Ο σκύλος-Ράµπο της Αεροπορίας που «σήµανε συναγερµό» για τη χθεσινή εισβολή δύο οπλισµένων στο αεροδρόµιο Τανάγρας
Τον λένε... Ρόκι και «σήµανε συναγερµό» για τη χθεσινή εισβολή δύο οπλισµένων στο αεροδρόµιο Τανάγρας
Ο Ρόκι το τελευταίο 24ωρο είναι ο ήρωας της Πολεµικής Αεροπορίας. Χθες τη νύχτα κατά τη διάρκεια της περιπολίας του έκανε το καθήκον του στον απόλυτο βαθµό. Ως «ζωντανό σύστηµα ασφαλείας» µε ακοή, όραση και όσφρηση στον µέγιστο βαθµό ευαισθησίας, εντόπισε αµέσως και ειδοποίησε µε τον δικό του τρόπο για την εισβολή δύο οπλισµένων, όπωςαποδείχθηκε εν συνεχεία,υπόπτων στον ύψιστης πολεµικής αξίας χώρο ευθύνης του – µια από τις Μοίρες των µαχητικώναεροσκαφώνπρώτης γραµµής Μιράζ 2000, στην Τανάγρα! Απέτρεψε µια ενδεχόµενη ενέργεια δολιοφθοράς, µε την οποία ασχολούνται τοΒ’ Γραφείο του Πενταγώνου, ηΕΛ.ΑΣ., αλλά και άλλες Αρχές ασφαλείας. Ο Ρόκι είναι ένας από τους 800 και πλέον «στρατιωτικά εργαζόµενους σκύλους»που «υπηρετούν» στις Ενοπλες ∆υνάµεις. Καθήκον σχεδόν όλων τους είναι η φρούρηση υψηλής πολεµικής αξίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οπλικών συστηµάτων και των τριών Κλάδων – λίγοι εξ αυτών ασχολούνται ως ανιχνευτές επιζώντων, εκρηκτικών, ναρκών και ναρκωτικών.
Η «θητεία»σκύλων στιςΕνοπλες ∆υνάµεις µετρά ήδη 22 χρόνια. Αρχισε από την Πολεµική Αεροπορία το 1989 καισταδιακά εισήχθηκαι στον Στρατό Ξηράς (1997)και στο Πολεµικό Ναυτικό(2003). Ολοι οι σκύλοι είναι γερµανικοίποιµενικοί(German Shepherd) καιβέλγικοι ποιµενικοί(Mallinois). Οι ράτσες αυτές επελέγησαν διότι συνδυάζουν, όπως λένε ειδικοί, κρίσιµα χαρακτηριστικά όπωςµυϊκή δύναµη, αντοχή, ταχύτητα,οξεία αντίληψη, γερόδάγκωµα, χαµηλή νοσηρότητα, νορµάλ συµπεριφορά, προσαρµοστικότητα και κυρίως πολύ καλή ακοή, όραση και όσφρηση – όλααπαραίτηταγια την εκπαίδευση και την αποστολήτους.
Η «θητεία» του σκύλου είναι συνυφασµένη µε έναν υπαξιωµατικό συνοδό, τις περισσότερες φορέςεφ’ όρου ζωής µε τον ίδιο! Οι προαναφερθείσες ικανότητες των σκύλων είναι αυτές που καθιστούν το ζεύγος φρουρού -σκύλου «Οµάδα»ή «Στοιχείο», στη στρατιωτική ορολογία, απόλυτα ικανό να καλύπτει τον έλεγχο ενός µεγάλου χώρου, εξοικονοµώντας έτσι δυο - τρεις στατικές σκοπιές, δηλαδή, σε ένα βράδυ και δρουν ως ενότητα.
Η αγορά κάθε σκύλου κοστίζει 2.000
- 2.200 ευρώ. Ορισµένοι προέρχονται από τοπρόγραµµα αναπαραγωγής που εφαρµόζει ο Στρατός. Η δαπάνη για φαγητόείναι περίπου 3 ευρώ τηνηµέρα για κάθεσκύλο – πρόκειται για ξηρά τροφή υψηλής διατροφικής αξίας (Super Premium), ενώ το κόστος της ετήσιας προληπτικής ιατρικής φροντίδας είναι περίπου 65-70 ευρώ. Οπως επισηµαί νει αρµόδιοςαξιωµατικός, το κόστος απόκτησης καιδιατήρησης των σκύλων είναι µικρό σχετικά µε την απόδοσή του.
Οι σκύλοι περιπολίας εκπαιδεύονται σεειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης, στοΚορωπί γιατη Αεροπορία και το Ναυτικό και στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη για τον Στρατό Ξηράς. Μαζί εκπαιδεύονται και οι συνοδοί υπαξιωµατικοί ή Επαγγελµατίες Οπλίτες.Το «δόγµα» είναι µόλις οι σκύλοι εντοπίσουν ανθρώπινη παρουσία να «ειδοποιούν» τον συνοδό και εφόσον αυτός τους αποδεσµεύσει να κινηθούν για να εξουδετερώσουν τον εχθρόµε δάγκωµα µέχρι να έρθουν οι φρουροί. ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ. Κατά το χθεσινό περιστατικό λίγο πριν από τις δύο τα χαράµατα,µόλις ο Ρόκι γρύλισε λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, ο συνοδόςεπισµηνίας κάλεσε τους δυο εισβολείς – µε «αλτ, τις ει;» – να σταµατήσουν. Αυτοί όµως, όπως ανακοινώθηκε, απάντησαν µε πυροβολισµούς στον αέρα και φυγή προςτα συρµατοπλέγµατα. Ο υπαξιωµατικός ειδοποίησε αµέσως τους άνδρες του Αυτοκινούµενου Συστήµατος Ασφαλείας (ΑΣΑ) µε τον ασύρµατο, όπως έπρεπε. Κάποιοι λένε ότι θα µπορούσε να απαντήσει µεπροειδοποιητικά πυρά ή να απελευθερώσει τον Ρόκι. Το πώς ακριβώςενήργησε δενέγινε γνωστό. Οταν έφθασαν πάντως οι φρουροί εντόπισανµε τη θερµική κάµερα ραντάρ µια κινούµενη ανθρώπινη φιγούρα, αλλά δεν µπόρεσαν τελικά να κάνουν εντοπισµό και σύλληψη. Ούτε το ελικόπτερο, το πρωί, εντόπισε κάτι.
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιµά πως έφυγαν από τα συρµατοπλέγµατα,ενώ για τον στόχο των δραστώνυποθέτει πως ήταν κάτι έξωαπό το αεροδρόµιο και ότι µπήκαν κατ’ ανάγκη σε αυτό όταν εντοπίστηκαν σε κλεµµένο Ι.Χ. στην περιοχή και καταδιώχθηκαν από περιπολικό.
Η «θητεία» σκύλων στις Ενοπλες Δυνάµεις µετρά ήδη 22 χρόνια
«Μισθός» µε διατροφή και περίθαλψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ δουλεύουν εξίσου σκληρά σε τελωνεία και αστυνοµικά τµήµατα. Ανταµείβονται µε την κάλυψη των αναγκών τους σε περίθαλψη καιδιατροφή, όπωςπροκύπτει απόέγγραφα αναρτηµένα στη «∆ιαύγεια»:
Για τη διατροφή της Gelly και του Ordas, των δύο σκύλων στο Τµήµα Ασφαλείαςτης Χαλκίδαςτον τρέχοντα µήνα Ιούνιο έχουν εγκριθεί από 207,07 ευρώ για τον καθένα.
Για «χορήγηµα διατροφής και περίθαλψης» ανιχνευτών σκύλωνστο Τελωνείο ∆οϊράνηςέχει εγκριθεί το ποσό των 654 ευρώ. Για τους «συναδέλφους» τους, των οποίων η δουλειά είναι να εντοπίζουν ναρκωτικά στην Κρυσταλλοπηγή, µε απόφαση στις 17 Μαΐου 2011, εγκρίθηκε το ποσό των 2.8
05 ευρώ (χωρίς να αναφέρεται για ποιο διάστηµα και πόσα σκυλιά αφορά το ποσό αυτό).
Αντιθέτως ο ένας σκύλος - ανιχνευτής στο Τελωνείο Καστανιάς για δύο µήνες (Απρίλιο - Μάρτιο) «πληρώθηκε»από τη ∆ΟΥ Ορεστιάδας µε το ποσό των 540 ευρώ.
tanea.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.