Η πεπτικότητα της τροφής: Καλή τροφή σημαίνει καλή χώνεψη


Η πεπτικότητα είναι μια σημαντική παράμετρος της κάθε τροφής και καθορίζει το τι πραγματικά παίρνει ένας οργανισμός από την συγκεκριμένη τροφή. Όχι δηλαδή το πόσο τρώει, αλλά από την ποσότητα που τρώει ποιο ποσοστό αξιοποιείται από τον οργανισμό.


Η πεπτικότητα δηλαδή είναι το ποσοστό της τροφής που απορροφάται από το έντερο και εκφράζεται βέβαια επί %. Αν λοιπόν πούμε ότι μια τροφή έχει συντελεστή πεπτικότητας π.χ. 80%, αυτό σημαίνει πως αν ένας σκύλος φάει 100 γρ. από την τροφή αυτήν τότε από το πεπτικό του σύστημα θα απορροφηθούν τα 80 γρ. Τα υπόλοιπα 20 γρ δεν θα απορροφηθούν και θα αποβληθούν με τα κόπρανα.

Η πεπτικότητα μιας τροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πρώτο και κύριο την ποιότητα των πρώτων υλών.Όσο πιο ποιοτικές είναι αυτές,τόσο περισσότερο αυξάνεται η πεπτικότητα.Υπάρχει και η έννοια της επιμέρους πεπτικότητας των συστατικών και έτσι μιλάμε για πεπτικότητα των πρωτεινών και των λιπών.Όσο μεγαλύτερη η πεπτικότητα των επιμέρους συστατικών,τόσο μεγαλύτερη και η συνολική πεπτικότητα της τροφής.Τροφές που κατασκευάζονται από χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες έχουν χαμηλή πεπτικότητα,πράγμα που σημαίνει πως μεγάλο μέρος από την ποσότητα που καταναλώνει ο σκύλος δεν θα απορροφηθεί από το πεπτικό του σύστημα και θα περάσει στα κόπρανα.

Δεύτερος παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η πεπτικότητα μιας τροφής είναι η εξισορρόπηση της, η αναλογία δηλαδή μεταξύ των λιπών και των πρωτεινών.Έτσι αν μια τροφή περιέχει περισσότερα λιπαρά από αυτά που πρέπει, τότε τα επιπλέον λιπαρά παρεμποδίζουν την απορρόφηση των πρωτεινών μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πεπτικότητα τους.Επίσης η πλεονάζουσα ποσότητα ενός (οποιουδήποτε) συστατικού, μειώνει την πεπτικότητα του, διότι αντικειμενικά το πεπτικό του σύστημα δεν μπορεί να την απορροφήσει. Το έντερο του σκύλου έχει συγκεκριμένες δυνατότητες να απορροφά θρεπτικά συστατικά και όχι απεριόπιστα. Αυτό απλά σημαίνει ότι αν κάποιο από τα συστατικά της τροφής περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα, τότε σημαντικό τμήμα του δεν θα απορροφηθεί και ότι στην προσπάθεια του ο οργανισμός να αποβάλλει την επιπλέον ποσότητα, θα αποβάλλει και άλλα συστατικά τα οποία βρίσκονται σε κανονικές ποσότητες. Βλέπουμε δηλαδή πόσο σημαντική είναι η εξισορρόπιση της τροφής, διότι και μόνο ένα συστατικό να βρίσκεται σε ανισορροπία "χαλάει" η πεπτικότητα και των άλλων συστατικών και συνεπώς όλης της τροφής. Ο παράγοντας αυτός εξηγεί το γιατί ειναι λάθος, αυτό που κάνουν πολλοι ιδιοκτήτες, που ταίζουν δηλαδή ταυτόχρονα με την ξηρή τροφή και "άλλα" όπως π.χ. ρύζι,κοτόπουλο,κονσέρβες,αποφάγια κλπ.

Τρίτος παράγοντας που επηρεάζει την πεπτικότητα είναι η υγεία του πεπτικού συστήματος. Ζώα τα οποία πάσχουν από γαστρίτιδα, εντερίτιδα, κολίτιδα αλλά και άλλες ασθένειες δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σε ικανοποιητικό βαθμό. Το ίδιο ισχύει και σε ζώα που έχουν παράσιτο στο έντερο τους. Σε κάθε περίπτωση οι διαταραχές της υγείας επηρεάζουν σημαντικά τις δυνατότητες του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται πως η ποιότητα των κοπράνων (σχηματισμένα, "στεγνά" ,καφέ χρώματος) είναι καθρέφτης της πεπτικότητας μιας τροφής. Αυτό είναι εν μέρει σωστό διότι ναι μεν η κακή πεπτικότητα συνήθως συνοδεύεται και από πολτώδη δύσοσμα κόπρανα, αλλά και τα σχηματισμένα "άοσμα" κόπρανα δεν συνεπάγονται καλή πεπτικότητα, διότι μπορεί τα πλεονάζοντα συστατικά που αποβάλλονται να μην ειναι σε τέτοια ποσότητα ώστε να προκληθεί διάρροια. Εκτός λοιπόν από την σύσταση των κοπράνων σημαντικό κριτήριο είναι και η ποσότητα των κοπράνων. Όσο μικρότερη είναι σε σχέση με την χορηγούμενη ποσότητα τροφής, τόσο περισσότερα συστατικά έχουν απορροφηθεί. Οι συνέπειες της πεπτικότητας στην υγεία του σκύλου, στην εργασιακή του απόδοση, αλλά και στην τσέπη του ιδιοκτήτη είναι προφανείς.

kynigesia.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld