Σκύλοι ανιχνεύουν έγκαιρα τον καρκίνο των ωοθηκών


Στην υπηρεσία της ανθρώπινης ιατρικής τίθεται για ακόμη μια φορά ο σκύλος μιας και η όσφρηση του τείνει να αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο στη πρόληψη διάφορων νοσημάτων του ανθρώπου.


Αυτή τη φορά η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου αλλά και τη βοήθεια άλλων επιστημόνων διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η οξεία όσφρηση των σκύλων προκειμένου να ανιχνευτεί πρώιμο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών.
 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών (σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης) παράγουν μια σειρά πτητικών οργανικών ενώσεων οι οποίες αναδύουν μια συγκεκριμένη οσμή. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί τις οσμές αυτές παρόλα αυτά εν αντιθέσει με το σκύλο που μπορεί να τις οσφρηστεί με σχετική ευκολία ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Στη συνέχεια ιστοί αλλά και αίμα των ασθενών που ανιχνεύθηκαν από το σκύλο υποβάλλονται σε μια ακόμη εξέταση με χρήση νανοτεχνολογίας και εξελιγμένης χημείας προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Η τεχνική είναι ακόμη σε στάδιο εξέλιξης παρόλα αυτά οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα πρώτα αποτελέσματα αλλά και την “ακρίβεια” διάγνωσης των σκύλων.

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ από το Associated Press:





0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld