Δήμος Λευκάδας: Επιχορήγηση 1000 ευρώ για στειρώσεις αδέσποτων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : 1000 ευρώ για τα αδέσποτα
Λευκάδα 9 Μαρτίου 2012
Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Λευκάδας για επιχορήγηση προς το σωματείο μας, ύψους 1000 ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί για πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων. Πρώτη φορά ο Δήμος τίθεται προ των ευθυνών του απέναντι στα αδέσποτα ζώα του νησιού και παρά την οικονομική κρίση, εκταμιεύεται ποσό από το Δημοτικό ταμείο για τέτοιο σκοπό.

Όμως ο καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες.

Το πρόβλημα δεν είναι απλό. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, ασφάλειας, ηθικής τάξης και επίδειξης πολιτισμού.

Ο Δήμος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την διαχείρηση των αδέσποτων. Εμείς, απλά στεκόμαστε στο πλευρό του σαν απλήρωτοι υπάλληλοί του. Πρέπει να γίνει σαφές, οτι με το ποσό των 1000 ευρώ, δεν ξεπληρώνεται ούτε κατά το ελάχιστο, μέρος των εξόδων που έχει κάνει το σωματείο, αλλά και ανεξάρτητοι φιλόζωοι Λευκαδίτες, για στειρώσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, μικροτσιπ, αντιμετώπιση ατυχημάτων, σίτιση κλπ των αδέσποτων. 

Χαρακτηριστικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το σωματείο ξοδεψε, βάσει αποδείξεων, πάνω από 10.000 ευρώ για κτηνιατρικές υπηρεσίες . Οι οικονομικές αντοχές μας έχουν εξαντληθεί και η μέριμνα του Δήμου πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με υπευθυνότητα και όχι να στηρίζεται, όπως γινόταν μέχρι τώρα, στις τσέπες των χτυπημένων από την λιτότητα πολιτών της Λευκάδας.

Αν δεν γίνει κάτι πιο ουσιαστικό, σύντομα θα μετράμε δεκάδες παραπάνω παρατημένα ζώα, αμέτρητα κουτάβια και νεογέννητα γατιά πεταμένα στους κάδους των σκουπιδιών, και ανεξέλγκτες μαζικές δηλητηριάσεις.

Μετά λύπης μας, η πολύ κακή έκβαση της συνενόησης, δηλαδή της ΜΗ συνεννόησης, μεταξύ του Δήμου και των ιδιωτών κτηνιάτρων, στο πρόσφατο παρελθόν, δυστυχώς, αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα της επιχορήγησης αυτής και έτσι, τα 1000 αυτά ευρώ, αντί να διατεθούν για στείρωση 20 θηλυκών σκυλιών, θα διατεθούν για μόνον...8 (σχεδόν τρείς φορές λιγότερα). Αντί να διατεθούν για στείρωση 66 θηλυκών γατιών, θα διατεθούν για μόνον....12 (5,5 φορές λιγότερα).

Η κρίση αλλά και το δημόσιο συμφέρον επιβάλλουν στον Δήμο, αν θέλει να πει οτι ασχολείται σοβαρά με το ζήτημα των αδέσποτων, για το οποίο επαναλαμβάνουμε ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ κατά τον νόμο να μεριμνήσει, να εκμεταλλευτεί τις οικονομικότερες λύσεις που υποδεικνύονται από το νέο νόμο 4039/2012, άρθρο 9. Αξιοποιώντας διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου, ο Δήμος θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, και δεν θα ξοδεύεται κάθε τόσο για να κάνει μία τρύπα στο νερό.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδείξουμε την πιο έξυπνη οδό. Οι νομικοί μας σύμβουλοι ήδη επεξεργάζονται σχέδια, έτσι ώστε ο Δήμος να διαλέξει αυτό που τον συμφέρει περισσότερο.

Όπως έχουμε ξαναπεί, έστω κι'αν «υπάρχουν χρήματα», όπως παρακολουθούμε από άλλες αποφάσεις του δήμου, στην περίπτωση των αδέσποτων, χρειάζεται κυρίως, ευαισθησία, αποφασιστικότητα, κότσια και ...φαντασία.

Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS

mylefkada.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld