Διαβάζοντας τις ετικέτες - συστατικά των ξηρών τροφών


Premium, super premium, ultra premium, ...super duper superman κλπ σκυλοτροφές. 1 αστέρι, 3 αστέρια, 6 αστέρια και 40 αστερισμοί...
Οκ, αυτά λίγο πολύ τα καταλαβαίνουμε, αλλά όταν η κατασκευάστρια εταιρία λέει "Brewer's Rice" ή "Beet Pulp" τι θέλει άραγε να πει ο ποιητής;



- Beet Pulp
("beet pulp, dried molasses" και "beet pulp, dried, plain") the dried residue from sugar beets: Tο ξηρό υπόλειμμα από πούλπα σακχαρότευτλων που έχει εξαχθεί στο στάδιο της παρασκευής της ζάχαρης. Το ξηρό υπόλειμμα ζαχαρότευτλου είναι υποπροϊόν της ζαχαροποιίας, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργιών και μολύνσεων στο σκύλο. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο φυτικών ινών.
- Brewer's Rice: Υποπροϊόν της ζυθοποιίας, το οποίο λαµβάνεται µε αποξήρανση υπολειµµάτων ζυµωθέντων ή µη, σιτηρών και άλλων αµυλούχων προϊόντων. Ενδέχεται να περιέχει υπολείμματα λυκίσκου σε ένα ποσό μικρότερο του 3%.
- Menadione ή βιταμίνη Κ3: Συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ. Δεν έχει εγκριθεί για μακροπρόθεσμη χρήση στις ζωοτροφές και συν τοις άλλοις συνδέεται με πολλά και σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως εξασθένιση του ανοσοποιητικού, αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά προβλήματα.
- Μaize ή Corn κλπ (καλαμπόκι): Ενοχοποιείται για πρόκληση αλλεργιών στα σκυλιά και συν τοις άλλοις είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο.
- Maize gluten meal: Υποπροϊόν της αµυλοβιοµηχανίας αραβοσίτου που λαµβάνεται µε τεχνική υγρής φάσης. Αποτελείται από πίτυρα και γλουτένη µε προσθήκη υπολειµµάτων από το κοσκίνισµα του αραβοσίτου, σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 15% κατά βάρος ή και υπολειµµάτων που προέρχονται από το νερό διαβροχής του αραβοσίτου, που χρησιµοποιείται για την παραγωγή αλκοόλης ή άλλων παραγώγων του αµύλου. Το υποπροϊόν δύναται να περιέχει υπολείµµατα από την εκχύλιση σπορέλαιου αραβοσίτου, τα οποία έχουν ληφθεί µε τεχνική υγρής φάσεως.
- Wheat (σιτάρι): Ενοχοποιείται για πρόκληση αλλεργιών στα σκυλιά.
- Animal fat: Ζωικό λίπος στο οποίο δεν καθορίζεται η πηγή. Δείγμα χαμηλής ποιότητας.

Ο όρος «meat meal», δεν σημαίνει «γεύμα κρέατος» (όπως νομίζουν πολλοί), αλλά κρεατάλευρο, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρεται σαν κύριο συστατικό στην αρχή της λίστας, (απόβλητα σφαγείων τα οποία είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και επεξεργασμένα τμήματα ιστών από πτώματα ζώων). Το ίδιο ισχύει για τους όρους chicken meal, poultry meal, soybean meal, chicken by-product meal (by-product=παραπροϊόν) κλπ. Υποπροϊόντα, παραπροϊόντα κλπ είναι δείγματα κάκιστης ποιότητας, με ο,τι μπορεί να βάλει ο νους σχετικά με την προέλευσή τους! Δηλαδή μέρη από σφαγεία και πτώματα ζώων τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω, όπως κόκαλα, μύτες, αυτιά, οπλές, νύχια κλπ.

Ανάλογα με το ποσοστό της τέφρας ένα κρεατάλευρο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "κρεατάλευρο - οστεάλευρο". Το ίδιο ισχύει και για τους όρους "αιματάλευρο", "ιχθυάλευρο" κλπ (blood meal, fish meal). Το ποσοστό σε τέφρα, είναι το ξηρό υπόλειμμα το οποίο προκύπτει μετά από την απανθράκωση του δείγματος και την απομάκρυνση όλων των οργανικών ουσιών. Είναι δηλαδή το βάρος των ανόργανων συστατικών. Ανόργανα συστατικά περιέχονται στα κόκκαλα, αλλά και σε οπλές νύχια φτερά κλπ. το Ethoxyquin θεωρείται "πιθανό καρκινογόνο". Η χρήση των συντηρητικών ΒΗΑ και ΒΗΤ έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, διότι έχουν και αυτά ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκινογενέσεων. Στην Αμερική η χρήση τους ακόμα επιτρέπεται. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις ξηρές τροφές ως συντηρητικό του ζωικού λίπους. Όσο πιο ασαφής και γενικόλογη είναι μια ετικέτα, τόσο πιο πολύ πρέπει να υποψιαζόμαστε.

Αυτά είναι λίγα απ' τα πολλά συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται.

Συστατικά που επίσης πρέπει να αποφεύγονται:

Πρόσθετα
Glyceryl Monostearate, Phosphoric Acid, Propylene, Glycol, Corn Gluten, Wheat Gluten,

Πηγές υδατανθράκων
Brewers Rice, Cereal Food Fines Feeding Oat Meal, Grain Fermentation Solubles, Maltodextrins & Fermentation Solubles, Potato Product, Soy Flour

Χρωστικές
Blue 2 (artificial color), Red 40 (artificial color), Titanium Dioxide, Yellow 5 (artificial color), Yellow 6 (artificial color)

Πηγές λιπών
Animal Fat, Beef Tallow, Lard, Poultry Fat, Vegetable Oil,

Πηγές ινών
Cellulose, Corn Bran, Corn Cellulose, Oat Hulls, Peanut Hulls, Rice Hulls, Soybean Mill Run, Wheat Mill Run,

Πρόσθετα γεύσης
Animal Digest, Digest, Flavor, Glandular Meal,

Φρούτα και λαχανικαApple Pomace, Citrus Pulp, Grape Pomace

Συντηρητικά
BHA, BHT, Ethoxyquin, Propyl Gallate

Πηγές πρωτεϊνών
Beef & Bone Meal, Blood Meal, Chicken Byproduct Meal, Corn Distillers Dried Grains With Solubles, Corn Germ Meal
Corn Gluten Meal, Fish Meal, Liver Meal, Meat &Bone Meal, Meat Meal, Pork & Bone Meal, Poultry Byproduct Meal
Poultry Meal, Soybean Meal

Συμπληρώματα
Bone Phosphate, Salt, Mineral Oil, Yeast Culture, Yeast Fermentation Solubles,

Γλυκαντικά
Cane Molasses, Corn Syrup, Fructose, Sorbitol, Sugar, Dl-Alpha Tocopherol Acetate

Βιταμίνες
Menadione Sodium Bisulfate (συνθετική βιταμίνη Κ, ή Κ3)


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld