DogTips | Υποτακτική ούρηση και ούρηση Ενθουσιασμού


Η υποτακτική ούρηση και η ούρηση όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος παρατηρείται κυρίως στα κουτάβια, αλλά δεν αποκλείεται να την συναντήσουμε και σε ενήλικα. Είναι 
δύο διαφορετικά προβλήματα με το ίδιο όμως δυσάρεστο αποτέλεσμα, το πάτωμα σας να γεμίζει ούρα.

Οι περισσότεροι αρχικά το βρίσκουν χαριτωμένο όσο είναι κουτάβια, αλλά σύντομα η χαρά μετατρέπεται σε μάλωμα κι αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για ανυπακοή του σκύλου, αλλά για μια συμπεριφορά σχεδόν αντανακλαστική.

Ας δούμε πως θα διαχωρίσετε την υποτακτική ούρηση από την ούρηση λόγω ενθουσιασμού και τι μπορείτε να κάνετε.

Ούρηση λόγω ενθουσιασμού:

Είναι η πιο εύκολη περίπτωση και συνήθως ο σκύλος ξεπερνάει μόνος του το πρόβλημα καθώς μεγαλώνει, αρκεί να μην το ενδυναμώνετε με την συμπεριφορά σας. Παρατηρείται κατά βάση σε σκύλους μέχρι ενός έτους. Ο σκύλος αφήνει ούρα όταν είναι πολύ ενθουσιασμένος, κυρίως όταν επιστρέφετε σπίτι, όταν έχετε επισκέψεις ή πιο σπάνια όταν παίζει.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Όταν μπαίνετε σπίτι μην τον χαιρετάτε αμέσως και μην τον εξιτάρετε. Αδιαφορήστε μέχρι να ηρεμήσει εντελώς και κρατήστε τον χαιρετισμό σε χαμηλούς τόνους. Ζητήστε το ίδιο κι από τους καλεσμένους σας.

Μην μαλώσετε σε περίπτωση ατυχήματος, ο σκύλος δεν θα καταλάβει γιατί θυμώσατε κι επιπλέον μπορεί να δημιουργήσετε από μόνοι σας υποτακτική ούρηση.

Υποτακτική ούρηση:

Παρατηρείται ακόμα και σε ενήλικα σκυλιά. Είναι μια συμπεριφορά που υιοθετείται από σκυλιά που έχουν συνεσταλμένο, ντροπαλό και υποτακτικό χαρακτήρα, ή σε σκυλιά που στο παρελθόν έχουν τρομοκρατηθεί από έντονα μαλώματα ή έχουν κακοποιηθεί.

Συνήθως συμβαίνει όταν επιστρέφετε σπίτι, όταν κάποιος πλησιάσει τον σκύλο ή μετά από μάλωμα. Το σκυλί εκτελεί μια σειρά από κινήσεις που δηλώνουν υποταγή και ταυτόχρονα ή στο τέλος αφήνει τα ούρα. Για παράδειγμα κινείται καμπουριασμένο, διατηρώντας το σώμα χαμηλά, με την ουρά στα σκέλια και τα χείλη είναι χαλαρά με το στόμα ελαφρά ανοιχτό. Πολλές φορές αφήνουν ούρα ακόμα κι όταν είναι γυρισμένα ανάσκελα.

Όπως καταλαβαίνετε ένα σκυλί που δηλώνει υποταγή, αν το μαλώσετε θα επιδεινώσετε την κατάσταση, δεν θα το συνετίσετε. Αν η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από τον δικό σας αυταρχισμό, απλά ρίξτε τους τόνους. Μην μαλώνετε το σκυλί, μην του φωνάζετε, μην γίνεστε επιθετικοί.

Ένα σκυλί με ντροπαλό χαρακτήρα χρειάζεται να του δώσετε μια εναλλακτική, κάτι που να μπορεί να βγάλει σε πέρας με ευκολία και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μπορείτε για παράδειγμα να του μάθετε να κάθεται και να δίνει το χέρι όταν μπαίνετε σπίτι και να το επιβραβεύετε γι΄αυτό.

Αποφεύγετε να κινείστε σε ευθεία γραμμή προς το μέρος του, να σκύβετε πάνω του και να το κοιτάτε στα μάτια. Αυτές οι κινήσεις θα το ωθήσουν να ''απαντήσει'' με ούρηση.

Πριν ξεκινήσετε να εξετάζετε το ενδεχόμενο της υποτακτικής ούρησης ή της ούρησης από ενθουσιασμό, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για πρόβλημα συμπεριφοράς κι όχι ιατρικό.




Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld