Ψευδής εγκυμοσύνη στους σκύλους (Ψευδοκύηση)





Μερικά θηλυκά σκυλιά παρουσιάζουν κάποιες ορμονικές ανωμαλίες στον αναπαραγωγικό τους κύκλο, πράγμα το οποίο οδηγεί μερικές φορές σε ένα περίεργο φαινόμενο με την ονομασία «ψευδής εγκυμοσύνη». Ακόμα και αν η σκυλίτσα δεν έχει ζευγαρώσει με αρσενικό, εντούτοις ορμονικά ερεθίσματα στέλνουν το λανθασμένο μήνυμα στον οργανισμό ότι εγκυμονεί.


Η ψευδής εγκυμοσύνη παρουσιάζεται 60-80 μέρες μετά τον οίστρο της σκυλίτσας, περίπου δηλαδή την ίδια περίοδο που η σκυλίτσα θα γεννούσε υπό κανονικές συνθήκες (η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 63 μέρες).

O σκύλος ο οποίος παρουσιάζει ψευδή εγκυμοσύνη, συχνά έχει φούσκωμα στην κοιλιά ή/και αύξηση του μεγέθους των αδένων των μαστών, οι οποίοι μάλιστα συχνά παράγουν γάλα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις η σκυλίτσα μπορεί να συμπεριφέρεται ακριβώς σαν να ήταν έγκυος, δημιουργώντας ένα είδος φωλιάς για τα μικρά της, ακόμα και συλλέγοντας κάλτσες, παιχνίδια ή μπουλουκάκια φροντίζοντας και προστατεύοντάς τα όπως ακριβώς θα έκανε και με τα κουταβάκια της.

Οι σκυλίτσες που περνούν από κάτι τέτοιο, δεν παρουσιάζουν οποιουδήποτε είδους μακροπρόθεσμα προβλήματα μιας και η συμπεριφορά αυτή εξαφανίζεται από μόνη της σταδιακά καθώς οι ορμόνες της αναπαραγωγής επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Είναι όμως πιθανόν κάποιες σκυλίτσες να παρουσιάζουν ψευδή εγκυμοσύνη σε κάθε αναπαραγωγικό τους κύκλο.

Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι η σκυλίτσα σας παρουσιάζει τα συμπτώματα της ψευδούς εγκυμοσύνης, μην ανησυχήσετε. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι να παροτρύνετε τη σκύλα σας να παίξει και να ασκηθεί και να της πάρετε (έγκαιρα) από κοντά της τα παιχνίδια ώστε να περιοριστούν λίγο τα νευρικά συμπτώματα. Η διατροφή της πρέπει να φροντίσετε να είναι φτωχή σε υδατάνθρακες και το νερό της περιορισμένο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Καλό είναι τέλος να της πλένετε τους μαστούς για να απορροφηθεί το γάλα. 
 
Αν και τις πλείστες φορές η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό σε διάστημα 2-3 εβδομάδων χωρίς οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή ή την επέμβαση του κτηνίατρου, εντούτοις θα ήταν καλό να πάρετε τον κτηνίατρό σας ένα τηλέφωνο για συμβουλές και οδηγίες. Σε σοβαρότερες καταστάσεις ωστοσο η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσιμες ορμόνες ή χάπια αλλά και αγωγή για την καταπολέμηση των νευρικών συμπτωμάτων.  

Το κακό είναι επίσης ότι το πρόβλημα σε ορισμένες σκύλες δεν παρουσιάζεται μόνο μια φορά, μιας και υπάρχουν ζώα που παθαίνουν ψευδοκύηση σε κάθε οίστρο
Για να προλάβετε τυχόν νέα περιστατικά ψευδούς εγκυμοσύνης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στειρώσετε τη σκυλίτσα σας.

cypruspet.com
interpet.gr 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld