Σκύλοι κατά του καρκίνου

Δίκαια, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου

"Μυρίζονται" τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και φροντίζουν να μας το επιβεβαιώνουν διαρκώς. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων, έδειξε ότι οι σκύλοι, μπορούν να "ανιχνεύσουν" τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μυρίζοντας στα ούρα χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τα καρκινικά κύτταρα. Πολλές φορές μάλιστα, μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο, πολύ πριν αυτός διαγνωσθεί από τις ιατρικές εξετάσεις. Η ικανότητα αυτή των συμπαθέστατων τετράποδων, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση της ασθένειας. 

Μυρίζονται τα καρκινικά κύτταρα 

Είναι πιστός, τρυφερός και δεν κρατάει κακία ακόμα και όταν τον επιπλήττουμε.  

Ο σκύλος, αποδεικνύεται δίκαια ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου καθώς μπορεί και μας προειδοποιεί όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο… 

Εξάλλου οι φίλοι στις ανάγκες φαίνονται. Μετά τα στοιχεία για σκύλους που προειδοποιούσαν τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τους για καρκίνο του δέρματος, μυρίζοντας επίμονα ύποπτες κρεατοελιές, Βρετανοί επιστήμονες έρχονται να προσδώσουν στα σκυλιά, εφάμιλλης αξίας ικανότητες. Έρευνα που δημοσιεύεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, αναφέρει ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μυρίζοντας στα ούρα χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τα καρκινικά κύτταρα. 

Μπορούν μάλιστα να εκπαιδευθούν ώστε να εντοπίζουν τις χαρακτηριστικές αυτές οσμές, ακόμα και όταν εκκρίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.  

Η έρευνα 

Στο παραπάνω συμπέρασμα, κατέληξε ερευνητική ομάδα από το νοσοκομείο Αμερσαμ στο Μπάγκινχαμ, με επικεφαλής τη γιατρό Κάρολιν Ουίλις.  

Η Ουίλις και οι συνάδελφοί της εκπαίδευσαν έξι σκύλους, διαφόρων ηλικιών από διάφορες ράτσες να διακρίνουν τα δείγματα ούρων 36 ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τα υπόλοιπα 108 δείγματα τα οποία προέρχονταν από υγιείς εθελοντές. 

Το πείραμα γινόταν για κάθε σκύλο εννέα φορές.  

Ο σκύλος καλείτο να διακρίνει το θετικό δείγμα μεταξύ άλλων έξι που ήταν αρνητικά και να το δείξει…ξαπλώνοντας δίπλα σε αυτό . 

Σε ποσοστό 41% οι σκύλοι έβρισκαν το δείγμα από τον καρκινοπαθή ασθενή.  

Διάγνωση πριν από τις εξετάσεις! 

Οι επιστήμονες, παραξενεύτηκαν όταν κάποιοι σκύλοι ξάπλωναν διαρκώς δίπλα σε ένα δείγμα, το οποίο είχε ληφθεί από υγιή εθελοντή. Και ενώ στην αρχή νόμιζαν ότι επρόκειτο για λάθος….τελικά μετά από περαιτέρω εξετάσεις του ατόμου, αποδείχθηκε ότι και εκείνος έπασχε από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο οποίος όμως δεν είχε διαγνωσθεί από προηγούμενες εξετάσεις. Οι σκύλοι, δηλαδή είχαν την ικανότητα να εντοπίσουν την καρκινοπάθεια, πολύ πριν τις ιατρικές εξετάσεις.  

Το γεγονός αυτό κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ανοίγει ο δρόμος για βελτίωση των εξετάσεων που γίνονται για τη διάγνωση της ασθένειας. 

Reuters                                                                                      Αννίτα Πασχαλινού


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld