Μάικ: Ο 1ος σκύλος - βοηθός στην Ελλάδα για άτομα με προβλήματα ακοής


Από τον Γιάννη Παπαδημητρίου 


Ακούω για σένα. Ο 12χρονος Ιορδάνης στο παιδικό του δωμάτιο συντροφιά με τον Μάικ. Παράπονο του είναι πως δεν κοιμούνται μαζί τα βράδια γιατί ο Μάικ έχει... Πόστο! 

Ο Μάικ σώθηκε την ημέρα που πέθανε ο Μάικλ Τζάκσον. Τον βρήκαν ετοιμοθάνατο σε ηλικία τριών μηνών, παρασυρμένο από διερχόμενα αυτοκίνητα να αιμορραγεί ασταμάτητα. Όπως μαρτυρεί και το τεράστιο σημάδι στην κατάμαυρη ράχη του από το σύρσιμο στην άσφαλτο, χρειάστηκαν δεκάδες ράμματα για να κλείσουν οι πληγές του. Τιμής ένεκεν στον βασιλιά της ποπ, πήρε το όνομα του. 

Σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά. Ο Μάικ, ένα ηίιαιο Βελγικό Λυκόσκυλο, είναι ο πρώτος σκύλος στην Ελλάδα για άτομα με προβλήματα ακοής. Η οικογένεια Μπαγάκη, που κατοικεί μόνιμα στη Νέα Μηχανιώνα του νομού Θεσσαλονίκης, έψαχνε ένα σκύλο για τον δωδεκάχρονο Ιορδάνη, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία έπασχε από προχωρημένη μορφή βαρηκοΐας. 

Η μητέρα του, η κυρία Μαρία, έβλεπε μια σειρά στην τηλεόραση, όπου η πρωταγωνίστρια εμφανιζόταν συντροφιά με έναν αντίστοιχο οδηγό. Έτσι, της γεννήθηκε η ιδέα να αποκτήσει και ο γιος της έναν τέτοιο σκύλο κι άρχισε να αναζητά πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τελικά απευθύνθηκε στην Κυρία Ιωάννα Μαρία Γκερτσου, πρόεδρο της μοναδικής σχολής στη χώρα μας, που εκπαιδεύει σκύλους οδηγούς για τυφλούς, η οποία μαζί με τον εκπαιδευτή Κο Γιώργο Σταβοράβδη, ανέλαβαν την εύρεση και την εκπαίδευση του σκύλου.

 "Μια και η εκπαίδευση του Μάικ στοίχισε πολύ ακριβά, δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν το σκυλί σε οποιονδήποτε. Γι αυτό, κατεβήκαμε στην Αθήνα γνώρισαν τον Ιορδάνη κι έπειτα από ένα χρόνο περίπου, παραλάβαμε τον Μάικ" μου εξηγεί η κυρία Μαρία, την ώρα που ο γιος της κυλιόταν με τον μαλλιαρό φίλο του στο πάτωμα. 

Επειδή ο Ιορδάνης είναι ανήλικος δε μπορεί να παίρνει μαζί του τον Μάικ στο σχολείο. Ωστόσο η βοήθεια του Μάικ είναι εξαιρετικά πολύτιμη.«θέλαμε ένα σκύλο που να τον προστατεύει από τα αυτοκίνητα, να τον ειδοποιεί όταν κάποιος τον φωνάζει από πίσω και να προσέχει, κατά το δυνατόν, τη σωματική του ακεραιότητα», μου περιγράφει ο πατέρας του, ο κύριος Παναγιώτης. 

Ο Ιορδάνης μέχρι να γίνει τριών ετών και να βάλει ακουστικά, βασιζόταν στους κραδασμούς της γης για να καταλάβει τι συνέβαινε γύρω του. Τώρα έχει τον βελγικό λύκο να του υποδεικνύει πότε πρέπει να διασχίσει το πεζοδρόμιο και να τον φυλάει απο βιαστικούς οδηγούς. 

Ο Μάικ έχει περάσει τη βασική εκπαίδευση, έχουν πιστοποιηθεί οι ικανότητές του στην Ελβετία και διαθέτει άδεια για να εισερχεται σε δημοσίους χώρους όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κι εστιατόρια. Είναι μεσαίου μεγέθους και το βάρος του μόλις που αγγίζει τα τριάντα κιλά, γιατί οι γονείς του Ιορδάνη ήθελαν να βρουν ένα σκυλί που να μπορει να το κουμαντάρει ο γιος τους. 

Βεβαια, το δυσκολότερο σημειο ειναι να καταφέρει ο νεαρός να τον χειριστει με το λουρι, αλλα και να κατορθωσει να του επιβληθει και να του δινει τις οδηγιες για τις οποιες εχει εκπαιδευτει. 

"Προσπαθουμε καθημερινα να του εξηγησουμε οτι ο σκυλος ειναι βοηθος του κι ειναι μαθημενος στις εντολες, ομως ο Ιορδανης τον αγαπαει παρα πολυ και του ειναι αδυνατον να τον διαταξει να κανει κατι. Νομιζει οτι του συμπεριφερεται αυστηρα" λεει η μαμα του. 

Σκυλος-βοηθος και προστάτης. Ο Μάικ δεν είναι απαραίτητο να φορά το υφασμάτινο γιλέκο του προκείμενου να αντιληφθεί τα καθήκοντα του. Τι κι αν ο Ιορδάνης παρακαλάει τους γονείς του να κοιμούνται μαζί κάθε βράδυ, ο σκύλος έχει μάθει να ξαπλώνει αποκλειστικά στο δικό του μέρος. Συνήθως, περιμένει πρώτα να πέσουν όλοι στα κρεβάτια τους κι έπειτα ξεκουράζεται εκείνος, εκτός κι αν του χαλάσει τον ύπνο η Κύρα, η γάτα της Βερόνικας, της μεγαλύτερης αδελφής του Ιορδάνη. Μάλιστα, αν κάποιος λείπει από το σπίτι, στέκεται ακίνητος πίσω από την εξώπορτα και δεν αφήνει σε κανέναν να κλειδώσει εωσότου επιστρέψουν όλα τα μέλη της οικογένειας. 

«Προστατεύει παρα πολυ τα παιδιά μας και πολλές φορές κανει πραγματα για τα οποια δεν εχει εκπαιδευτει. Για παραδειγμα, μια ημερα που η Βερονικα και ο Ιορδανης επαιζαν στη παιδικη χαρα, ο μικροτερος γιος μας ο Ανδρεας εκλαιγε γιατι δεν ειχε κανενα να τον κουνησει. Εκπληκτοι, ειδαμε τον Μαικ να πηγαινει και να σπρωχνει την κουνια" μου διηγειται ο κυριος Παναγιωτης. 

Μολις ο Μαικ ακουσει την εντολη "ποστο" θα παει στη θεση του. Αν του πεις "απόρτ" θα σου φερει οτιδηποτε του ζητησεις κι αν του πεις "στάκα" θα παρει αδεια για να παει τουαλέτα. Ακολουθει τις εντολες κατα γραμμα, οπως και το διατροφικο του προγραμμα. Τρωει ξηρα τροφη δυο φορες ημερισιως αλλα που και που λαμβανει ως δωρο ενα μεγαλο βραστο κοκκαλο και χαλαει τον κοσμο απο τη χαρα του!! Ειναι ηρεμος, κοινωνικος, φιλικός με τους αλλους σκυλους και ποτέ δεν ενοχλει τον κοσμο στους χωρους εατιασης. Ο Ιορδανης του αυμπεριφερεται σα να ειναι αδελφος του. 

Μπορει ο μικρος να μην αντιλαμβανεται πληρως τη πραγματικη χρησιμοτητα του σκυλου, αλλα η συμβιωση με τον Μαικ του χαριΖει τοση ευτυχια και τον βοηθα ψυχικα να αντιμετωπιζει τα προβληματα που του εφερε η μοιρα. 

Οι σκύλοι-οδηγοί / βοηθοί πάνε παντού!Η είσοδος των σκύλων-οδηγών ανθρώπων με τύφλωση και σκύλων-βοηθών ατόμων με άλλες αναπηρίες, επιτρέπονται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι όλους τους δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους από το 2010 (ΦΕΚ 129/Α, Νόμος 3868/10, Άρθρο 16, Παράγραφος 7). Για να βοηθήσετε τους σκύλους αυτούς στο πολύτιμο έργο τους, ενημερώστε όσους επιχειρηματικές τους κλείνουν την πόρτα. Στηρίξτε την Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα", για να μπορεί να προσφέρει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους-βοηθούς σε ΑμεΑ εντελώς δωρεάν.



Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης. Περιοδικό "Σκύλος & Γάτα, Σχολή Σκύλων-Οδηγών "Λάρα
laraguidedogs.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld