Ο αποχρωματισμός της μύτης του σκύλου
Η μεταβολή του χρωματισμού της μύτης, από σκουρόχρωμη σε ανοιχτόχρωμη, σε όλη την έκταση της επιφάνειάς της ή σε μερική, είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες. Πολλές ασθένειες μπορεί να επιφέρουν μεταβολές στην εμφάνιση της μύτης του σκύλου, από πολύ απλές και καλοήθεις, έως πολύ σοβαρές. Μερικές παθολογικές καταστάσεις περιορίζονται μόνο στη μύτη, ενώ άλλες αφορούν ολόκληρο το σώμα, με τις αλλοιώσεις της μύτης να αφορούν ένα μέρος της γενικής παθολογικής εικόνας.
Η μύτη ανταποκρίνεται με μικρό αριθμό αλλοιώσεων στα διάφορα αίτια που επιδρούν, περιβαλλοντικά ή παθολογικά. Οι αλλοιώσεις περιλαμβάνουν τον αποχρωματισμό, τη δημιουργία κρούστας, την απολέπιση και λέπτυνση, ερυθρότητα, εξέλκωση, οίδημα, αιμορραγία και απώλεια του φυσιολογικού σχήματος. Οι αλλοιώσεις μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή όχι.
Ασθένειες που εμπλέκονται σε καλοήθεις καταστάσεις αποχρωματισμού της μύτης, μπορεί να είναι ιδιοπαθείς (χωρίς αναγνωρισμένη αιτία), ή από κληρονομικά αίτια, όπως η «Dudley nose» ή «Snow nose» ή «Winter nose», και αφορούν εποχικό αποχρωματισμό της μύτης (ανοιχτόχρωμη το χειμώνα και σκουρόχρωμη το καλοκαίρι).
Επίσης στα καλοήθη αίτια συγκαταλέγεται και ο αποχρωματισμός μετά από φλεγμονή.
Οι μολύνσεις από παράσιτα, μύκητες ή βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη μύτη. Τραυματισμοί, εγκαύματα, ορμονικές διαταραχές και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν το χρωματισμό και την εμφάνιση της μύτης. Αλλεργία στο δοχείο φαγητού (ιδιαίτερα τα πλαστικά), αλλεργιογόνα στο φαγητό και το περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αποχρωματισμό της μύτης. Διατροφικές ελλείψεις μπορεί να επηρεάσουν το χρωματισμό της μύτης και του τριχώματος. Ορισμένα ήδη καρκίνου επίσης.
Τα γενικευμένα ή εντοπισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος, πέμφιγα) εμπλέκονται πολύ συχνά στη μεταβολή της όψης της μύτης των προσβεβλημένων σκύλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός επιτίθεται εσφαλμένα στα κύτταρα του ιδίου οργανισμού. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των βλαβών με έγκαιρη θεραπεία.
Το υποκείμενο αίτιο, που κρύβεται πίσω από τον αποχρωματισμό της μύτης, δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο με βάση τις μακροσκοπικές αλλοιώσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κτηνίατρος να αξιολογεί όλες τις πιθανότητες το συντομότερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις γενικευμένων παθολογικών καταστάσεων, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να προβεί σε εξετάσεις αίματος, επιχρίσματα από τις αλλοιώσεις, καλλιέργειες μυκήτων ή/και βακτηρίων, βιοψία και έλεγχο αλλεργιών.
Ανάλογα με τα ευρήματα, ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει το είδος της θεραπείας και την ανάγκη επανεξέτασης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διαιτητικές αλλαγές, συμπληρώματα διατροφής, τοπική ή συστημική αντιφλεγμονώδη αγωγή, αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, μειωμένη έκθεση στον ήλιο, αντιηλιακά και μείωση στην έκθεση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, χημιοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση μπορεί να απαιτούνται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην απαιτούν καμμία απολύτως θεραπεία, όπως στην περίπτωση του «Dudley nose».
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.