Σκυλος και Γαυγισμα





Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το γαύγισμα του σκύλου σας είναι χειρότερο από το δάγκωμα του , ίσως η απάντηση να βρίσκετε τόσο κοντά όσο και ο γείτονα σας .
Μερικά προβλήματα συμπεριφοράς όπως το λέρωμα μέσα στο σπίτι , επηρεάζουν μόνο την οικογένεια του σκύλου . Αλλά προβλήματα όπως η φυγή και το υπερβολικό γαύγισμα μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε διαφωνίες και συγκρούσεις με τους γείτονες σας .
Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του κατοικίδιου ζώου σας σύντομα μπορεί να γίνει πρόβλημα και τον υπολοίπων που διαμένουν τριγύρω .
Αν η «ομιλητική φύση» του σκύλου σας έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους γείτονες σας τότε θα ήταν καλή ιδέα να συζητήσετε το πρόβλημα μαζί τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό για τους σκύλους να γαβγίζουν κατά διαστήματα , ακριβώς όπως και τα παιδιά κάνουν θόρυβο όταν παίζουν έξω . Αντίθετα το συνεχές γαύγισμα είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί. 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι:
Nα καθορίσετε τη χρονική στιγμή, τη διάρκεια και τι προκαλεί το γαύγισμα. Ίσως να χρειαστεί να συνεργαστείτε με κάποιους από τους γείτονες σας έτσι ώστε να συλλέξετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε , ειδικά αν το γαύγισμα γίνεται όταν απουσιάζετε . Ρωτήστε τι βλέπουνε η τι ακούνε την στιγμή που γαβγίζει το σκυλάκι σας , περπατήστε το γύρω του τετραγώνου και παρακολουθείστε τι συμβαίνει όταν εσείς απουσιάζετε ή τοποθετήστε στο χώρο του σπιτιού σας μια βιντεοκάμερα έτσι ώστε να δείτε τι συμβαίνει όταν εσείς φεύγετε για την δουλειά .
Με λίγη προσπάθεια θα ανακαλύψετε τελικά ποια είναι η αιτία που προκαλεί το έντονο γαύγισμα .

Το σκυλί σας μπορεί να γαυγίζει από πλήξη η μοναξιά εάν :

  •  Το αφήνετε μόνο του πολλές ώρες χωρίς ευκαιρίες να κάνει πράγματα μαζί  σας.
  •  Το περιβάλλον του είναι σχετικά άγονο χωρίς αλλά σκυλιά ή παιχνίδια .
  •   Αν είναι κουτάβι ή νεαρός σκύλος (κάτω των τριών ετών) και δεν έχει διεξόδους να ξοδέψει την ενέργεια του .
  •  Αν η ράτσα του σκύλου σας χρειάζεται αρκετή άσκηση καθημερινά , πχ. κυνηγετικές ράτσες .

Συστάσεις:

Διευρύνετε τον κόσμο του σκυλιού σας και περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του .

  • Βγάλτε βόλτα το σκυλί σας το λιγότερο δύο φορές την ημέρα , είναι ένας καλός τρόπος άσκησης σωματικής και πνευματικής . Οι βόλτες δεν πρέπει να θεωρούνται ασήμαντες .
  • Διδάξτε στο σκυλάκι σας να σας φέρνει μία μπάλα ή ένα Frisbee και παίξτε μαζί του όσο το δυνατόν συχνότερα .
  • Διδάξτε του μερικές εντολές ή τρικ και κάντε το σαν άσκηση για πέντε ως δέκα λεπτά την ημέρα .
  • Παρακολουθείστε μαθήματα εκπαίδευσης . Αυτό επιτρέπει σε σας και το σκυλί σας να δουλέψετε μαζί προς ένα κοινό στόχο .
  •  Όταν λείπετε από το σπίτι για να κρατήσετε το σκυλάκι σας απασχολημένο έτσι ώστε να μην πλήττει θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια παιχνίδια όπως τις μπάλες τύπου Kong που γεμίζουν στο εσωτερικό τους με λιχουδιές . Θα του φανεί ενδιαφέρον και απολαυστικό .
  • Εάν το σκυλάκι σας γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή σας , σιγουρευτείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του σε καθημερινή βάση για άσκηση , παιχνίδι κλπ.  
  • Κρατήστε το σκυλάκι σας μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα όταν απουσιάζετε και δεν μπορείτε να το εποπτεύσετε .
  • Ενημερώστε τους γείτονες σας ότι εργάζεστε ενεργά στο πρόβλημα .
  • Εάν το σκυλάκι σας είναι καλά κοινωνικοποιημένο ζητήστε την άδεια του εργοδότη σας έτσι ώστε να το παίρνετε μαζί σας στην εργασία κάποιες φορές .
  • Όταν πρέπει να λείψετε περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως ίσως να είναι καλύτερα να το αφήσετε σε κάποιο κέντρο ημερήσιας φροντίδας ή μισθώστε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε για να το βγάλει βόλτα και να παίξει μαζί του .
 petweb.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld