American PitBull Terrier (Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τερριέ)

Ίσως η πιο παρεξηγημένη ράτσα σκύλου. Το άκουσμα και μόνο της λέξης Πιτ Μπουλ, προκαλεί τρόμο και πανικό. Η ιδέα και μόνο να βάλουμε ένα Πιτ Μπουλ στο σπίτι μας, στο μυαλό μας αγγίζει τα όρια της αυτοκτονίας. Και όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχει και η άλλη όψη της πλευράς του «δολοφόνου» και αυτή προσπαθούμε να παρουσιάσουμε, χωρίς βέβαια να μειώνουμε τη σημασία των επιθέσεων των σκύλων αυτών σε ανθρώπους και ζώα, ούτε και να κρύβουμε το γεγονός ότι όντως το Πιτ Μπουλ έχει έμφυτη την επιθετικότητα προς άλλα ζώα –όχι ανθρώπους-. 

Σε αντίθεση με αυτό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και αυτό που πιστεύουν πολλοί, το Πιτ Μπουλ είναι στην πραγματικότητα ένας σκύλος πολύ γλυκός, με ευχάριστη προσωπικότητα, αξιόπιστος φύλακας, τρυφερός και φιλικός, πρόθυμος να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου αυτούς που αγαπά. Έχει πολύ όμορφη σχέση με τα παιδιά όλων των ηλικιών και μπορεί ακόμα να συμβιώσει αρμονικά με όλων των ειδών τα ζώα αν κοινωνικοποιηθεί νωρίς και σωστά.  

Το Πιτ Μπουλ δεν αρέσκεται να επιτίθεται και να σκοτώνει χωρίς λόγο το είδος του. Αρρωστημένοι συνάνθρωποί μας που τέρπονται με εικόνες βίας και θανάτου, φρόντισαν να καλλιεργήσουν στο σκύλο αυτό την επιθετικότητα προς το είδος του. Αν και παράνομες, οι κυνομαχίες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα γιατί απλούστατα η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει. Πάντα θα εκμεταλλεύεται τα κατώτερα, πιο αδύναμα από αυτόν όντα για να ικανοποιήσει τις διεστραμμένες ανάγκες του.

Το ρωμαλέο σώμα και η τεράστια δύναμη του σκύλου αυτού, σε συνδυασμό με το ένστικτο της προστασίας και της μάχης που κουβαλάει μέσα του, είναι οι λόγοι που το κατέστησαν τον ιδανικό υποψήφιο για τέτοιου είδους αγώνες. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η πειθαρχία του και η έντονη επιθυμία να ευχαριστήσει το αφεντικό του, αποτέλεσε την καταδίκη του. Πολλά Πιτ Μπουλ ακόμα και σήμερα πεθαίνουν στην «αρένα» με αργό και βάναυσο θάνατο, ενώ τα τυχερά καταλήγουν σε καταφύγια σκύλων όπου τελικά υποβάλλονται σε ευθανασία γιατί απλούστατα το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν είναι να σκοτώνουν και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από κάποιον.

Είναι εξαιρετικός φύλακας, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του και την ιδιοκτησία της. Τα στοιχεία αυτά όμως που καθιστούν το Πιτ Μπουλ ένα θαυμάσιο φύλακα, έχουν δυστυχώς χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για όλους τους λάθος λόγους, δίνοντας στη ράτσα αυτή κακή φήμη και στερώντας της την ευκαιρία να απολαύσει τη θαλπωρή μιας καλής οικογένειας.

Η ανευθυνότητα εκ μέρους των ιδιοκτητών οι οποίοι επικεντρώνονται στο να μεγαλώσουν ένα σκύλο μαχητή και όχι σύντροφο, η ελλιπής πάταξη των κυνομαχιών, η συνεχής προβολή περιστατικών επιθέσεων από τα ΜΜΕ τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν το όνομα Πιτ Μπουλ ασύστολα, χωρίς να εξακριβώνουν τη ράτσα του σκύλου που έκανε την επίθεση, είναι παράγοντες κλειδιά. Σε αυτούς τους παράγοντες οφείλεται η κακή φήμη του Πιτ Μπουλ και όχι στα γονίδιά του. Το μόνο που θα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε, είναι ότι όντως έχει μια έμφυτη τάση επιθετικότητας προς άλλα ζώα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με κοινωνικοποίηση και πειθαρχία δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ακόμα και να εξαλειφτεί.

Εν κατακλείδι, το Πιτ Μπουλ κάθε άλλο παρά δολοφόνος είναι. Για την προκατάληψη που επικρατεί έναντι στη ράτσα αυτή, φταίει εξ’ ολοκλήρου ο άνθρωπος, ο οποίος στοιχηματίζει για τη ζωή και το θάνατο του καλύτερου και πιο πιστού του φίλου και θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας το Πιτ Μπουλ να πολεμά και να σκοτώνει για να μην «χαθεί» η γοητευτική αγριάδα της ράτσας. Τα όμορφα γνωρίσματα του χαρακτήρα του έχουν ατροφήσει στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι θέλουν ένα σκύλο που θα τους τονώνει την αυτοπεποίθηση και θα προβάλλει τον αντρισμό τους. Ένα σκύλο δύναμης και κύρους.

Ας μην ξεχνάμε το εξής. Στη φύση, κανένα πλάσμα δεν αρέσκεται να σκοτώνει το είδος του. Εκτός φυσικά από τον άνθρωπο...

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Η πρώτη εντύπωση που προκαλεί το Pit Bull, είναι ότι πρόκειται για ένα σκύλο με τρομερή δύναμη, ασίγαστο πάθος και τόλμη. Το κεφάλι του μοιάζει σαν...τούβλο, ιδιαίτερα πλατύ, είναι χαρακτηριστικό της ράτσας αυτής. Έχει βαθύ και πλατύ στέρνο. Θεωρείται μεσαίου μεγέθους σκύλος, είναι μυώδης και ρωμαλέος αλλά συνάμα και ευκίνητος. Το Pit Bull έχει πολύ περισσότερη δύναμη από ότι θα περίμενε κάποιος από ένα σκύλο αυτού του μεγέθους.

Ύψος: 46-56 cm

Βάρος: 16kg - 25 kg

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ και λαμπερό. Μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
To Πιτ Μπουλ είναι ένα...ποιοτικό κατοικίδιο που ταιριάζει σε...ποιοτικούς ιδιοκτήτες. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, έχει ήπια φύση, ευχάριστο ταμπεραμέντο, είναι ευγενικό και καλότροπο, ιδιαίτερα αφοσιωμένο και τρυφερό με άτομα όλων των ηλικιών.

Η σχέση του με τα παιδιά είναι πολύ καλή καθώς ο σκύλος αυτός αγαπά πολύ τα παιδιά όλων των ηλικιών και απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί τους. Είναι εκπληκτικά ανθεκτικό στον πόνο, έτσι μπορεί να ανεκτεί τα καμώματα, τα πειράγματα και τα συχνά βίαια παιχνίδια στα οποία επιδίδεται ένα μικρό παιδί. Είναι βέβαια λογικό, οι γονείς να επιβλέπουν κατά την ώρα του παιχνιδιού και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ο σκύλος έρθει σε επαφή με ξένα παιδιά. Κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να κάνουν, ανεξαρτήτου ράτσας. Το Πιτ Μπουλ δεν είναι πιο επικίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη ράτσα. Απλούστατα αν παρενοχληθεί σε έντονο βαθμό και συνεπώς αντιδράσει, οι συνέπειες θα είναι σαφώς δυσμενέστερες λόγω της δύναμής του.

Σε καμία περίπτωση το Πιτ Μπουλ δεν αρέσκεται να επιτίθεται και να βλάπτει ανθρώπους. Τα έμφυτα επιθετικά του ένστικτα έχουν να κάνουν με άλλα ζώα και όχι με τους ανθρώπους. Με σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, πολύ πιθανόν να μην είναι επιθετικό ούτε καν με αυτά. Δεδομένου λοιπόν ότι θα λάβει μια προσεγμένη και καλή ανατροφή, ο σκύλος αυτός μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με άλλους σκύλους, γάτους, χάμστερ και πολλά άλλα ζώα. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις όπου αναλαμβάνει το ρόλο του θετού γονέα για μικρά γατάκια, σκιουράκια ή αλλά είδη.

Είναι πειθαρχημένο και έχει πάντα έντονη τη διάθεση να ευχαριστήσει το αφεντικό του. Μπορεί να εκπαιδευτεί σχετικά εύκολα, είναι όμως συχνά πεισματάρικο και ισχυρογνώμων, γι’ αυτό και χρειάζεται αυστηρότητα, σταθερότητα και συνέπεια στην εκπαίδευση. Σίγουρα, δεν είναι σκύλος για τον οποιοδήποτε. Χρειάζεται ένας επιβλητικός ιδιοκτήτης, με γνώσεις όσων αφορά την εκπαίδευση και τη σκυλίσια συμπεριφορά, ιδιαίτερα της συγκεκριμένης ράτσας.

Είναι εξαιρετικά τολμηρό και θαρραλέο. Ένας πανέξυπνος σκύλος φύλακας, γεμάτος ζωντάνια και πάντα σε επιφυλακή. Το ένστικτο της προστασίας της οικογένειας και του σπιτιού είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στο σκύλο αυτό. Είναι πρόθυμο να αγωνιστεί μέχρι ακόμα και το θάνατο για να προστατέψει αυτούς που αγαπά.

Το αξιοπερίεργο με το Πιτ Μπουλ, είναι ότι αν και εξαίσιος φύλακας, εντούτοις είναι πολύ φιλικό. Έχει μια μυστηριώδη ικανότητα να ερμηνεύει καταστάσεις και να γνωρίζει πότε πρέπει να προστατέψει και πότε όχι. Το παρεξηγημένο Πιτ Μπουλ, δεν είναι ένας μανιακός δολοφόνος που περιμένει την ευκαιρία να αφαιρέσει ζωές. Αντιδρά συνειδητά, όταν και όπως πρέπει.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Το κοντό, λείο τρίχωμά του είναι πολύ εύκολο στην περιποίηση και χρειάζεται απλά βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Πιτ Μπουλ μαδάει σε μέτριο βαθμό.

Έχει έμφυτη επιθετικότητα προς άλλους σκύλους και άλλα ζώα γενικότερα, το οποίο δυστυχώς επικροτείται και καλλιεργείται ακόμα περισσότερο από αρρωστημένους συνανθρώπους μας που εκπαιδεύουν το σκύλο τους για να λαμβάνει μέρος σε κυνομαχίες. Πρέπει λοιπόν από πολύ νωρίς, να τύχει σωστής κοινωνικοποίησης με άλλα ζώα. Πάντα έχετε το Πιτ Μπουλ σας με λουρί όταν το παίρνετε βόλτα, φροντίστε να έχετε καλά περιφραγμένη αυλή την οποία να ελέγχετε συχνά για τυχόν ατέλειες στην περίφραξη και επιβλέπετε όταν συναναστρέφεται με άγνωστους σκύλους και άλλα ζώα. Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό, ειδικά όταν πρόκειται για σκύλο του ιδίου φύλου.

Χρειάζεται πολύ άσκηση και είναι απαραίτητο να πηγαίνει βόλτα μεγάλης απόστασης καθημερινά για να διατηρείται η φυσική και πνευματική του κατάσταση σε ισορροπία.

Μην υποτιμάτε το θέμα της εκπαίδευσης. Το Πιτ Μπουλ χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης ο οποίος έχει τη θέληση και τις γνώσεις να μεγαλώσει σωστά το Πιτ Μπουλ του, θα έχει το προνόμιο να απολαμβάνει έναν πειθαρχημένο σκύλο φύλακα και τρυφερό σύντροφο, ένα ήρεμο, πιστό και υπάκουο σκύλο.

ΥΓΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για υγιή ράτσα. Μερικά Πιτ Μπουλ είναι επιρρεπή σε δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia), κληρονομικό καταρράκτη, εκ γενετής καρδιοπάθειες και αλλεργία στο γρασίδι.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
12 χρόνια

Σημείωση: Η ονομασία Πιτ Μπουλ χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες ράτσες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για κυνομαχίες, όπως τις εξής: American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier and Staffordshire Bull Terrier. Στα ΜΜΕ, ο όρος Πιτ Μπουλ δεν αποσαφηνίζεται και μπορεί να περιλαμβάνει επίσης κάποιες άλλες ράτσες οι οποίες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με το American Pit Bull Terrier. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής: Perro de Presa Canario, Cane Corso, Dogo Argentino, Alano Espanol, Japanese Tosa, Dogue de Bordeaux, Cordoba Fighting Dog, Bull Terrier, Antebellum Bulldog, Alapaha Blue Blood Bulldog, American Bulldog, Boxer, Valley Bulldog, Olde English Bulldogge, Renascence Bulldogge, και Banter Bulldogge.

Συνεπώς, οι επιθέσεις από Πιτ Μπουλ, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καθαρόαιμων αλλά και ημίαιμων σκύλων και δεν οφείλονται αποκλειστικά στο American Pit Bull Terrier.

  cypruspet.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld