,τι δικαιούμαι..» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ρούλα, καταλήγοντας «είμαι η Ρούλα. δεν έχω πολύ χρόνο δεν έχω πολλά χρήματα έχω πολλή αγάπη για τα ζώα και θέλω να προσφέρω. Α, και φυσικά νομίζω πως είμαι φιλόζωη…»

Πληροφορίες:
Δημοτική Αστυνομία 22410 32722
Ιστοσελίδα Ρόδου
Νομικές Συμβουλές
Νέα ζωοφιλική ομάδα: Paws & Claws Animal Rescue Rhodes την οποία μπορείτε να βρείτε στο facebook



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld