Πως μετακινούμε έναν πληγωμένο σκύλο

Μετά από ένα οδικό ατύχημα, ένας σκύλος μπορεί να έχει εσωτερικά τραύματα που απαιτούν επείγουσα ιατρική επέμβαση. Ακόμη και εάν ο σκύλος φαίνεται καλά, μπορεί να έχει τραυματιστεί σοβαρά εσωτερικά. Αφού απομακρύνετε το σκύλο από το επικίνδυνο σημείο, εξετάστε τον προσεκτικά.  Κάθε σκύλος που εμπλέκεται σε οδικό ατύχημα, πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο το συντομότερο συνατό. Εξετάστε τα μάτια του για σημάδια κατάστασης σοκ.

Ανεξάρτητα από το εάν έχει τις αισθήσεις του ή όχι, πρέπει να μετακινηθεί εφόσον κινδυνεύει. Μην μετακινήσετε όμως το σκύλο περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Ελέγξτε εάν υπάρχουν πληγές που φαίνονται και κάποια αιμορραγία. Απαλά ψάξτε τα άκρα μήπως είναι παραμορφωμένα, έχουν σπάσει ή εξαρθρωθεί. Αν υποψιάζεστε κάταγμα, το άκρο θα πρέπει να κινηθεί το λιγότερο δυνατό. Ένας σκύλος με τραυματισμένη σπονδυλική στήλη πρέπει να μεταφερθεί επάνω σε σανίδα.

Πέστε σε κάποιον να ειδοποιήσει τα οχήματα που έρχονται, ενώ εσείς ειδοποιείτε κτηνίατρο και δίνετε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες - εφόσον ξέρετε τι να κάνετε και νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας - για να σταθεροποιήσετε την κατάσταση του ζώου.

Εάν το ζώο πονάει φανερά, ή αν φοβάστε ότι μπορεί να σας δαγκώσει από τον φόβο και την σύγχυσή του, φορέστε του ένα φίμωτρο προτού επιχειρήσετε να τον μετακινήσετε. Τυλίξτε ένα κορδόνι, ένα μαντήλι ή ένα πανί μια ή δύο φορές γύρω από τη μύτη του, δέστε το μια φορά κάτω από το σαγόνι και ύστερα ξανά πίσω από το λαιμό. Προσέξτε πόσο σφιχτά θα το δέσετε, να μην επιβαρύνετε περισσότερο την κατάσταση του σκύλου.

Εάν  το ζώο έχει χάσει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά, πιέστε με το δάχτυλό σας τα ούλα  για να δείτε εάν επιστρέφει το αίμα αμέσως μόλις το απομακρύνετε. Αν δεν επιστρέφει, μπορεί να υπάρχει σοβαρή αιμορραγία. Σταματήστε τη ροή του αίματος εάν η πληγή είναι εμφανής, πιέζοντάς την σταθερά με γάζα ή επίδεσμο, ή ένα πρόχειρο πανί.

Εάν κάποιος μπορεί να σας βοηθήσει, στηρίξτε το σώμα του σκύλου, σηκώστε τον και βάλτε τον πάνω σε μια κουβέρτα ή ένα μεγάλο πανί - ότι βρείτε πρόχειρο. Αν είστε μόνοι σας, βάλτε την κουβέρτα κατά μήκος του σώματος του ζώου και σύρετε το ζώο επάνω της. Ύστερα τραβήξτε την κουβέρτα με το σκύλο επάνω της μακρυά από το επικίνδυνο σημείο. Μην αγγίξετε καμιά φανερή πληγή εκτός και αν είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσετε καποια σοβαρή αιμορραγία.

Εάν δεν μπορεί να έρθει κτηνίατρος επι τόπου και πρέπει να μεταφέρετε εσείς το ζώο, χρησιμοποιώντας την ίδια κουβέρτα σαν φορείο, κάντε τη  μεταφορά του στο αυτοκίνητο. Βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός του είναι τεντωμένος, για να μην εμποδίζεται η αναπνοή του.


Σημείωση: Μερικοί σκύλοι έχουν καρτερική προσωπικότητα και μπορεί αν κρύβουν τον πόνο τους. Τότε όμως κινδυνεύουν περισσότερο από τους παραπονιάρικους σκύλος από επιπλοκές, όπως μια μετατραυματική διάσειση. Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να μη φανεί μέχρι το ζώο να πέσει σε κατάσταση σοκ. Επομένως, άσχετα με τα φαινόμενα, ένας σκύλος που έχει εμπλακεί σε οδικό ατύχημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: Dr Bruce Fogle
Η φροντίδα του Σκύλου

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld