Πόσα χρόνια θα ζήσει ο σκύλος μας;




Ο πιο απλός κανόνας για μετατροπή των ετών σκύλου (ηλικία) σε  έτη  ανθρώπου (ηλικία) είναι ότι 1 χρόνος  του σκύλου ισούται με 7 έτη του ανθρώπου. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο καιρό θα ζήσει ένα σκυλί. Συγκεκριμένα:



  • ΤΟ  ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ 

Σε γενικές γραμμές, τα μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα.
Κατά μέσο όρο, τα μικρά σκυλιά έχουν διάρκεια ζωής 1,5 φορές μεγαλύτερη από ένα μεγάλο σκυλί.
Το παραπάνω γράφημα δείχνει με παραστατικό τρόπο την συγκριτική γήρανση για τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες σκύλων με βάση το σωματικό τους βάρος.


  • Η ΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
είναι ένας ακόμα παράγοντας που έχει άμεση σχέση  με το προσδόκιμο ζωής του. Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν γενικά μικρότερη διάρκεια διάρκεια ζωής από  ότι οι μικρόσωμες φυλές. Ωστόσο, ακόμη και ανάμεσα στην  ίδια κατηγορία βάρους, ορισμένες φυλές ζουν περισσότερο από τους άλλες. , τα  Doberman  μπορεί να φτάσουν εύκολα στα  15 έτη και μερικές φορές 20, παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλόσωμα σκυλιά ενώ τα συγκριτικά ελαφρόσωμα Boxer συχνά δεν αγγίζουν την ηλικία των 10 ετών.Μερικές φυλές είναι γενικά υγιείς, ενώ άλλες είναι γνωστό ότι έχουν προδιάθεση  σε ορισμένες ασθένειες όπως η δυσπλασία του ισχίου στα Rottweiler , οι όγκοι εγκεφάλου, αλλεργίες του δέρματος. Αν δεν έχετε ακόμη αποφασίσει τι ράτσα σκύλου θα αγοράσετε συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας τις πιθανές ευαισθησίες που παρουσιάζουν οι φυλές που έχετε υπ’ όψιν σας. Οι μιγάδες τείνουν να είναι υγιέστεροι από τα καθαρόαιμα. Ακόμα υπάρχουν ασυνείδητοι εκτροφείς – πωλητές κουταβιών που δεν δίνουν την δέουσα προσοχή στις κληρονομικές ανωμαλίες η προδιαθέσεις. που πολλές φορές καταλήγουν σε πώληση κουταβιών με σοβαρά προβλήματα. Ιατρικής φύσης που επιβαρύνουν τον ανυποψίαστο αγοραστή. Λόγω του προβλήματος της πολύ εντατικής αναπαραγωγής, σε πολλές χώρες, είναι συχνά  κανόνας ότι οι πιο δημοφιλείς φυλές είναι και οι λιγότερο υγιείς. Η πλειονότητα των Collie πχ που παρακολουθήσαμε στα 25 χρόνια άσκησης της κτηνιατρικής πράξης έχουν ασθενική ιδιοσυγκρασία αποτέλεσμα μάλλον της υπερ-εντατικής αναπαραγωγής κατά την δεκαετία του 1960 ώστε οι εκτροφείς να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς κουταβιών. Αιτία εδώ το Hollywood και η εξωπραγματική προβολή των κατορθωμάτων της περίφημης Lassie
 
  • ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το θηλυκό ζει ένα έως δύο χρόνια περισσότερο (ανάλογα με τη φυλή).


  • ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ

Τα στειρωμένα σκυλιά τείνουν να ζουν περισσότερο
. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, όπως των μαστών και των όρχεων  που  σχετίζονται με ορμόνες, οι οποίες μειώνονται σημαντικά με τη  στείρωση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου των μαστών σε θηλυκά σκυλιά μηδενίζεται πρακτικά όταν η στείρωση γίνει κάτω από την ηλικία των 8 μηνών. Επίσης είναι λιγώτερο επιρρεπή σε ατυχήματα που έχουν σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά ,καβγάδες  μεταξύ αρσενικών και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.


  • Η ΚΑΛΗ Η ΚΑΚΗ  ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ 

Όπως συμβαίνει μερικοί άνθρωποι να γεννηθούν με 
ισχυρό οργανισμό έτσι είναι και μερικά σκυλιά.
Κατά συνέπεια, ενώ μπορεί κανείς να μιλήσει για την αναμενόμενη διάρκεια ζωής ενός σκύλου με βάση τους παράγοντες που αναφέρθηκαν νωρίτερα, κάποια ζώα θα αποτελέσουν περιέργως εξαίρεση στον γενικό κανόνα.


  • ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΡΑΤΣΑΣ

Κάθε φυλή  αναπτύχθηκε με έναν συγκεκριμένο
σκοπό. Άλλες ράτσες σαν φύλακες κοπαδιών άλλα σαν φύλακες χώρων και άλλα απλά σαν οικογενειακά κατοικίδια ζώα για παρέα.. Ο τρόπος με  τον οποίο χρησιμοποιείτε ένα σκύλο πρέπει σε γενικές γραμμές να συμφωνεί με το προορισμό της ράτσας. Τα σκυλιά εργασίας χρειάζονται χώρο και συνεχή άσκηση. Άν αυτό δεν συμβαίνει θα μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους. Από την άλλη πλευρά, ένας σκύλος σπιτιού που χρησιμοποιείται σαν σκύλος εργασίας σε δύσκολες συνθήκες   έξω από το σπίτι μπορεί να εμφανίσει πρόωρα αρθρίτιδα από το κρύο και την υγρασία και πρόωρο γήρας.

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σκυλιά έχουν ποικίλες διατροφικές ανάγκες που εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής τους την ηλικία, τη φυλή και το σωματικό βάρος τους( π.χ. πολύ δραστήρια σκυλιά χρειάζονται ένα υψηλότερο ποσοστό  υδατανθράκων από  λιγότερο δραστήρια σκυλιά ).

Η διάρκεια ζωής και η υγεία βελτιώνονται με την ισορροπημένη διατροφή.
 
  • ΑΣΚΗΣΗ

Όλοι οι σκύλοι έχουν ανάγκη απο τακτική
σωματική άσκηση ( αρκετές φορές την εβδομάδα). Η ένταση και το είδος της άσκησης εξαρτώνται από τη φυλή αλλά και το άτομο σκύλου. Οι ράτσες εργασίας (π.χ. κυνηγόσκυλα ή φύλακες κοπαδιών), έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη σωματική άσκηση, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η σωματική αλλα και η ψυχική τους υγεία..

  • ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 

Τα σκυλιά που ζούν σε
εξωτερικούς χώρους με ανεπαρκή προστασία (από το κρύο, τον άνεμο ή τη βροχή) ή σε κακές συνθήκες διαβίωσης (π.χ. έλλειψη χώρου, έλλειψη καθαρού νερού ή σε ανθυγιεινές συνθήκες) δεν θα έχουν μόνο μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά θα είναι επίσης επιρρεπή σε πρόωρο γήρας.

 
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 

Τα σκυλιά θα πρέπει να
εμβολιάζονται κατά των κοινών ασθενειών κάθε χρόνο.. Επίσης ανάλογα με την περιοχή όπου ζούν να δίδεται προληπτικά φαρμακευτική αγωγή για πιθανά θανατηφόρες ασθένειες όπως η φιλαρίωση. Τέλος, όπως και στους ανθρώπους, τα σκυλιά χρειάζονται περιοδικά κτηνιατρική φροντίδα για  ασθένειες ή τραυματισμούς, με μεγαλύτερη συχνότητα καθώς γερνούν.



ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΤΟ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.



pet-eshop.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld