Κακοσμία Στοματικής Κοιλότητας Κατοικίδιου



Η στοματική κακοσμία στα ζώα συντροφιάς είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων. Η έννοια της ως σύμπτωμα, φωτογραφίζει αυτομάτως την περιοχή της στοματικής κοιλότητας και παραπέμπει σε παθολογικές καταστάσεις των δομών που αυτή περιέχει, δηλαδή παθολογικές καταστάσεις των οδόντων και των γύρω από αυτά ιστών, των ούλων, της γλώσσας και των χειλέων.

Κλασικά αίτια αποτελούν η εναπόθεση τρυγίας (πλάκας) στα δόντια, η ουλίτιδα, η στοματίτιδα, η περιοδοντική νόσος, τα κατάγματα της μύλης τα οποία αφήνουν εκτεθειμένη την πολφική κοιλότητα, οι οδοντοκλαστικές αλλοιώσεις, τα αποστήματα (στην άκρη της ρίζας) καθώς και διαβρώσεις και τραύματα που μπορεί να έχουν προκληθεί από την εμπέδωση ενός ξένου σώματος. Επίσης θεωρείτε δεδομένο ότι η διατροφή, με κύριους παράγοντες την φύση και την σύσταση της τροφής εμπλέκεται στην εκδήλωση κακοσμίας. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η κατανάλωση σκουπιδιών καθώς και η κατανάλωση κοπράνων από το ζώο.

Ενώ λοιπόν η εκδήλωση κακοσμίας στην αναπνοή φαντάζει παράγοντας εξολοκλήρου στοματικής προέλευσης, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό σε έναν ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου, είναι το γεγονός ότι άλλες πιο «απομακρυσμένες» περιοχές ενός οργανισμού, μπορεί να είναι η πραγματική αιτία για την εμφάνιση του περιβόητου ‘doggy mouth’. Φεύγοντας από τους παράγοντες με πρωτογενή εντόπιση στην στοματική κοιλότητα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι καθόλου σπάνια η εκδήλωση κακοσμίας από νοσήματα τα οποία έχουν πιο γενικό (συστηματικό) χαρακτήρα. Έτσι δεν πρέπει να αγνοείτε ο ρόλος νοσημάτων όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο μη φαρμακευτικά ελεγμένος σακχαρώδης διαβήτης, τα αιμορραγούντα γαστρικά έλκη καθώς και οι περιπτώσεις νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Στο δια ταύτα και για να διασκεδάσουμε ελαφρώς το κλίμα, εύκολα θα μπορούσαν να τεθούν ερωτήματα για το κατά πόσο πρέπει να είναι κάτι που πραγματικά μας απασχολεί το θέμα τις κακοσμίας ή για το μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί μερικές φορές στην προσέγγιση μερικών θεμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία προσπαθώ να πάρω απαντήσεις σε τέτοια καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα(!) με την βοήθεια των άλλων και αυτό θα ζητούσα και από κάθε ευγενικό αναγνώστη. Έτσι λοιπόν για να προσεγγίσουμε το συναίσθημα προτρέπω όλους να φανταστούν ένα κατοικίδιο με το συγκεκριμένο πρόβλημα να κοιμάται κοντά στο κρεβάτι τους κατά την διάρκεια της νύχτας ή ίσως να σας χαιρετάει χαρούμενο ανοίγοντας διάπλατα το στόμα του, μόλις το βγάλετε για την πρωινή του βόλτα…

ΠΗΓΗ:  http://www.diagnovet.gr/index.php/kakos ... idiou-0810.

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld