DogTips | Τι κάνει έναν σκύλο να δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει;


Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα περισσότερα δαγκώματα, στατιστικά να γίνονται προς τρίτους, στην πλειοψηφία οι αποδέκτες είναι κυρίως οι ίδιοι οι δεσπότες ή κάποιος από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Τι κάνει όμως έναν σκύλο να δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει;

 
- Κυριαρχική επιθετικότητα 


Ο σκύλος επιλέγει την επιθετικότητα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε ότι θεωρεί σημαντικό πόρο (φαγητό, μια θέση στον καναπέ κ.τ.λ) και προκειμένου να θέτει τα όρια του (να μην τον αγγίζουν, να μην τον μαλώνουν κτλ). Είναι μία τάση που έχει κληρονομήσει και βρήκε πρόσφορο έδαφος να εκφραστεί. Η τάση εκφράζεται από νωρίς και κλιμακώνεται όταν το ζώο είναι στην εφηβεία. 

Αν σκύλος σας δείχνει τέτοια συμπεριφορά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε τον έλεγχο σε όλους τους σημαντικούς πόρους και να αποφεύγετε τις διαμάχες. 

Για παράδειγμα, μην αφήνετε το μπολ του φαγητού πάντα διαθέσιμο για να τρώει όποτε θέλει. Ζητήστε του να κάνει κάτι για εσάς πριν του δώσετε να φάει. Μην τον χαϊδεύετε όταν το απαιτεί, παρά μόνο όταν κάνει κάτι που θέλετε. Αποκλείστε θέσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση (πχ καναπές ή κρεβάτι), τοποθετώντας πράγματα που θα τις καταστήσουν άβολες ή μπορείτε να του μάθετε να πηγαίνει στην θέση του κατ' εντολή. Είναι βασικό να μάθει να επαναφέρει τα παιχνίδια του και να αποφεύγετε παιχνίδια όπως tug of war. Η έντονη σωματική άσκηση είναι απαραίτητη, ένας σκύλος κουρασμένος θα αποφύγει τις συγκρούσεις και θα είναι πολύ πιο ήρεμος.

Πολλές φορές συναντάμε την ίδια συμπεριφορά σε σκύλους που οι δεσπότες τους, τους φέρονται σαν μικρούς βασιλιάδες. Έχουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν, τους φέρονται σαν να είναι μωρά, συχνά με πολλές υπερβολές, με αποτέλεσμα ζώα περισσότερο νευρικά και δύστροπα παρά κυριαρχικά, εν τούτοις εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο. 


Για αυτούς τους σκύλους αρκεί να καταλάβετε πόσο λάθος είναι η ανθρωπομορφική αντιμετώπιση. Ο σκύλος έχει τις δικές του ανάγκες και όρια. Πρέπει να πατάει το έδαφος και να βγαίνει βόλτα ακόμα κι αν λερωθεί, δεν τον νοιάζει αν το ρούχο είναι ασορτί με το λουρί, αλλά τον ενδιαφέρει να παίζει και να εκτονώνεται. Δεν θέλει όλη την ώρα αγκαλιά, αλλά χρειάζεται να έχει τον προσωπικό του χώρο. Από μικρός βασιλιάς πρέπει να γίνει ένας πιστός ακόλουθος, προκειμένου να βρει τις ισορροπίες του.


- Επιθετικότητα από φόβο - Άμυνα

Όταν ο σκύλος εκφράζει επιθετικότητα γιατί νιώθει απειλείται. Συνήθως συμβαίνει όταν κινείστε απειλητικά προς το μέρος του και ξέρει ότι θα τον τιμωρήσετε. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις σκύλων που απλά ξαφνιάζονται από το άγγιγμα ή την παρουσία του δεσπότη (πχ ενώ κοιμούνται) δαγκώνουν γρήγορα και υποχωρούν με υποτακτική στάση.  

Η έκφραση βίας για ακόμα μία φορά θα επιφέρει περισσότερη βία. Δεν μπορείτε να κάνετε τον σκύλο να φοβάται με περισσότερες απειλές ή ξύλο. Πρέπει να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από την εκπαίδευση, το παιχνίδι και την έκθεση του σε νέα ερεθίσματα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

- Κτητικότητα


Ο σκύλος φυλάει κάτι που θεωρεί πολύτιμο. Το κόκαλο του, μία θέση στον καναπέ κτλ. Σας βλέπει σαν απειλή κι αυτό μπορεί να το έχετε προκαλέσει άθελα σας. Για τον σκύλο σας είστε το πρότυπο του. Πώς νομίζετε ότι του φαίνεται όταν κινείστε με φωνές προς το μέρος του και τον τραβάτε από το κολάρο ή το σβέρκο να κατέβει από τον καναπέ; Ποιος είναι ο επιθετικός;

Όταν παρουσιάζει κτητικότητα έχετε δύο επιλογές, ή απομακρύνεται τον πόρο που φυλάει ή του μαθαίνετε ότι δεν είστε απειλή. Αν φυλάει το κόκαλο του ή δεν του δίνετε κόκαλο, ή του δίνετε και τον αφήνετε να το φάει κάπου ήσυχα που δεν θα πλησιάσετε, ή θα πλησιάσετε και θα του αφήσετε ένα ακόμα, οπότε θα ανυπομονεί να ξαναπλησιάσετε.

- Επιθετικότητα λόγο πόνου


Ένας έντονος κι οξύς πόνος, μπορεί να προκαλέσει τον σκύλο να δαγκώσει. 

- Ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα

Ο σκύλος δεν έχει στόχο τον δεσπότη του, αλλά βιώνει μία σύγχυση που συχνά αναζητά εκτόνωση και βρίσκει αποδέκτη όποιον είναι κοντά. Είναι συχνό φαινόμενο σε περιπτώσεις σκύλων που εκδηλώνουν έντονη επιθετικότητα προς άλλους σκύλους. 'Οταν είναι δεμένοι υπάρχει περίπτωση να στραφούν στον δεσπότη τους. 

Αν έχετε ένα τέτοιον σκύλο δεν πρέπει να αφήνετε να κλιμακώνεται η επιθετικότητα. Ένας τρόπος είναι να μάθετε τον σκύλο να σας προσέχει κατ' εντολή ή να αλλάζετε κατευθύνσεις. Αν ο σκύλος προλάβει να εκφραστεί δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα.

Υπάρχουν σκύλοι που μοιάζουν να έχουν διπολικό χαρακτήρα. Ενώ αποζητούν έντονα την προσοχή και το χάδι, την επόμενη στιγμή μπορεί να δαγκώσουν. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος υγείας ή ακόμα και πνευματικής ασθένειας


Αν ο κτηνίατρος βρίσκει απόλυτα υγιή τον σκύλο, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε ποια είναι η σχέση σας. 

Οι σκύλοι απομακρύνθηκαν από την φύση τους όπως ακριβώς κι ο άνθρωπος. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από πνευματικές ασθένειες, ολοένα και περισσότερες εμφανίζονται και στους σκύλους. Ο σκύλος όμως δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον δεσπότη του. Για παράδειγμα ένα περιβάλλον όπου ο σκύλος ζει αντιφατικές καταστάσεις, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Κρατήστε σημειώσεις πότε αλλάζει συμπεριφορά και τι συνέβη εκείνη την στιγμή. 

Αν δεν μπορείτε να του προσφέρετε ένα σταθερό περιβάλλον, μπορείτε να του προσφέρετε ένα άλλο σπίτι.

  

Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training



4 σχόλια:

  1. πολλα απ'οσα αναφερατε .. ειναι σαν να μας περιγραφετε.. ειδικα στον διπολικο χαρακτηρα ...
    οποιαδηποτε βοηθεια θα μας ηταν χρισημη!
    το προωλημα θγειασ μας ειναι : επιληψια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σκύλος του κουμπάρου μου τον δάγκωσε στο χέρι πολύ δυνατά!Είναι ένα ακητα αμερικανικό δυόμισι χρόνων!είδε πολύ κόσμο έξω από το σπίτι κ όπως πήγε ο κουμπάρος μου να τον δέσει του άρπαξε το χέρι κ παραλίγο να του το κόψει!Γιατί έγινε αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Στο συγκεκριμένο μπλοκ απαντάτε ; για να γραψω τον προβληματισμό μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προχθές το βράδυ ο σκύλος μας έκανε κάτι που είναι σύνηθες αλλά εξελίχτηκε άσχημα.Έτρεξε και εγλυψε τη κόρη μου στο πρόσωπο, κάτι που συνηθίζουν οι δυό τους και ξαφνικά τη δάγκωσε στο πρόσωπο. Μικροτραύματα στο χείλος, τη μύτη και πλάγια από το στόμα. Δεν έχει ξανασυμβεί,η σχέση τους είναι πολύ καλή, ιδανική θα έλεγα. Η κόρη μου είναι 23 και ο σκύλος μας 6 ετών. Μας προβλημάτισε πολύ το γεγονός, ήταν η πρώτη φορά και αναίτια. Που μπορεί να οφείλεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld