Κουταβίσια δαγκώματα (Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης)


Αγοράζοντας ένα κουτάβι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ότι το μικρό αυτό σκυλάκι θα έρθει στο σπίτι μας, θα το έχουμε συνέχεια στην αγκαλιά μας, θα το ταΐζουμε θα το πηγαίνουμε βόλτα και μετά θα κοιμάται..Αλλά…….

Κάπου εδώ το όνειρο σταματά και το ροζ συννεφάκι εξαφανίζεται και η αλήθεια εμφανίζεταιαι μπροστά μας.Το κουτάβι τρέχει ανεξέλεγκτο δεξιά και αριστερά, κάνει πιπί του όπου βρει και ακόμα χειρότερα δαγκώνει.

Σ αυτό το σημείο οι ιδιοκτήτες καλούν τον εκπαιδευτή σκύλων να βοηθήσει στην εκπαίδευση του σκύλου με σκοπό να σταματήσει το δάγκωμα! Για να μπορέσουμε να σταματήσουμε το σκύλο να μας δαγκώνει πρέπει να καταλάβουμε τον λόγο που το κάνει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλα τα σκυλιά έχουν στο DNA τους το ένστικτο του PRAY (θηρευτική τάση) για αυτό και ενθουσιάζεται κάθε φορά που βλέπει ένα μπαλάκι ή ένα άνθρωπο να τρέχει.
 
Όταν τα κουτάβια είναι περίπου 4 εβδομάδων παίζουν με τα αδελφάκια τους ένα πολύ γρήγορο και επίμονο παιχνίδι όπου το κυνηγητό, το δάγκωμα και το γρύλισμα κορυφώνεται με σκοπό το παιχνίδι αλλά και την επιβολή του ενός στον άλλο.


Όταν λοιπόν το κουτάβι έρθει στην οικογένεια μας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή μαζί μας μέσα από αυτό το παιχνίδι κυνηγητού και δαγκώματος. Έτσι θα δαγκώσει τα πόδια μας και μόλις δει ότι μας πονά τότε ξεκινήσει ένα επίμονο αλλά και επίπονο παιχνίδι επιβολής, όπως ακριβώς θα έκανε με τα αδέρφια του. Τώρα η νέα του ανθρώπινη οικογένεια αυτή τη φορά θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της εκπαίδευσης του σκύλου να μην δαγκώνει

Είναι πολύ σημαντικό τα σκυλιά από νεαρή ηλικία να μάθουν να ελέγχουν την δύναμη του δαγκώματος.

Ανάμεσα στην 4η και 18η εβδομάδα (περίπου) οι μυς των σαγονιών δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και τα τρομερά και μυτερά αυτά δοντάκια είναι εκεί ως υποκατάστατο για την έλλειψη της δύναμης στους μυς.

Είναι επομένως απόλυτα φυσιολογικό τα κουτάβια να μας δαγκώνουν, καθώς διασχίζουν μια φυσιολογική διαδικασία μάθησης και είναι υποχρέωσή μας να τα εκπαιδεύσουμε στην ηλικία αυτή ότι το να δαγκώνουν τους ανθρώπους δεν είναι αποδεκτό. 

Η άμεση αντίδραση των ανθρώπων όταν το κουτάβι δαγκώνει είναι να φωνάξουν ένα δυνατό «ΜΗ» και δώσουν και μία φάπα στην μουσούδα του σκύλου. Όμως η αντίδραση αυτή προκαλεί πραγματική σύγχυση στο κουτάβι, καθώς το μόνο που του διδάσκει (αν πράγματι του διδάσκει κάτι) είναι πως όταν δαγκώνει τον άνθρωπο πρέπει να φύγει γρήγορα για να αποφύγει την φάπα, και όχι να μην δαγκώνει.

Το μήνυμα προς το κουτάβι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μας πόνεσε, όπως του το μεταφέρουν και τα αδέρφια του. Οποιασδήποτε μορφής ανταμοιβή (ηθελημένη ή μη) στην συμπεριφορά αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν σκύλο που απλά θα δαγκώνει.

Αντίθετα με τις απόψεις που επικρατούν το να δείξεις στο κουτάβι ότι πόνεσες δεν το διδάσκεις ότι μπορεί εύκολα να σε τραυματίσει, καθώς η μαθησιακή περίοδος που διατρέχει σχετίζεται με το πώς να χρησιμοποιεί τα δόντια του αποδεκτά.

Ένας τρόπος για να δείξετε στο κουτάβι ότι το δάγκωμα δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά, είναι να βγάλετε μια κραυγή πόνου όπως κάνουν τα αδελφάκια τους πάνω στο παιχνίδι που δείχνει ότι το παιχνίδι έγινε επώδυνο και πρέπει να σταματήσει!

Μπορείτε να φωνάξετε ένα κοφτό ''Μη'' ή ''Άουτς''.

Επιπλέον, στην περίπτωση που το κουτάβι αρχίσει να δαγκώνει πρέπει να σταματήσετε το παιχνίδι μαζί του και να του δώσετε μια μπάλα ή κάποιο άλλο παιχνίδι με σκοπό να ξεφύγει το μυαλό του από τα χέρια σας.

Ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει μάθει την αποδεκτή χρήση των δοντιών του πριν από την 18η εβδομάδα της ζωής του. Η 18η εβδομάδα είναι η περίοδος που τα κουταβίσια δοντάκια πέφτουν και τα δόντια του ενήλικα σκύλου αρχίζουν να εμφανίζονται. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής ΔΕΝ θα πρέπει να επιτρέπετε οποιαδήποτε επαφή των δοντιών του σκύλου με το ανθρώπινο δέρμα ή τα ρούχα. 



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld