Χίος: Στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αδέσποτων προχωράει ο Δήμος


Σε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τις αγέλες των αδέσποτων ζώων προχωράει ο Δήμος Χίου που για πρώτη φορά μέσα από καθορισμένες διαδικασίες επιχειρεί να βάλει μία οριστική τελεία σε ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν πεζούς και δικυκλιστές σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης.


Τα μέτρα
 
Όπως ανέφερε στον «π» ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου το νέο εγχείρημα του Δήμου θα γίνει σταδιακά μέσα από ορισμένα βήματα που θα μελετηθούν και θα εφαρμοστούν από ειδικούς και εθελοντές.

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν και με τον σωστό τρόπο ώστε να μπουν τα πράγματα σε μία σωστή βάση πάνω στην οποία θα κινηθούμε και μέσα στα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο ίδιος.
1) Πρόληψη κατά της λύσσας
Τα αυξημένα κρούσματα λύσσας που εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, έχουν σημάνει συναγερμό στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ. Ανάπτυξης που με εγκύκλιό του ζητάει από τους κατά τόπους Δήμους να προβούν στον εμβολιασμό των αδέσποτων, ως προληπτικό μέτρο κατά της ασθένειας.

Σε τοπικό επίπεδο ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία του Δήμου με τον Φιλοζωικό Σύλλογο ενώ οι δαπάνες θα καλυφθούν από το αρμόδιο Υπουργείου που μέσα στον Προϋπολογισμό του έχει μεριμνήσει για ειδικό κωδικό με αντικείμενο την αγορά εμβολίων.
2) Τσιπάκια στους σκύλους, scanner στη Δημοτική Αστυνομία
Ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα αποτιμάται η απόφαση του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης να υιοθετήσει τα ηλεκτρονικά τσιπ σε όλα τα κατοικίδια ανεξάρτητα αν αυτά συνοδεύονται από τους ιδιοκτήτες τους σε δημόσιος χώρους ή παραμένουν μέσα στο σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές θεωρούν ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αδέσποτων αφού στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σύστημα που θα φέρουν τα τετράποδα θα περιέχονται σχετικά με το όνομα του ιδιοκτήτη, το όνομα του ζώου αλλά και τα στοιχεία για τον εμβολιασμό του.

Έτσι οι πρακτικές του παρελθόντος, που κάποιος παρατούσε το τετράποδο και στη συνέχεια αυτό ενσωματωνόταν σε αγέλες αδέσποτων θα περιορισθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων.

Σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Αστυνομία αναμένεται να προμηθευτεί δύο ειδικά scanner που θα ελέγχουν αν το ζώο φέρει μικροτσίπ καθώς και αν έχει εμβολιασθεί με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Σε περίπτωση που τα τετράποδα δεν φέρουν το συγκεκριμένο σύστημα τότε τα πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και τα 400 ευρώ θα βαραίνουν τους ιδιοκτήτες τους.
3) Συνεργεία περισυλλογής
Πέρα όμως από αυτά τα δύο σημαντικά βήματα ο Δήμος Χίου μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να δημιουργήσει ένα κινητό συνεργείο που με τη χρήση ειδικού βαν και τη συμμετοχή στελέχους του φιλοζωικού, εργάτη του Δήμου και στελέχους της Υπ. Καθαριότητας θα προχωρήσουν στην περισυλλογή και εμβολιασμό των νέων αδέσποτων που έχουν παρατηρηθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετέπειτα.
4) Δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων
Τέλος ο Δήμος Χίου ετοιμάζεται να βάλει τέλος στο θέμα της στέγασης των αδέσποτων με τη δημιουργία καταφυγίου σε χώρο κοντά στην πόλη ώστε να είναι προσβάσιμος και από τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και από τους εθελοντές.

Ήδη εξετάζεται ένας χώρος που είναι κατάλληλος για τη δημιουργία καταφυγίου χωρίς όμως σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου να έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση.

«Σε αυτόν τον χώρο θα φιλοξενούνται όλα τα αδέσποτα από τα προβληματικά σημεία της πόλης όπως το Φραγκοβούνι, τα Θυμιανά, ο Κάμπος, η Πλατεία και το Κάστρο μέχρι την υιοθεσία τους από κάποια οικογένεια. Θέλουμε να στήσουμε έναν σύγχρονο χώρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει 70 τετράποδα κάτω από τις καλύτερες συνθήκες», κατέληξε ο ίδιος.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld