Γιατί η μύτη του σκύλου είναι μαύρη;


Η μύτη του σκύλου είναι κατά βάση μαύρη. Γιατί όμως;


Ο σκύλος προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία με το τρίχωμα του σε όλο του το σώμα. Η μύτη που έχει πολύ λεπτά τοιχώματα δεν προστατεύεται από τρίχωμα αλλά με διαφορετικό τρόπο.
 


Το μαύρο χρώμα της οφείλεται στην εναπόθεση μελανίνης που την προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και από τον καρκίνο του δέρματος.

Πολλές φορές, όμως, βλέπουμε το χρώμα της μύτης του σκύλου να γίνεται φωτεινότερο με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή η μελανίνη διασπάται από ένα ένζυμο, την τυροσινάση, που είναι ευαίσθητη στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Όσο μειώνεται η παραγωγή της τυροσυνάσης, μειώνεται και της μελανίνης κατά την πάροδο της ηλικίας. Για αυτό, το χρώμα της μύτης γίνεται πιο φωτεινό.


Το χρώμα της μύτης δεν είναι μαύρο και σε άλλες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά, τον χειμώνα γίνεται πιο αχνό και έτσι λέγεται "snow nose" or" winter nose". Επανέρχεται, όταν περάσει ο χειμώνας.Επιπλέον, σε κάποιες ράτσες το χρώμα μπορεί να είναι βαθύ σκούρο ή το χρώμα του δέρματος ή του ήπατος ή ροζ.


Η αλλαγή βέβαια στο χρώμα της μύτης μπορεί να υποκρύπτει διάφορες ασθένειες, εφόσον συνοδεύεται με αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου. Τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο κτηνίατρο σας. 




0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld