Επιστήμονες ζωντάνεψαν εξαφανισμένη ράτσα σκύλου

Δεκαετίες κατοχής, πολέμων και φτώχειας έφεραν σε εξαθλίωση εκατομμύρια Κορεάτες. Το ίδιο συνέβη και με την παραδοσιακή και πολυαγαπημένη ράτσα σκύλων της χώρας, τα Korean Sapsaree.

Τα σκυλάκια αυτά είναι μακρύτριχα και μικρόσωμα, πολύ όμορφα και με γλυκό χαρακτήρα. Ήταν πάντα γνωστά για την αφοσίωσή τους στον ιδιοκτήτη τους.

Ο Ιαπωνικός στρατός σκότωσε πολλά από αυτά τα σκυλιά για να χρησιμοποιήσει τη γούνα τους για προστασία των στρατιωτών από το χιόνι και το κρύο! Αυτό καταγράφεται στα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από την Ιαπωνία (1910-1945).

'Οταν η Νότια Κορέα κατάφερε να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει τους δύο μεγάλους πολέμους, το μικρόσωμο σκυλάκι Sapsaree που το όνομα του σημαίνει το σκυλί που διώχνει τα κακά πνεύματα της κακοτυχίας, δεν υπήρχε πια.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80 υπήρχαν μόνο 8 τέτοια σκυλάκια, σύμφωνα με έναν γενετιστή των ΗΠΑ.

Πλέον η ράτσα επανεμφανίζεται δυναμικά, χάρη σε έναν καθηγητή του πανεπιστημίου Kyungpook. Συνδύασε την παραδοσιακή εκτροφή με την πρόοδο στην τεχνολογία επεξεργασίας DNA.

Tόσο από οικονομική άποψη όσο και από κτηνιατρική και ηθική, δεν ήταν εύκολο, λέει ο καθηγητής. Η αποκατάσταση μιας ράτσας, με μόνο 8 σκυλιά-γονείς ήταν project που θα μπορούσε να το πετύχει μόνο ένας Άγγλος επιστήμονας με απεριόριστη χρηματοδότηση. Κι όμως τα καταφέραμε.

Καταρχήν, με επιλεκτική εκτροφή αυξήσαμε τα σκυλιά σε 100. Μετά από 5 χρόνια, είχαμε 500 σκυλιά. Μαζί με την ομάδα του, πήραν δείγμα DNA από κάθε σκύλο και αφαίρεσαν μη σταθερά χαρακτηριστικά, για να τελειοποιήσουν τη ράτσα.

Τα σκυλιά αυτά υπέφεραν ιδιαίτερα από τον παρβοϊό, που είναι θανατηφόρος για τα κουτάβια, πριν υπάρξουν διαθέσιμα εμβόλια, το 1995.

adespoto.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld