Έρευνα: Οι μικρόσωμοι σκύλοι παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς


Είναι πιο πιθανό να δεις ένα μικρόσωμο σκύλο να καβαλάει το πόδι σου, πάρα ένα μεγαλόσωμο , σύμφωνα με την νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι "στις διάφορες φυλές, τα προβλήματα συμπεριφοράς αυξάνουν, όσο το ύψος ελαττώνεται".


Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις αναφορές ιδιοκτητών για τη συμπεριφορά του σκύλου τους, για πάνω από 8000 σκύλους από 80 διαφορετικές φυλές, και τις σύγκριναν με 960 σκύλους από αυτές τις φυλές, αποκαλύπτοντας ισχυρή σύνδεση, μεταξύ του ύψους, του σωματικού βάρους, του κρανιακού δείκτη (την αναλογία μεταξύ του πλάτους και του μήκους του κρανίου) και της συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρουν και οι ερευνητές το μέσο ύψος της φυλής, έδειξε ισχυρή αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της τάσης για επίβαση σε πρόσωπα ή αντικείμενα, την ευαισθησία στο άγγιγμα, την ούρηση όταν μείνουν μόνα τους, την επιθετικότητα προς τον ιδιοκτήτη, τη επίμονη ζήτηση φαγητού, την οριοθέτηση της περιοχής μέσω της ούρησης, και την προσκόλληση/ζήτηση για προσοχή. Αντιθέτως, μόνο τρία προβλήματα συμπεριφοράς (κοπροφαγία, μάσηση αντικειμένων, και το τράβηγμα του οδηγού) δεν μπόρεσαν να συσχετιστούν με μορφολογικές μεταβλητές.

Επιπλέον οι ερευνητές ανέφεραν πως το μέσο μέγεθος κάθε φυλής συνδέεται και με την ικανότητα εκπαίδευσης αυτών. Όταν το μέγεθος μειώνεται, αυξάνεται η υπερκινητικότητα αλλά και νευρικότητα του σκύλου.

Η μελέτη "Dog Behavior Co-Varies with Height, Bodyweight and Skull Shape" δημοσιέυτηκε στο περιοδικό PLOS One. 



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld