Jack Russell Terrier (Τζακ Ράσελ Τεριέ)

Ύψος : 25 cm έως 30 cm
Βάρος
: 5 – 6 κιλά
 
Προέλευση: Αγγλία
 
Αρχικός προορισμός: κυνήγι αλεπούς

Μη σας μπερδεύει το μικρό «βολικό» του μέγεθος. Το Τζάκ Ράσσελ δεν περιορίζεται εύκολα σε μικρούς χώρους, δεν εξαντλείται όσο κι αν προσπαθείτε και δε φοβάται ποτέ.

 

Ιστορία
 
Τα Τζακ Ράσσελ Τεριέ πρωτοεμφανίστηκαν το 1800 στο Devonshire της Αγγλίας, χάρη στις προσπάθειες του αιδεσιμότατου John Russel από τον οποίο πήραν και μέρος του ονόματός τους.
Ο αιδεσιμότατος Russel (1795 -1883), εκτός από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, είχε πάθος με το κυνήγι της αλεπούς, καθώς και με την εκτροφή σκύλων για το συγκεκριμένο αυτό τύπο κυνηγιού. Λέγεται, ότι είχε έναν πολύ έντονο χαρακτήρα ίσως εξαιτίας του αγώνα που έδωσε για να έχουν σήμερα τα τεριέ το όνομα που έχουν. Το πρώτο του τεριέ, ο αθάνατος TRUMP, αποτέλεσε και το θεμέλιο… σκύλο για το ίδρυμα John Russell, που δημιουργήθηκε για τα εργασιακά τεριέ.
Ο Τζών στήριξε τη δημιουργία της φυλής των Τζάκ Ράσσελ στα Fox Terrier, επιχειρώντας να φτιάξει γραμμές καθαρά εργασιακές, ώστε τα Τζακ Ράσσελ να συναγωνίζονται μεν στο τρέξιμο τα άλλα φόξχαουντς (λαγωνικά αλεπούς) αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να έρπουν στο έδαφος, προκειμένου να ξετρυπώνουν τις αλεπούδες και άλλα θηράματα από τις φωλιές τους. Δύο διαφορετικές ποικιλίες προέκυψαν τελικά, με πολύ κοντινό πρότυπο, εκτός από κάποιες μικροδιαφορές, κυρίως ως προς το ύψος και τις αναλογίες. Το Πάρσον Τζακ Ράσελ είναι ψηλότερο, με πιο τετραγωνισμένη κατασκευή ενώ το Τζακ Ράσελ είναι κοντότερο και κάπως μακρύτερο.
Τα Τζακ Ράσσελ, που μοιάζουν αρκετά με τα Fox terrier του 1900, μπόρεσαν να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον ενθουσιώδη χαρακτήρα που απαιτούσε το πρότυπο του Τζών, και που εκτιμούν οι Άγγλοι κυνηγοί αλεπούς μέχρι σήμερα.



Εμφάνιση
Οτιδήποτε σε σχέση με τα Τζακ Ράσσελ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το κυνήγι της Αλεπούς: το χρώμα τους, η μορφολογία, ο χαρακτήρας τους, η εξυπνάδα τους, η ευκινησία τους. Το σώμα τους είναι συμπαγές με απόλυτη συμμετρία. Οι ώμοι τους ομαλοί και τα πόδια τους ίσια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι το μικρό, βαθύ στέρνο τους που προεξέχει των ώμων και τους επιτρέπει να σέρνονται στο έδαφος - ικανότητα που τα βοηθάει να ακολουθούν το θήραμά τους χωρίς να τα αντιλαμβάνεται. Ο κανόνας λέει ότι όπου μπορεί να πηγαίνει μια αλεπού πρέπει να μπορεί να πηγαίνουν και αυτοί οι σκύλοι. Παρόλο όμως που το συγκεκριμένο σκυλί φτιάχτηκε για το κυνήγι της αλεπούς, τα Τζακ Ράσελ είναι πολυτάλαντα και κυνηγούν με επιτυχία και άλλα είδη όπως ρακούν και τρωκτικά.

Συμπεριφορά

Χαρούμενα, θαρραλέα και ιδιαίτερα δραστήρια σκυλιά, είναι απίστευτα πιστά, έξυπνα, δυναμικά και γαβγίζουν υπερβολικά. Μαθαίνουν εύκολα, διαπρέπουν σε σκυλίσια αθλήματα και γίνονται πολύ καλοί σύντροφοι. Ένα Τζακ Ράσσελ μπορεί με τον ίδιο πάθος να αγωνίζεται για να πιάσει μία αλεπού, να κυνηγήσει ένα παιχνίδι στο σαλόνι σας, να «σκοτώσει» μία κάλτσα μέσα στο δωμάτιο ή ένα ποντίκι στην αποθήκη. Τα αστεία σκερτσάκια που κάνουν μπορούν να σας διασκεδάσουν. Η εξυπνάδα τους όμως πολλές φορές δεν έχει όρια και μαζί με τη δυναμική τους φύση και την απεριόριστη ενέργειά τους μπορεί να γίνει… συντριπτική.


Κάνει για μένα;
Μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος. Η διαμονή του σε διαμέρισμα, όπου θα ζει περιορισμένο και «γαλήνιο», δεν ταιριάζει με τις ανάγκες του. Αυτά τα μικρόσωμα σκυλιά απαιτούν την αμέριστη προσοχή των ανθρώπων, μεγάλη καθημερινή δραστηριότητα, άσκηση και πειθαρχία. Πριν το επιλέξετε θα πρέπει να αποδεχτείτε άλλωστε και την κυνηγετική του φύση.
Τα ανεξάντλητα, γαβγισιάρικα και επίμονα Τζακ Ράσσελ μπορούν να γίνουν ενοχλητικά και επιθετικά με τους άλλους σκύλους και καλό θα ήταν να μην τα βγάζετε λυτά βόλτα, για τη δική τους ασφάλεια.
Για ένα πράγμα δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία: για το θάρρος τους, χαρακτηριστικό που απαιτεί αυστηρότητα και συνέπεια στην εκπαίδευση. Τα έξυπνα, αποφασιστικά και συχνά παράτολμα αυτά σκυλάκια χρειάζονται έναν υπεύθυνο ιδιοκτήτη, γιατί το «θράσος» τους μπορεί να φτάσει μακριά – συχνά σε σημείο που να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.


Στην οικογένεια
Το καλοσυνάτο Τζακ Ράσσελ μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό μέλος της οικογένειας και μπορεί θαυμάσια να συνυπάρξει με παιδιά. Πρέπει πάντως να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν του αρέσει πολύ η, μερικές φορές, προσβλητική και απρομελέτητη συμπεριφορά των παιδιών (ούτε την ανέχεται εύκολα). Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν υπάρχουν στην οικογένεια παιδιά ηλικίας κάτω των 6 χρόνων.

JACK IN THE BOX
• Ευγενική έκφραση, δραστήριο, τολμηρό, ατρόμητο, φιλικό, με αυτοπεποίθηση
• Μεγαλύτερο μήκος από ύψος
• Λαιμός δυνατός, καθαρός επιτρέπει στο κεφάλι να στήνεται με περηφάνια
• Στήθος περισσότερο βαθύ παρά φαρδύ, με το στέρνο να προεξέχει των ώμων.
• Κίνηση αυθεντική, απεριόριστη, ελαστική και «πηδηχτή»
• Χρώμα κυρίαρχα άσπρο με μαύρα και/ ή καστανόχρυσα σημάδια
• Βάρος: ιδανικά κάθε κιλό αντιστοιχεί σε 5 εκατοστά ύψους.

interpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld