Η TV θα σε κάνει να χάσεις τους καλύτερους σου φίλους..


ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ
Ο Φραγκίσκος ζει στην Αθήνα και είναι ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Ο Φραγκίσκος είναι ένας νέος άνθρωπος, το πρωί πηγαίνει στη δουλειά του που του αρέσει πολύ αλλά έχει μια υπεύθυνη θέση και πιέζεται. Μπορεί να είναι η δουλειά του καθιστική, αλλά το στρες είναι μεγάλο κι άλλωστε δεν είναι και το πιο ωραίο πράγμα να κάθεσαι σε μία καρέκλα μπροστά στο κομπιούτερ. Άσε που πολλές φορές κολλάει και στην κίνηση της πόλης και μέχρι να φτάσει στο γραφείο του θέλει να βάλει φωτιά στο αυτοκίνητο. 
Όταν όμως γυρνάει το απόγευμα σπίτι του, τον παίρνει στην αγκαλιά της... η τηλεόραση. Ανοίγει λοιπόν την TV, κάθεται μπροστά της, φέρνει και το φαγητό του και τρώει βλέποντας κάποια σίριαλ, ποδόσφαιρο, τον πόλεμο στο Ιράκ. Ό,τι και να 'ναι, εκείνος βολεύεται στην ασφάλεια και την ξεκούραση που του δίνει ο καναπές. Αυτά τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα έρχονται πού και πού φίλοι, βλέπει ταινίες στο home-cinema και βγαίνει να δει και κανέναν άνθρωπο ή εφαρμόζει το σπορ "σάπισα στην τηλεόραση, έπαιρνα και φαγητό απ' έξω και δεν το κούνησα καθόλου…".

*Σημείωση του γράφοντος:
Ο Φραγκίσκος μπορεί να είναι γυναίκα ή και ζευγάρι. Η σχέση εξάρτησης με την τηλεόραση είναι ίδια.


ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μια μέρα, ο Φραγκίσκος είδε στην τηλεόραση έναν σκύλο που έπαιζε ρόλο πρωταγωνιστή σε μια σειρά. Του άρεσε τόσο που αποφάσισε να πάρει σκύλο. Πήρε πληροφορίες από φίλους και γνωστούς, μπήκε στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί, ρώτησε ανθρώπους στο δρόμο, για να καταλήξει στη σωστή επιλογή.
Για καλή του τύχη, βρήκε κάποιον σοβαρό επαγγελματία που τον βοήθησε να επιλέξει τη σωστή φυλή και τον κατάλληλο σκύλο. Ρώτησε τον Φραγκίσκο γιατί θέλει να πάρει σκύλο, τι χρόνο μπορεί να αφιερώσει στο τετράποδο, σε τι χώρο θα ζήσει το ζώο και τον ενημέρωσε ότι ο σκύλος δεν είναι απλή υπόθεση αλλά ευθύνη, γιατί είναι ζωντανό αλλά και απασχόληση, διαφορετικά θα καταλήξει μπελάς.


ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ

Ο Φραγκίσκος είναι πολύ χαρούμενος με το σκύλο που πήρε αλλά προβληματίζεται γιατί το κουτάβι γαβγίζει, λερώνει παντού, κάνει ζημιές και ζητάει την προσοχή του. Δεν τον αφήνει να ευχαριστηθεί την τηλεόραση.
Μία εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ο Φραγκίσκος αφήνει το κουτάβι στο μπαλκόνι και του πετάει μόνο λίγο φαΐ (άλλος ένας παραμελημένος σκύλος στο μπαλκόνι ή την ταράτσα), ή τον χαρίζει στον ξάδελφό του στο χωριό (εδώ ο τετράποδος μπορεί να σταθεί τυχερός), ή τον παρατάει στο πάρκο γιατί κάποιος θα βρεθεί να τον μαζέψει.
Και η ιστορία τελειώνει άδοξα εδώ...

ΣΚΗΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μία εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ο Φραγκίσκος αφήνει το κουτάβι στο μπαλκόνι και του πετάει μόνο λίγο φαΐ (άλλος ένας παραμελημένος σκύλος στο μπαλκόνι ή την ταράτσα), ή τον χαρίζει στον ξάδελφό του στο χωριό (εδώ ο τετράποδος μπορεί να σταθεί τυχερός), ή τον παρατάει στο πάρκο γιατί κάποιος θα βρεθεί να τον μαζέψει.
Και η ιστορία τελειώνει άδοξα εδώ...

ΣΚΗΝΗ ΠΕΜΠΤΗ (Ο πρωτάρης)

Μία άλλη εκδοχή λέει ότι ο Φραγκίσκος "μπαίνει στην πρίζα". Ξεβολεύεται από την τηλεόραση κι αρχίζει να εκπαιδεύεται ο ίδιος κα ι ο σκύλος τους για να συμβιώσουν τουλάχιστον για τα απαραίτητα: Ο Φραγκίσκος φροντίζει ώστε ο σκύλος του να μην μένει νηστικός, κι ο σκύλος φροντίζει να "λερώνει" εκτός σπιτιού.
Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι μήνες ενός κουταβιού σε ένα σπίτι είναι δύσκολοι ειδικά για έναν άπειρο ιδιοκτήτη σαν τον Φραγκίσκο. Πρέπει να μάθει να ζει με το κουτάβι αλλά κα ι να ξεπεράσει τον εθισμό της καναπεδοτηλεόρασης. Ο Φραγκίσκος βρήκε κα ι ένα εκπαιδευτή σκύλων που τον βοήθησε κι έτσι έγιναν όλα πιο εύκολα.
Μετά από λίγο καιρό ο Φραγκίσκος γυρνάει σπίτι του κουρασμένος κα ι πιεσμένος από την εξαντλητική δουλειά και την κίνηση στο δρόμο, ανοίγει την πόρτα κα ι πριν φτάσει στον καναπέ, μπροστά από την άψυχη τηλεόραση τον περιμένει χαρούμενος ο σκύλος του. Κουνάει την ουρά του, περιμένει ένα χάδι. Ο Φραγκίσκος ανακαλύπτει ότι δεν είναι μόνος του πια μέσα στο σπίτι.


ΣΚΗΝΗ ΕΚΤΗ (Οι γνωριμίες)

Ο σκύλος του Φραγκίσκου θα βγει βόλτα για να "λερώσει" κι έτσι ο Φραγκίσκος δεν μπορεί να δει το τηλεπαιχνίδι, όπως άλλοτε. Θα περπατήσει με το σκύλο του στο κοντινό πάρκο και κάποιες φορές θα βάλει και την αθλητική του φόρμα για να ασκηθεί και λίγο με τον τετράποδο φίλο του.
Στο πάρκο ο Φραγκίσκος γνωρίζει κι άλλους σκυλο-ιδιοκτήτες, γίνονται παρέα και πολλές φορές κανονίζουν να βρεθούν ίδια ώρα για να παίξουν τα σκυλιά τους. Κάποιοι από τη σκύλο-παρέα πάνε και σε εκθέσεις σκύλων, αγώνες υπακοής και εργασίας, σχολές σκύλων. Ο Φραγκίσκος σκέφτεται να ασχοληθεί με αυτά αργότερα.

Τα Σαββατοκύριακα, καλή η ξεκούραση αλλά μπορεί να γίνει χωρίς να "σαπίζει μπροστά στην τηλεόραση". Μερικά πρωινά παίρνει το σκύλο του και πάνε εκδρομή με το αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι κολυμπάνε μαζί κάπου απόμερα γιατί οι ελληνικοί νόμοι εξαντλούν την αυστηρότητά τους στο αν κάποιος σκύλος μπαίνει στη θάλασσα. Το χειμώνα ο Φραγκίσκος παίρνει τα βουνά με το σκύλο του, διασχίζοντας μονοπάτια που μόνο στο δορυφορικό κανάλι έβλεπε. Διέσχισε δάση που μετά από λίγους μήνες εξαφανίστηκαν από το πέρασμα της φωτιάς. Ο Φραγκίσκος με τα χρόνια απέκτησε φυσιολατρική συνείδηση, όχι μέσα από το φακό των ντοκιμαντέρ αλλά μέσα από το άγγιγμα της ίδιας της φύσης. Εξακολουθεί να βλέπει τηλεόραση και πολλές φορές, όταν έχει ποδόσφαιρο, μαζεύονται και φίλοι και όσοι από αυτούς έχουν σκύλο, τον φέρνουν μαζί.


ΣΚΗΝΗ ΕΒΔΟΜΗ (Το παιδί)
Ο Φραγκίσκος έχει τώρα κι ένα παιδάκι που του αρέσουν τα video games και όλες οι παιδικές σειρές στην τηλεόραση. Ο μπαμπάς του όμως του έχει μάθει να έχει στο νου του πως ο σκύλος πρέπει να φάει, να πιει νερό και να βουρτσίζεται. Έτσι ο μικρός έχει την ευθύνη για κάποια πράγματα του τετράποδου μέλους της οικογενείας και γίνεται πιο υπεύθυνος και συνεπής στις υποχρεώσεις του. Το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τα ζώα, να τα σέβεται και να τα προστατεύει σε έναν πλανήτη όπου όλοι θέλουν να τα εξοντώσουν. Και βέβαια, το παιχνίδι που κάνει ο μικρός με το σκύλο του δεν του το αλλάζεις με όσα video games κι αν τον δελεάσεις.


ΣΚΗΝΗ ΟΓΔΟΗ (Καληνύχτα σας)

Πριν από λίγες ημέρες, ο Φραγκίσκος πήρε στο τηλέφωνο κάποιον από τη σκυλο-παρέα τού πάρκου να τον ρωτήσει γιατί χάθηκε. Η απάντηση ήταν "βαριέμαι, γυρνάω κομμάτια από τη δουλειά και βλέπω τηλεόραση, έχω βάλει και δορυφορική και τώρα δεν σηκώνομαι ούτε με δυναμίτη από τον καναπέ".
Ο Φραγκίσκος του είπε να μπει στο Ίντερνετ να δει ένα σποτάκι της ισπανικής τηλεόρασης της δεκαετίας του '80 που δείχνει έναν τύπο μπροστά στην τηλεόραση και το σκύλο του να πηγαίνει μπροστά στη συσκευή και να του κάνει διάφορα απίστευτα ακροβατικά. Ο τύπος να μην κουνιέται και να μένει ανέκφραστος. Το σποτάκι τελειώνει με το σκύλο να βάζει τα πράγματα του σε ένα βαλιτσάκι, να φεύγει από το σπίτι και να μπαίνει στην οθόνη η λεζάντα: "Η TV ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΟΥ ΦΙΛΟΥΣ".

Καληνύχτα σας κι όταν κλείνετε την τηλεόραση, πριν πάτε για ύπνο, να δίνετε κι ένα χάδι στο σκύλο σας....

Δείτε το ισπανικό σποτάκι: http://www.youtube.com/watch?v=KLAGQ_r7sag&feature=player_embedded

Γράφει ο Θοδωρής Τριάντης
skilia.gr
 

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld