ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΕΙΝΑΙ "ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ"

Όλα τα σκυλιά ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των σκύλων και είναι περίπου ίδια.
Τα κυνηγόσκυλα όμως, κάνουν τη διαφορά μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια.  

Τα κυνηγόσκυλα είναι “τα άλλα σκυλιά”, γι΄ αυτό και οι φροντίδες του κυνηγόσκυλου είναι πολλαπλές και περισσότερο σύνθετες, από αυτές των άλλων σκύλων.

Μην ξεχνάτε ότι κατ΄ εξαίρεση τα κυνηγόσκυλα είναι τα μόνα σκυλιά που, είναι φύλακες, είναι σύντροφοι, είναι και εργάτες.
Τα κυνηγόσκυλα πρέπει λοιπόν να τα φροντίζετε σωστά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον κατά την κυνηγετική περίοδο,
(όπως κάνουν κάποιοι "κυνηγοί", οι οποίοι ούτε κυνηγόσκυλο θα πρέπει να έχουν, αλλά ούτε και να ανήκουν στην οικογένεια των κυνηγών).

Φροντίδα λοιπόν σημαίνει, σωστή και τακτική άσκηση, πλήρης περιποίηση του ζώου, επιλεγμένη τροφή και φυσικά κτηνιατρικό έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατόπιν επικοινωνίας με τον κτηνίατρο.
Δεν μπορούμε να απαιτούμε από το ζώο μας να αποδώσει τα καλύτερα στο κυνήγι, όταν δεν του έχουμε προσφέρει τα απαραίτητα τους προηγούμενους μήνες. Άλλωστε όπως λέει και η παροιμία, “ότι δώσεις θα λάβεις και ένα παραπάνω”.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο καλός κυνηγός, ώστε το ζώο του να αποδώσει το μέγιστο των προσόντων του και των δυνατοτήτων του κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου;

Πέντε απλά , απλούστατα βήματα, που αν τα εφαρμόσετε,σας εγγυώμαι ότι θα έχετε στο κυνήγι το επιθυμητό αποτέλεσμα και την ικανοποίηση, μαζί με τον γνωστό “εγωισμό” του κυνηγού, ότι διαθέτετε το καλύτερο κυνηγόσκυλο και αυτό θα είναι η αλήθεια.

1.      Ζώο σωστά και πλήρως εμβολιασμένο.
2.      Σωστή φροντίδα της υγιεινής και της υγείας του ζώου.
3.      Διατροφή επιλεγμένη και πλήρως ισορροπημένη.
4.      Προδιαγραφές χώρου παραμονής.
5.      Άσκηση για την διατήρηση της φόρμας του ζώου.
  Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε εκτεταμένα και σταδιακά λαμβάνοντας πάντα υπ΄ όψην τις προσφερόμενες δυνατότητες από μέρους σας σε κόπο, χρόνο, χρήμα.

1. ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ
    ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΣΩΣΤΑ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ

  Το άλφα και το ωμέγα της υγείας του ζώου σας, αλλά και της δικής σας υγείας από την στιγμή που συμβιώνεται με ένα σκύλο, είναι ο σωστός και πλήρης εμβολιασμός του . Αυτό ισχύει είτε το ζώο μένει μέσα στο σπίτι, είτε έξω στην αυλή.

Ο εμβολιασμός αρχίζει στην ηλικία των δύο μηνών.
Βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε τον προεμβολιασμό των κουταβιών από την ηλικία των 45 ημερών.
Ο κανονικός όμως εμβολιασμός αρχίζει από τις 60 ημέρες και μετά.
Ένα ζώο πριν να εμβολιαστεί, πρέπει να εξετασθεί από τον κτηνίατρο. Η εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι απαγορεύεται ο εμβολιασμός αν το ζώο δεν είναι απολύτως υγιές. Σε περίπτωση που, κατά την γνώμη του κτηνίατρου, το ζώο παρουσιάζει το παραμικρή υποψία ασθένειας ο εμβολιασμός αναβάλλεται.

Ο εμβολιασμός γίνεται αυστηρά μόνο σε υγιή ζώα.

Τα εμβόλια είναι συγκεκριμένα, γίνονται με καθορισμένη σειρά και σε καθορισμένο χρόνο.

Το εμβολιακό πρόγραμμα είναι ευθύνη του κτηνίατρου και από αυτόν εξαρτάται το αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Πάντα επιθυμούμε το υψηλότερο επίπεδο ανοσίας.


Τα εμβόλια είναι :
1.      Εμβόλιο ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Η ιογενής (λοιμώδης) γαστρεντερίτιδα, κοινώς τύφος, είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των νεογέννητων κουταβιών. Ανορεξία, κατήφεια, απομόνωση, έμετος και διάρροια με συχνότητα και ένταση αυξανόμενη, είναι τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά το ζώο συνήθως καταλήγει.
2.      Εμβόλιο μόρβας (νόσος carre). Η μόρβα παρουσιάζεται με τα ίδια περίπου συμπτώματα, όπως και η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αλλά εδώ έχουμε συχνά και παρουσία νευρικών συμπτωμάτων. Τα νευρικά συμπτώματα είναι πολύ κακός οιωνός για την εξέλιξη της νόσου και το μέλλον του ζώου.
3.      Εμβόλιο λοιμώδους ηπατίτιδας. Το εμβόλιο αυτό γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο της μόρβας. Σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο. Δεν είναι συχνή και το σπουδαιότερο δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη ηπατίτιδα του ανθρώπου.
4.      Εμβόλιο λεπτοσπείρωσης. Σοβαρή ασθένεια με επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου. Εμφανίζεται σε περιοχές αμφιβόλου καθαριότητας, σε λιμάνια, μεγάλες αποθήκες και γενικά όπου υπάρχει αυξημένος πληθυσμός ποντικών. Σε τέτοιες ύποπτες περιοχές, είναι σωστό ο εμβολιασμός των σκύλων να γίνεται κάθε εξάμηνο.
5.      Εμβόλιο πνευμονίας. Η ασθένεια παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικού με πρωταρχικό τον βήχα Εμφανίζεται συνήθως σε ζώα που συχνωτίζονται ( κυνοκομεία, εκτροφεία, νοσοκομεία). Είναι γνωστή ως kennel caugh και οφείλεται σε bortotella bronchiseptica. Το εμβόλιο της πνευμονίας περιέχει και το εμβόλιο της γρίπης.
6.      Εμβόλιο γρίπης. Γίνεται ταυτόχρονα με την ιογενή γαστρεντερίτιδα, μόρβα, ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση. Η ασθένεια δεν είναι σοβαρή και δεν επιφέρει κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ζώου. Οφείλεται σε paraifluenza type 2 με καθαρά συμπτώματα αναπνευστικού και περιέχεται και στο εμβόλιο της πνευμονίας.
7.      Εμβόλιο λύσσας. Είναι το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο σύμφωνα με το νόμο. Η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από τη λύσσα εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια.

Οι περισσότεροι κυνηγοί, επειδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο της λύσσας επηρεάζει την οσφρητική ικανότητα του κυνηγόσκυλου, αποφεύγουν το εμβόλιο της λύσσας.

Αυτό έχει τη βάση του από την εποχή που ο αντιλλυσικός εμβολιασμός γινόταν με ζωντανό ιό λύσσας.

Σήμερα αυτό δεν υφίσταται, όμως η προκατάληψη εξακολουθεί να υπάρχει.
  
 Τα εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο ανελλιπώς.
Ο εμβολιασμός πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται και από έναν καλόν αποπαρασιτισμό.
Ο αποπαρασιτισμός γίνεται με σιρόπι, χάπια ή ενέσεις.

Ο αρχικός αποπαρασιτισμός του ζώου είναι σημαντικός διότι έχει άμεση σχέση με τη δόμηση ένος υγιούς οργανισμού.

Μετά τον εμβολιασμό τα ζώα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή, καθώς και αποφυγή κούρασης, άσκησης, μπάνιου τουλάχιστον για τις πέντε πρώτες ημέρες.

Να θυμάστε πάντα ότι ένα σωστά εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ζώο είναι απολύτως ασφαλές για όλους.
                                                      ******

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ; ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
                                      : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

vets.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld