Η φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου

 

Η ηλικία φέρνει αλλαγές στη συμπεριφορά και την υγεία

Η κτηνιατρική έχει κάνει μεγάλα βήματα στη πρόληψη, και τη θεραπεία απο ασθένειες στα ηλικιωμένα κατοικίδια και έχει αυξήσει το μέσο όρο της ζωής τους ραγδαία.
Οπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια περνούν απο το στάδιο ανάπτυξης, της ενηλικίωσης και της γήρανσης. Το πέρασμα απο το ένα στάδιο στο άλλο συνήθως δεν είναι σαφές και οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε να αναγνωρίσουν τα πρώτα συμπτώματα.
Οι παρατηρητικοί ιδιοκτήτες μπορεί να δούν οτι το κατοικίδιο δεν έχει πολλές δυνάμεις ή οτι δυσκολεύεται να σηκωθεί. Οτι δεν τρώει τόσο εύκολα όσο παληά ή οτι κοιμάται πολύ περισσότερες ώρες. Μπορεί να παρατηρήσουν ογκίδια κάτω απο το δέρμα καθώς το βουρτσίζουν ή να δούν οτι ξαφνιάζεται απο δυνατούς ήχους. Το γήρας έρχεται σταδιακά. Τα ευγενή όργανα αρχίζουν να εκφυλίζονται, οι αισθήσεις να μειώνονται και η ενεργητικότητα να μαραίνεται.
Ομως τα ηλικιωμένα ζωάκια μπορούν να ζήσουν άνετα το υπόλοιπο της ζωής τους αν δώσουμε σημασία σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες.
Η γήρανση εμφανίζεται σε διαφορετικές ηλικίες ανάλογα με τη ράτσα και τα ατομικά χαρακτηριστικά. Οι γιγαντόσωμες φυλές γερνούν γρηγορώτερα έχοντας μέσο όρο ζωής γύρω στα 8 χρόνια. Οι μεγάλες και μεσαίες φυλές ζούν περι τα 11-14 χρόνια ενώ οι μικρόσωμες ράτσες ζούν συνήθως 15 χρόνια ή και πολύ περισσότερο.
Ενα δυνατό, αθλητικό υγιές σκυλί θα γεράσει αργότερα απο κάποιο άλλο που είναι ασθενικό. Οι σκύλοι που έχουν στειρωθεί ή ευνουχιστεί νωρίς, σε νεαρή ηλικία,συνήθως ζούν περισσότερο απο αυτούς που παρέμειναν πλήρεις γενετικά.

 

Φροντιδα πρόληψης

Παρ'ότι το γήρας είναι αναπόφευκτο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνισή του με κάποια σωστή διαχείρηση. Η συχνή ελαφριά η και έντονη καθημερινή άσκηση του ζώου, η διενέργεια τσεκ-απ 1-2 φορές το χρόνο απο το 7ο έτος της ηλικίας του και μετά θεωρούνται κρίσιμες παρεμβάσεις για την πρόληψη.
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη καλή υγεία σε όλα τα στάδια ζωής. Εχοντας κατά νού οτι 1ον το κατοικίδιο δεν ειναι σκουπιδοντενεκές να του ρίχνουμε αποφάγια και 2ον πως οτι πληρώσεις αγοράζεις, ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης φροντίζει να διαθέτει μια καλή τροφή για το κατοικίδιό του.


Η καθημερινή άσκηση θα διατηρήσει το σκύλο σας σε καλή φυσική κατάσταση. Η χοντρή σκυλίτσα θα ζήσει περισσότερο και ευτυχέστερα αν χάσει τα περιττά κιλά και αρχίσει να κάνει μερικές βόλτες αντι να κοιμάται ολη την ημέρα. Ακόμα και γέρικοι σκύλοι θέλουν να παίζουν με το αγαπημένο τους παιχνίδι για μερικά λεπτά κάθε μέρα ή να πηγαίνουν μια βολτίτσα μέχρι τη γωνία και πίσω.
Αλλες ενέργειες που πρέπει να γίνονται απο τον ιδιοκτήτη είναι ο τακτικός καθαρισμός δοντιών για τη πρόληψη της πέτρας και των ασθενειών των ούλων, η συχνή περιποίηση του τριχώματος και ο έλεγχος των αυτιών για κακή οσμή, ερυθρές περιοχές και ευαισθησία του ζώου.

 

Σημάδια γήρανσης

Το γήρας αρχίζει απο τη γέννηση, αλλά η εκδήλωσή του δεν γίνεται αντιληπτή αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια. Σαν πρώτο σημάδι μπορεί να αναφερθεί η γενική μείωση της ενεργητικότητας με αύξηση των ωρών ύπνου, μείωση του ενθουσιασμού για παιχνίδια και βόλτες, καθώς και μείωση του ενδιαφέροντος για τα γενόμενα στο σπίτι.

 

Οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν τα γέρικα ζώα.

Η απώλεια της ακοής και η μείωση της αίσθησης της όρασης συνοδεύουν συχνά τα γέρικα κατοικίδια. Οι σκύλοι ανταποκρίνονται άνετα σ'αυτες τις καταστάσεις. Η μερική ή και ολική τύφλωση μπορεί να μην αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το σκύλο που ζεί στο δικό του γνώριμο περιβάλλον.


Το δέρμα και το τρίχωμα αλλάζουν επίσης, καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και το τρίχωμα γίνεται θαμπό λόγω αδυναμίας λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων. Οι πληγές κλείνουν δυσκολώτερα, οι αλλεργίες συχνά χειροτερεύουν, καλοήθεις όγκοι εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ή κάτω απο το δέρμα, και μπορεί να προκληθούν μολύνσεις απο εντερικά παράσιτα.
Καθώς η ηλικία αυξάνει, η καρδιά, το συκώτι και οι νεφροί χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει πλέον τόσο ισχυρές στρατιές να πολεμήσει βακτήρια και ιούς. Μπορεί να επηρρεαστεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, ενώ το μυικό σύστημα αδυνατεί σε μέγεθος και λειτουργικότητα.

 

Βοηθείστε το να ζήσει άνετα


Αν το πρωί είναι μουδιασμένος βοηθείστε τον να ξεκινήσει: μην αρχίσετε να το δελεάζετε με κεράσματα για να τον κάνετε να σηκωθεί και να βγεί έξω. Παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του και αν διαπιστώσετε οτι προσπαθεί να σηκωθεί βοηθείστε το να τα καταφέρει.
Ας υπάρχει πάντα ενα στρωματάκι ή μαλακή κουβέρτα, ώστε να μπορεί να επιλέγει, όταν δε θέλει να κοιμηθεί στο πάτωμα, να έχει ενα μαλακό μέρος να επιλέξει.
Αν αρχίσει να εμφανίζεται ξηροδερμία και το τρίχωμα γίνεται θαμπό, βουρτσίστε το ζώο συχνότερα ώστε να βοηθήσετε στη διέγερση παραγωγής φυσικών ελαίων και συμβουλευτείτε το κτηνίατρο για ειδικό σαμπού που δεν αφαιρεί τις λιπαρες ουσίες του δέρματος.
Ελέγχετε για ψύλλους και τσιμπούρια. Οι ψύλλοι προκαλούν αλλεργίες και μεταφέρουν εντερικά παράσιτα (ταινίες). Τα τσιμπούρια μπορεί να μεταδώσουν στο ζώο ερλιχίωση, πιροπλάσμωση. Σοβαρές ασθένειες που μπορούν να επιφέρουν και το θάνατο. Το γέρικο ζώο γίνεται λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τα παράσιτα και τις ασθένειες.
Μειώστε τη προσφορά θερμίδων για να προλάβετε τη παχυσαρκία Υπάρχουν σοβαρές τροφές που μπορούν να διατηρήσουν το βάρος του σταθερό. Ο κτηνίατρος θα επιλέξει τη διατροφή. Περιορίστε τα κεράσματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών.
Μην το υποχρεώνετε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες αν δυσκολεύεται. Θα επιδεινώσετε τη κατάστασή του.
Δεν πρέπει να το μαλώνετε επείδη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ανάγκη του. Μην αφήνετε φίλους να το χαιδεύουν όταν κοιμάται. Στην ηλικία του, ο ύπνος γίνεται βαθύτερος. Ετσι αν τρομάξει μπορεί να δαγκώσει. Δεν είναι δικό του φταίξιμο.
Αν πρόκειται για σκυλί που έχει πάρει μαθήματα υπακοής, προσπαθείστε να του τα θυμίζετε που και που. Ετσι του δίνετε την ευκαιρία να περάσει κάποιο χρόνο μαζί σας και να προσφέρει κάτι. Αλλιώς δεν έχει τι να κάνει. Κάντε του μικρές βολτίτσες ώστε να αλλάζει περιβάλλον
Δεν είναι δύσκολο να κάνετε τη ζωή τους ευχάριστη στα γεράματα.Ακολουθείστε τις συμβουλές που σας είπα και κάντε λίγο παραπάνω υπομονή μαζί τους. Τα ατυχήματα θα είναι περισσότερα σ’αυτή την ηλικία και η στεναχώρια τους είναι σίγουρα μεγάλη που τα προκάλεσαν.

peristerivetcenter.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld