Τι μπορείτε να μάθετε από το ζωάκι σας



Τα «ζώα συντροφιάς» (σκύλος, γάτα κ.τ.λ.) προσφέρουν πολλά περισσότερα από καλή συντροφιά. Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να τα παρατηρήσουμε και -γιατί όχι;- να τα μιμηθούμε. Το καλό ζωοφιλικό σωματείο «Χίμαιρα» δημοσίευσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του (himaira7@gmail.com) τα «15 πράγματα που μπορείς να μάθεις απ' το κατοικίδιό σου». 

Απ' αυτά επιλέξαμε μερικά και σας τα παρουσιάζουμε, μια και τα βρίσκουμε απολύτως σωστά. Εχουμε και λέμε λοιπόν: 

Πάρτε έναν υπνάκο: Εχετε δει κανένα κατοικίδιο να «βγάζει» τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ενδιάμεσους ύπνους; Υιοθετήστε αυτόν τον τρόπο ζωής από τις γάτες. Ερευνα στην οποία συμμετείχαν 24.000 άτομα έδειξε ότι όσοι συνηθίζουν να παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα. Επιπλέον, ο σύντομος ύπνος μπορεί να βελτιώσει την ετοιμότητα κάποιου και την απόδοσή του στη δουλειά. 

«Κουνήστε την ουρά σας!»: Με την έννοια ότι όταν είστε χαρούμενοι... δείξτε το! Χαμογελάστε, περπατήστε λίγο πιο ζωηρά, νιώστε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που μπορεί να σας συμβαίνουν. Οι επιστήμονες λένε πως τα άτομα που χαίρονται πραγματικά τα καλά της ζωής είναι και αυτά με την καλύτερη συμπεριφορά προς τους άλλους, ασκούνται περισσότερο και παραπονιούνται σπανιότερα για σωματικούς πόνους. 

 Η περιέργεια δεν σκότωσε τη γάτα: Αντίθετα, είναι αυτή που κάνει τον κόσμο να γυρίζει -μαζί με το χρήμα φυσικά, αλλά αφού χρήμα δεν υπάρχει... Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι με περιέργεια για όσα συμβαίνουν γύρω τους είναι αυτοί που διαθέτουν καλύτερη αίσθηση του νοήματος της ζωής. Αλλες έρευνες συνδέουν την περιέργεια με την ψυχολογική ευεξία και την επέκταση των προσωπικών γνώσεων και ικανοτήτων του ατόμου. 

 Αφεθείτε στα χάδια: Η δύναμη του αγγίγματος είναι σπουδαία, πόσω μάλλον του μασάζ, το οποίο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, μπορεί να ανακουφίσει από πόνους, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα και ο διαβήτης. Το άγγιγμα ενός αγαπημένου προσώπου είναι ακόμα πιο ωφέλιμο. Ερευνα έδειξε πως γυναίκες που χρειάστηκε να υποστούν ηλεκτροσόκ βίωσαν πολύ λιγότερο άγχος όταν κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους. 




 Τρώτε ψάρια: Οι περισσότερες γάτες θα αντάλλαζαν ακόμα και την πιο γκουρμέ κονσέρβα για ένα φρέσκο φιλέτο ψαριού -ακόμα και για μια κονσέρβα τόνου. Κάτι ξέρουν... Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αρθρίτιδας. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Rush βρήκε ότι τα άτομα που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. 

Δείξτε την αγάπη σας: Οι σκύλοι δεν το «παίζουν δύσκολοι». Οταν αγαπούν ένα πρόσωπο στην οικογένεια το δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Personal Relationships» υποστηρίζει πως μικρές, καθημερινές πράξεις αγάπης παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο δεμένα και ικανοποιημένα νιώθουν ορισμένα ζευγάρια. 


Παίξτε: Το παιχνίδι δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τα γατάκια. Στο βιβλίο του «Play» ο ψυχολόγος Stuart Brown γράφει ότι το παιχνίδι είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Το παιχνίδι ενισχύει τη νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές επιδεξιότητες. Πάρτε, λοιπόν, παράδειγμα από τα ζωάκια σας και αφεθείτε σε μια δραστηριότητα που μοναδικό σκοπό έχει να σας διασκεδάσει. 


Απολαύστε τη φύση: Μια βόλτα στο δάσος είναι ο ορισμός της απόλυτης ευτυχίας για έναν σκύλο, όμως έχει και αμέτρητα οφέλη και για το ανθρώπινο πνεύμα και σώμα. Το να περνά κανείς χρόνο στη φύση μπορεί να ενισχύσει τη φυσική του κατάσταση, να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό και να μειώσει το στρες. Επιπλέον, το να παίξουν τα παιδιά στη φύση έχει αποδεχθεί πως τους προσφέρει καλύτερη μακρινή όραση, λιγότερα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και καλύτερη απόδοση στο σχολείο. 


Τεντωθείτε: Το λεγόμενο stretching βοηθά να είστε εύκαμπτοι, όμως τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ. Μελέτη διάρκειας δέκα εβδομάδων έδειξε πως οι εθελοντές που δεν ασκούνταν αλλά έκαναν διατάσεις τακτικά παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση: πέρα από περισσότερη ελαστικότητα, αύξησαν τη μυϊκή τους δύναμη και αντοχή. Μπορεί η έρευνα να ήταν περιορισμένη, όμως τα αποτελέσματα δεν αφήνουν αμφιβολία πως, ακόμα κι αν δεν γυμνάζεται κανείς, το stretching μόνο καλό μπορεί να κάνει. 

enet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld