Ας ταξιδέψουμε μαζί με τα μάτια του σκύλου στο κόσμο του «Γιατί» των ανθρώπων

alt













Αν και η ζωή με τα σκυλιά μας θα πρέπει να είναι ένα μακρύ και ευχάριστο ταξίδι, πολύ συχνά εμείς οι άνθρωποι περιμένουμε πολλά από αυτά χωρίς να τους τα έχουμε εξηγήσει. Έτσι, καταλήγουν να βρίσκονται μπλεγμένα σε περίεργες καταστάσεις επειδή παρενέβησαν κάποιον κανόνα τον οποίο δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχει.

Η καθημερινή πραγματικότητα με τα σκυλιά μας δεν έχει καμία σχέση με την Lassie και τον Rex. Δεν καταλαβαίνουν αυτόματα την κάθε μας κουβέντα και σκέψη. Είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος με διαφορετικές ικανότητες και σύστημα επικοινωνίας. Έχουν ανάγκη την βοήθειά μας  για να καταλάβουν καλύτερα τι ζητάμε από αυτά.

Σύγχρονες μελέτες και θεωρίες θέλουν τον άνθρωπο και τον σκύλο μαζί για περισσότερα από 100.000 χρόνια με ισχυρά τεκμήρια οι άνθρωποι να οφείλουν την δυνατότητα της ανάπτυξης της ομιλίας στην συμβίωσή τους με τους σκύλους (How to Speak Dog Stanley Coren). Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε τις καθημερινές μικρές τους ατασθαλίες και με εφόδιο την λογική, τους κανόνες της μάθησης και τις σύγχρονες θετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις να δούμε πως θα βοηθηθούμε.

Άλλωστε, είναι άδικο να κρίνουμε εξ’ ιδίων και να λέμε ότι ο σκύλος μας φέρεται με τον Α ή Β τρόπο επειδή «μας έχει άχτι» ή ότι δεν κάνει αυτό που αναμένουμε ενώ το «το ξέρει».

Έτσι ενεργούμε εμείς οι άνθρωποι, όχι τα σκυλιά μας.
Ας δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους.

Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Ομοιότητες στις κοινωνικές δομές των ανθρώπων και των σκύλων (όπως το να ζουν σε ομάδες, να εκδηλώνουν ιδιαίτερη φροντίδα στα νεαρά άτομα, το ομαδικό κυνήγι) συντέλεσαν στο να γίνει ο σκύλος ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Ωστόσο το πλήθος των διαφορών στην κοινωνική συμπεριφορά σκύλων και ανθρώπων όπως και στον τρόπο που επικοινωνούν με τους όμοιους τους, συχνά οδηγεί σε παρανοήσεις, άκαρπη επικοινωνία και γενικότερα σε αυτό που οι «άνθρωποι» ονομάζουμε «προβλήματα συμπεριφοράς».

Για τον σκύλο μας, για παράδειγμα το γρύλισμα και το να δείξει τα δόντια του είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση όμως για τους ανθρώπους υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός !
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά είναι διαρκώς σε ρευστότητα και ότι επηρεάζεται πάντα από τα γεγονότα του περιβάλλοντος.
Ποτέ δεν θα υπάρξει ένα τελικό προϊόν και η επανεκπαίδευση ή οι διορθωτικές παρεμβάσεις στην συμπεριφορά του σκύλου αποτελούν μέρος της διαδικασίας.

Η παρεξηγήσιμη διαφορά μεταξύ σκύλων και ανθρώπων είναι στο τι λαμβάνει ο καθένας τους ως απειλή, δηλαδή τι τρομάζει έναν σκύλο και τι έναν άνθρωπο.  Έτσι ο περαστικός που πλησιάζει πολύ κοντά στον σκύλο μπορεί να είναι κάτι τρομαχτικό για τον σκύλο και θέλοντας να τον αποκρίνει να του γρυλίσει και να του δείξει τα δόντια του. Την ίδια στιγμή για τον ανθρώπινο συνοδό του μοιάζει «να μην υπάρχει αιτία». Και όμως υπάρχει.

dietup.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld